שתף קטע נבחר

 

מיזם השורשים הגדול של הקהילה האתיופית

קצין שביקר בבית התפוצות גילה כי אין כלל תיעוד של הקהילה האתיופית. כעת הוא מנהל מיזם למיפוי הקהילה ומבטיח: בסוף יראו אותנו באור שונה

 

מיזם אילן היוחסין של הקהילה האתיופית    (צלמים: אורי דוידוביץ' ואלי סגל)

מיזם אילן היוחסין של הקהילה האתיופית    (צלמים: אורי דוידוביץ' ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גדעון אייך ביקש לחקור את ההיסטוריה המשפחתית שלו וגילה קהילה אתיופית שונה לחלוטין ממה שהכיר. היום הוא עומד בראש מיזם להכנת אילן יוחסין של קהילת ביתא ישראל, שכבר מונה 13 אלף בני אדם, ומעלה לרשת את המידע ששמור בזיכרונם של זקני הקהילה. "דרך המיזם הנוער שלנו ואנחנו נזקוף קומה, נתמלא בערכים שסחבו אותנו 2,000 שנה. אחר כך בארץ תהיה תמונה שונה של הקהילה הזו", אמר אייך.

 

אייך, רס"ן שמשרת ככלכלן ראשי בחיל הים, ביקר יחד עם קצינים נוספים בבית התפוצות במסגרת פעילות חינוכית של הצבא. לאחר הרצאה הופנו הקצינים לחקור את שורשיהם במחשבים הסמוכים. גדעון התיישב ראשון על העמדה, ואחרי רבע שעה של חיפושים ניגשה אליו אחת המדריכות במקום וניסתה בנימוס לרמוז לו לפנות את המקום. בשלב מסוים שאלה אותו אם שני הוריו הם יוצאי אתיופיה והוא השיב בחיוב. "אם כך", אמרה, "האמת שאין לך מה לנסות ולחפש פה במחשב כי לא תמצא. אין פה תיעוד של הקהילה האתיופית".

 

גדעון נפגע מאוד מהסיטואציה, קם ופינה את מקומו לקצין אחר, והחליט באותו רגע שהוא לא ייתן לבושה הזו להימשך. "הסתכלתי על המבוגרים שבקהילה שלנו - אנשים קשי יום, מסכנים, חסרי כבוד. אלו אנשים שהיו עמוד התווך בקהילה שלנו באתיופיה והיום בארץ הם הצל של עצמם. חשבתי שאם אקים מחדש את עץ המשפחה - אוכל להחזיר לאנשים הללו את הכבוד המגיע להם", סיפר. 



 

הוא פתח עץ משפחה באפליקציית MyHeritage והחל לאסוף מידע משפחתי. כחלק מהתרבות של בני העדה האתיופית, הם משננים וזוכרים היטב 7-6 דורות אחורה. כל אחד יודע לומר מי הסבא-רבא-רבא שלו, עובדה שמסייעת בהכנת אילן היוחסין של הקהילה.

 

"הקהילה האתיופית מצטיירת כפסיבית מאוד. העלו אותנו, עזרו לנו, וגם התמונות הן של אנשים חלשים אחרי מסע. כשחוזרים אחורה רואים עצמאות אותנטית. המשפחה שלי עומדת עם רובים, זקופים, עוצמתיים בכל מובן. זה משדר לך ערכים אחרים", הוסיף.

 

היום מנהל אייך את עץ המשפחה הגדול ביותר בקהילה האתיופית והוא מקווה להגיע ל-25 אלף בני משפחה עד ראש השנה. בעקבות פועלו בתחום הוא החל גם להעביר סדנאות על הנושא בצה"ל ואף מרצה בבית התפוצות.

 

מבית התפוצות נמסר: "התקרית אירעה לפני שלוש שנים וגם אז כבר היו רשומים במאגרי המידע כאלף שמות של יוצאי אתיופיה. גדעון אייך העביר כבר בשנת 2012 למאגרי המידע של בית התפוצות, את עץ המשפחה שלו שהכיל כ-2,000 שמות. והיום מכיל העץ למעלה מ-13,000 שמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילן היוחסין של הקהילה האתיופית
מומלצים