שתף קטע נבחר

איך לשמור על הילדים מתכנים לא הולמים ברשת?

הטכנולוגיה פותחת בפני ילדינו דרכים חדשות ומרתקות ללימוד והעשרה וגם למשחק והנאה. התפקיד שלנו כהורים הוא לקחת אחריות, להקנות לילדים כלים להתמודדות עם המדיה הדיגיטלית ולשים להם את הגבולות כשצריך

פעוטות וילדי הגנים נחשפים כיום לאינטרנט ולאפליקציות מגיל צעיר מאוד. המדיה הדיגיטלית היא חלק אינטגרלי משגרת יומם, וכבר מגיל מספר חודשים חשופים תינוקות לשימוש שעושים בה הוריהם והסובבים אותם.

 

ילדים בני שנה יודעים לתפעל טלפונים וטאבלטים בטבעיות ובקלות, להניע את אצבע על המסך ולהעביר תמונות, לפתוח ולסגור אפליקציות ועוד. ילדים בני שלוש וארבע כבר יודעים לצלם ולשלוח תמונות ולתפעל את המכשירים בצורה מעוררת השתאות. הם צופים בתכני וידאו באינטרנט וקשה לדעת מה יהיה הלינק הבא עליו הם ילחצו.

 

קיימות מספר סכנות בגלישה בלתי מבוקרת באינטרנט או באפליקציות.

• חשיפה לתוכן מזיק - "על פי מחקרים שנעשו בארץ ובעולם, אחוזים גבוהים מאוד מקרב ילדים ובני נוער נחשפו לתכנים מזיקים כגון: אלימות, סמים, פשיעה, גזענות והסתה, כאשר המרכזי שבהם הוא תוכן פורנוגרפי". (מתוך פרוטוקול הדיון של ועדת כלכלה בהצעת חוק הגבלת גישה לאתרי אינטרנט למבוגרים).

 

ילדים מחפשים תכנים על-ידי הקלדה בשורת החיפוש בגוגל, על-ידי חיפוש קולי או פשוט זורמים עם ההצעות שיוטיוב מציע להם. חיפושים תמימים אלו יכולים להביא את הילדים במהרה לתכנים למבוגרים, או תכנים מזיקים אחרים.

 

כדאי מאוד להנחות את הילד כיצד לנהוג אם הוא נתקל בתוכן בעייתי. חשוב להסביר לילד באופן מפורש שאם הוא נתקל בתמונות לא נעימות, במעשים אלימים, אנשים שאינם לבושים, או כל תוכן שמרגיש לו "לא נוח" - הוא חייב לעזוב את המסך ולקרוא למבוגר. חינוך מגיל צעיר לצריכה דיגיטלית נכונה, ילווה את הילד בכל פעם שיתקל בתכנים מזיקים.

 

• גלישה בלתי מבוקרת עלולה לגבות מחיר כלכלי. ילדים צעירים יכולים לרכוש אפליקציות במאות שקלים במכשירים של הוריהם. מכיוון שהם לא רואים את השימוש בכסף, קשה להם להבין שנעשתה קנייה. חשוב להסביר להם שללחיצה על כפתור "אישור" יש משמעות מעבר למעבר לשלב הבא במשחק.

 

• מינון זה שם המשחק - כמו בכל דבר בחיים שמירה על איזון הכרחית גם כאן. גלישה, צפיה ממושכת באינטרנט או משחק ממכר באפליקציות, יבואו על חשבון משחק עם חברים, פעילות גופנית בגינה וזמן עם המשפחה. על ההורים להחליט על מינון המסכים המתאים למשפחתם, בכלל זה מסכי טלוויזיה, מחשב ונייד, ולדאוג ליישם את מה שנקבע. דוגמה אישית של ההורים הינה קריטית במקרה זה. לאחרונה, הושקה האפליקציה ערוץ הופ! עם פונקציה מיוחדת המאפשרת להורה לשלוט ולהגביל את זמן השימוש היומי באפליקציה.

 

אז איך אפשר להתמודד עם הסכנות האורבות לילדים ברשת?

לרשות ההורים עומדים כלים שונים להגנה על הילדים ברשת בדמות תוכנות לסינון תכנים. כל ספקיות האינטרנט מציעות שירות זה תמורת תשלום חודשי. בנוסף, ישנן תוכנות סינון אתרים להורדה בחינם או בתשלום מהאינטרנט.

 

ועם זאת, הכלי המשמעותי ביותר הוא כלל לא טכנולוגי. הכלי הבסיסי ביותר הוא חינוך והדרכה הורית: קיום דיאלוג פתוח ויצירת שיתוף פעולה עם ילדכם הוא המפתח. כפי שאנו מלמדים אותם מגיל אפס, להיזהר מחשמל, לחצות כביש, לחתוך עם סכין או לרכב על אופניים. תפקידנו ללמד אותם כיצד לצרוך את המדיה הדיגיטלית, להשתמש באינטרנט בחכמה ולהזהירם מהסכנות האפשריות. ילד שסומך על הוריו ירגיש נוח לשתף אותם בדברים שמטרידים אותו ולספר להם על תכנים לא נעימים אליהם נחשף.

 

כדאי למקם את המחשב באזור מרכזי בבית ולא בחדר השינה של הילדים. בנוסף, מומלץ

 להכיר את האתרים בהם הילדים גולשים, ליצור להם רשימה או קיצורי דרך לאתרים בטוחים, המכילים תכנים חינוכיים ומותאמים לגילם ולחסום אתרים אחרים.

 

הטכנולוגיה פותחת בפני ילדינו דרכים חדשות ומרתקות ללימוד והעשרה וגם למשחק והנאה. התפקיד שלנו כהורים הוא לקחת אחריות, להקנות לילדים כלים להתמודדות עם המדיה הדיגיטלית ולשים להם את הגבולות כשצריך. בדרך זו יוכלו ילדינו ליהנות משפע האפשרויות שמציע להם העולם החדש תוך כדי שמירה והימנעות מהסכנות הקיימות בו.

 

תמי כץ זרה - סמנכ"ל דיגיטל קבוצת הופ!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים