מחקר ברמב"ם: זמן המתנה ממושך יותר במיון - סיכון גדול יותר למות
חוקרים מבית החולים רמב"ם בדקו אלפי חולים שהגיעו למיון והמתינו לאשפוז. על פי הממצאים עולה כי ככל שהתארך זמן ההמתנה במיון, כך עלה הסיכון שהחולים ימותו. באופן פרדוקסלי, מטופלים במצב קל מתאשפזים מוקדם יותר
זמן ההמתנה הארוך בבית החולים - הורג אתכם: מחקר ישראלי חדש מגלה כי ההמתנה הממושכת בחדר המיון, עד לאשפוז במחלקה, מגבירה משמעותית את סיכון התמותה. המחקר פורסם באחרונה בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית בישראל.
צפיפות בחדרי המיון היא בעיה נפוצה בישראל, והיא נובעת בעיקר מהמחסור החמור בתקציבים למערכת הבריאות שלא התאימה את עצמה לשנות האלפיים. מחלקות בתי החולים עדיין עמוסות, מחסור אדיר במיטות אישפוז ובצוותים רפואיים, מביאים לכך שהחולים במצב קשה המגיעים למיון ממתינים שעות עד לעליה למחלקה לאישפוז.
כמה זמן אנחנו ממתינים בביה"ח?
דו"ח: באיזה חדר מיון בישראל תחכו הכי הרבה זמן?
7.5 שעות במיון: באיזה בי"ח מחכים הכי הרבה?
רפורמת חדרי המיון: מתי נקבל טיפול תוך רבע שעה?
המצב הקשה של בתי החולים מסכן את חייהם של החולים: מחקר חדש שנערך ע"י ד"ר רביב בנידור וד"ר ישרלית שלמה חנן מהמחלקה לרפואה דחופה ברמב"ם, מצא כי זמן ההמתנה הממושך נמצא ביחס ישר לסיכון מוגבר למוות.
המחקר נערך במשך שלוש שנים, והוא מבוסס על השוואת אוכלוסיית מטופלים שאושפזו דרך חדר המיון למחלקות הפנימיות. בסך הכל נכללו במחקר 34,183 מטופלים, 52% מהם גברים והיתר נשים. גילם הממוצע של החולים היה 66.5 שנים.
משך השהייה הממוצע במיון היה 9 שעות, כאשר קרוב ל-50% מהמטופלים שהו במיון מעל 10 שעות. משך האשפוז הממוצע היה 7.7 ימים. כ-8% מהמטופלים נפטרו במהלך האשפוז. שיעור התמותה היה גבוה בחורף לעומת יתר העונות.
החולים במצב קל - מתאשפזים קודם
ממצאי המחקר הראו כי המטופלים שנפטרו במהלך האשפוז, שהו באופן משמעותי יותר זמן בחדר המיון, ביחס לאלו שלא נפטרו (13.4 שעות המתנה לנפטרים, לעומת 11.9 שעות המתנה ממוצעות לאלה ששרדו). יתרה מכך, שיעור התמותה עלה באופן ישיר למשך שהיית המטופל בחדר המיון, טרם עלייתו למחלקת האישפוז."קיים קשר ישיר בין זמן עיכוב המטופל בחדר המיון, לעליה בשיעורי התמותה", סיכמו החוקרים. באופן פרדוקסלי, מועלים לאשפוז קודם מטופלים במצב קל יותר אשר מתאימים לכאורה לאשפוז בפרוזדור, והמטופלים במצב רפואי מורכב מושהים בחדר המיון", מסבירים החוקרים.
הם מוסיפים כי "המחקר מראה את הפגיעה הממשית במטופלים בשל עיכוב אשפוזם. הממצאים מדגישים את הצורך בגיבוש מדיניות לאומית ונקיטת אמצעים למיגור התופעה, ייעול הליכים, קיצור אישפוזים, הוספת תקני רופאים וסיעוד ומיטות אשפוז".
כמה זמן אתם מחכים בחדר המיון
צילום: רועי עידן
מומלצים