שתף קטע נבחר

 

שיגור הטיל. דיבורים לא ירסנו את צפון קוריאה

כל זמן שהתגובות והסנקציות של העולם לפרובוקציות הצפון קוריאניות יהיו רפות, אין למדינה המבודדת שום סיבה לשנות את מדיניותה, והיא תמשיך לצפצף על כולם ולבצע עוד ניסויים גרעיניים ושיגורי טילים בליסטיים

 

צפון קוריאה מודיעה על שיגור לוויין לחלל    (צילום: רויטרס)

צפון קוריאה מודיעה על שיגור לוויין לחלל    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מערכת היחסים בין צפון קוריאה לבין מדינות אסיה ומועצת הביטחון של האו"ם דומה לתוכנית הרדיו "הכול דיבורים" בקול ישראל. כולם מדברים אבל לא עושים רבות, בניגוד לצפון קוריאה. פיונגיאנג מבטיחה ומאיימת בשנים האחרונות שתבצע ניסויים גרעיניים ושיגורי טילים. ברוב המקרים היא עומדת בהבטחותיה, למעט ההבטחות להעלות באש את דרום קוריאה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בחינת ניסויי הגרעין הצפון קוריאניים, מהראשון (ב-2006) ועד האחרון (בינואר 2016) וניסויי הטילים ארוכי הטווח לאורך השנים, מראה שכל הניסיונות להרתיע את המדינה הקומוניסטית המבודדת מלבצע את הניסויים הגרעיניים ולערוך ניסויי טילים כשלו כישלון חרוץ.

 

ממשיך בפרובוקציות. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ממשיך בפרובוקציות. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: EPA)
צפון קוריאה שיגרה אתמול (יום א') לחלל טיל ארוך טווח נושא לוויין. ארצות הברית, יפן ודרום קוריאה רואות בשיגור הלוויין ניסיון לשגר טיל בליסטי ארוך טווח שיאפשר לפיונגיאנג לבחון טכנולוגיות ויכולות שיאפשרו לה לפגוע בכל מטרה בטווח של עד עשרת אלפים קילומטרים. במילים אחרות, טילים לטווחים אלה יאפשרו לצפון קוריאה לאיים על שטחה של ארה"ב. הממשלים היפני והדרום קוריאני איימו שיירטו את הטיל אם יעבור מעל שטחם - דבר שלא קרה בפועל. ספק אם מעבר להצהרות, יש לשתי המדינות האלה את היכולות המעשיות ליירט את הטיל.

 

פיונגיאנג לא משלמת מחיר גבוה על מדיניותה

מדוע הכול דיבורים? הממשלים האמריקני, היפני, הדרום קוריאני ואף הרוסי והסיני מזהירים בכל פעם מחדש את צפון קוריאה להימנע משיגור טיל או לערוך ניסוי גרעיני. לעתים גם מועצת הביטחון של האו"ם מצטרפת לדרישה. פיונגיאנג, בכל פעם מחדש, אינה נעתרת לבקשה. זכורה לכולם אזהרתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און להימנע מביצוע אחד מהניסויים שערכה פיונגיאנג. אזהרה זו "ריגשה מאוד" את מנהיג צפון קוריאה, והוא החליט לקיים את הניסוי למרות האיום האמריקני. אמנם מועצת הביטחון, יפן ואף ארה"ב הטילו לאורך השנים סנקציות ישירות על צפון קוריאה בעקבות ניסויי הטילים והניסויים הגרעיניים, אולם עיון מעמיק בסנקציות שהוטלו על פיונגיאנג מגלה שהמחיר שמשלמת צפון קוריאה על הפרובוקציות שלה אינו גבוה מספיק לגרום לפיונגיאנג לשקול מחדש את מדיניות ניסויי הטילים והגרעין שלה.

 

שיגור הטיל הצפון קוריאני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שיגור הטיל הצפון קוריאני(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

אזהרותיו לא הרתיעו את צפון קוריאה. נשיא ארה"ב אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזהרותיו לא הרתיעו את צפון קוריאה. נשיא ארה"ב אובמה(צילום: רויטרס)

אחת הבעיות המרכזיות בהתמודדות עם צפון קוריאה היא במסרים הבעייתיים שמקבלת פיונגיאנג ממדינות האזור וממועצת הביטחון. חודש עבר מאז ערכה צפון קוריאה את הניסוי הגרעיני הרביעי שלה, ועדיין לא החליטה מועצת הביטחון אילו סנקציות יוטלו עליה. טוקיו, סיאול, וושינגטון, מוסקבה ובייג'ינג מנסות להגיע להסכמה שתאפשר להן להצביע על סנקציות חדשות במועצת הביטחון. ככל שעובר הזמן מאז הניסוי הגרעיני האחרון, כך נחלשת עוצמת המסר שאמור להסביר לפיונגיאנג את חומרת המעשה שלה.

 

הרבה דיבורים, מעט מעשים

הצהרותיהם של אובמה, נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה, ראש ממשלת יפן שינזו אבה ואף נשיא סין שי ג'ינפינג בגנות הניסוי הגרעיני והשיגור האחרון של הטיל ארוך הטווח אינן מספיקות אם הן אינן מגובות בסנקציות חריפות. בעיה נוספת היא סוג הסנקציות ואופן יישומן. אם המסר שמקבלת צפון קוריאה על ניסויי טילים וגרעין הן סנקציות מוגבלות יחסית שאינן מיושמת בצורה אחידה על ידי חברות מועצת הביטחון ומדינות האזור, אל נתפלא שפיונגיאנג תמשיך במדיניות הפרובוקציות שלה.

 

סין, רוסיה, ארה"ב, יפן ודרום קוריאה, החברות בשיחות שש המדינות עם צפון קוריאה, צריכות להתעלות מעבר למאבקי הכוחות בין ארה"ב לבין סין ומעבר לחוסר ההסכמות בין מדינות אסיה המגבילות את יכולת שיתוף הפעולה ביניהן. כל עוד מדינות אלה לא יצליחו להתגבר על המחלוקות ביניהן, הן לא יצליחו להעביר את המסר הראוי לצפון קוריאה. במצב הנוכחי נמשיך לשמוע הצהרות מאיימות לפעולה מצד מדינות האזור כלפי הפרובוקציות של צפון קוריאה. אולם כל עוד תגובות אלו יהיו רפות, במסגרת "הכול דיבורים" ומעט מעשים, לא ניתן יהיה לצפות מפיונגיאנג לשנות את מדיניותה.

 

ד"ר אלון לבקוביץ הוא חוקר במכון בגין-סאדאת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קים ג'ונג און
צילום: רויטרס
צילום: אלון לבקוביץ
גינויים אינם מספיקים אם אינם מגובים בסנקציות חריפות. ד"ר אלון לבקוביץ
צילום: אלון לבקוביץ
מומלצים