שתף קטע נבחר

 

סיכום מח"ש: רוב התיקים על אלימות מצד שוטרים נסגרו בלי חשד לפלילים

המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים טוענת שכשליש מהתלונות הגיעו לכתבי אישום או דין משמעתי. מבין כתבי האישום - 855 הסתיימו בהרשעה. ראש מח"ש על הטיפול בפרשות המין של הניצבים: "יצרנו רעידת אדמה ציבורית"

רוב הבדיקות והחקירות שהחלו בשנה האחרונה בשל שימוש מופרז בכוח מצד שוטרים, נסגרו ללא חשד לפלילים. כך עולה מדו"ח סיכום של מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) ב-2015 שפורסם היום (ב'). לאורך השנה האחרונה עורר הנושא סערה הן על רקע מחאת יוצאי אתיופיה והן במהלך גל הטרור.

 

ראש מח"ש אורי כרמל התייחס בדו"ח לריבוי האירועים שבהם השתמשו השוטרים בכוח קטלני במסגרת ההסלמה הביטחונית וציין: "אירועים אלה חייבו את המחלקה לשמור בקפידה על האיזון העדין והדק בין דרישות החוק והצורך החיוני להגן על חיי אדם באשר הוא אדם, לבין החובה לאפשר ללוחמי המשטרה להגן באופן אפקטיבי וללא מורא על חיי הציבור".

 

הוא הדגיש שיש להבין את "תחושת הסכנה הסובייקטיבית האופפת את האוחז בנשק ברגעי הפחד והמתח ומתוך הבנה שאין מדובר בבדיקה של בית מרקחת".



מנתוני השנה החולפת עולה כי במח"ש נפתחו 640 חקירות פליליות שבהן נחקר לפחות שוטר אחד באזהרה. 30% מתוכם הגיעו לכדי העמדה לדין פלילי או משמעתי. בשנה החולפת הוגשו 102 כתבי אישום פליליים נגד שוטרים, כשבחלק גדול מהתיקים יש יותר משוטר נאשם אחד. בנוסף, ב-85 תיקים הוחלט שהמענה המתאים הוא להעמיד שוטרים לדין משמעתי והטיפול הועבר למחלקת המשמעת במשטרת ישראל,

 

כ-85 אחוזים מהתיקים שהפכו לכתבי אישום ונוהלו על ידי פרקליטי מח"ש הסתיימו ב-2015 בהרשעה או בקביעה שהשוטר ביצע עבירה פלילית, לעומת כ-3 אחוזים שהסתיימו בזיכוי. יתר התיקים הסתיימו בהסדר שכלל העמדה לדין משמעתי, בעיכוב הליכים וכו'. בסך הכול הורשעו ב-2015 78 שוטרים, חלקם בחקירות שהחלו בשנים קודמות.

 

על פי מח"ש, כ-66% מהתיקים שנחקרו באזהרה הגיעו לכלל מיצוי והתבררה בהם האמת. "מדובר בחקירות אשר גילו ממצאים פוזיטיביים, אשר ניתן להתבסס עליהם לצורך העמדה לדין פלילי/משמעתי או לחילופין על מנת לסגור את התיק מחוסר אשמה/ העדר התאמה להליך פלילי".

  

בתוך כך, במח"ש מציינים כי מרבית הפניות המגיעות אליהם אינן מצדיקות פתיחה בחקירה פלילית נגד שוטר, וחלק לא מבוטל מהן כלל אינו מגלה חשד לעבירה פלילית שביצע שוטר: "החיכוך הבלתי פוסק של אנשי המשטרה עם הציבור באירועים מורכבים, כגון: הפרות סדר, הפגנות, מעצרים וכיוב', יוצר קרקע פורייה להגשת תלונות, בין על בסיס של תחושה אותנטית לפיה האזרח נפגע מהשוטר שלא כראוי, ובין אם לצורך יצירת מנוף מניפולטיבי,

לקדם את עניינו של האזרח שהסתבך עם החוק".

 

ראש מח"ש אורי כרמל התייחס בדו"ח לחקירות הבולטות שניהלה מח"ש השנה ובראשן אלו נגד קצינים בכירים בחשד לעבירות מין: "שורה של ניצבי משנה וניצבים (ובתוכם הסמפכ"ל) הגיעו בזה אחר זה לחדרי החקירות. לאור תוצרי החקירות שנבחנו מקרוב תחת עינם של פרקליטי המחלקה והועברו לעיון הגורמים המוסמכים במשטרה, שוחררו או פוטרו קצינים בכירים רבים מהשירות בתהליך שיצר רעידת אדמה בציבוריות הישראלית בכלל ובמשטרת ישראל בפרט".

 

כרמל התייחס גם לפרשת רונאל פישר ורב פקד ערן מלכה וציין: "מח"ש לא הרפתה, ועם התקדמות הטכנולוגיה הצלחנו לפרוץ למכשירי הסלולר של יתר המעורבים בפרשה. התיק פוצח עד היסוד ונחשפה תופעה מושחתת שלא ראינו כמותה בעבר: שילוב ידיים עברייני בין פרקליט ידוען וקצין חקירות ותיק, כשבשוליו מעורבת פרקליטת מחוז בדימוס ותכליתו 'ציד לקוחות פוטנציאליים' מקרב חשודים בעלי ממון תוך מכירת מידע רגיש מתיקי חקירה ושיבוש חקירות".


פורסם לראשונה 08/02/2016 15:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ראש מח"ש אורי כרמל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים