העונש על הפגישה עם משפחות המחבלים: זועבי, גטאס וזחאלקה מושעים מהכנסת
ועדת האתיקה של הכנסת החליטה להשעות לארבעה חודשים את חברי הכנסת חנין זועבי ובאסל גטאס. חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה יושעה לחודשיים. הועדה קיבלה יותר מ-450 תלונות על פגישת חברי הכנסת הללו עם משפחות מחבלים פלסטינים
ועדת האתיקה של הכנסת החליטה הערב (יום ב') להשעות לארבעה חודשים את חברי הכנסת חנין זועבי ובאסל גטאס בעקבות פגישתם עם משפחות מחבלים. חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה יושעה לחודשיים.
לוועדת האתיקה של הכנסת הוגשו יותר מ-450 תלונות נגד חברי הכנסת שנפגשו עם משפחות מחבלים פלסטינים. עם מגישי התלונות האישיות נמנים ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. משמעות ההשעיה היא הרחקה מדיוני המליאה ומהוועדות. לחברי הכנסת המושעים מותר רק להיכנס להצביע.
בהודעה שפרסמה הערב ועדת האתיקה נאמר כי "לאחר שקיבלה את תגובותיהם בכתב של חברי הכנסת האמורים, ולאחר שחבר הכנסת זחאלקה אף הופיע בפני הוועדה, קיבלה ועדת האתיקה של הכנסת החלטה ברוב דעות. חברי הכנסת שהורחקו יוכלו להשתתף בהצבעות בכנסת ובוועדות. החלטה מלאה ומנומקת תונח על שולחן הכנסת בנפרד כמקובל".
הרשימה המשותפת הודיעה כי היא "דוחה מכל וכל אל החלטת ועדת האתיקה". בהודעת הרשימה המשותפת נמסר כי היא "מגנה את מסע ההסתה והשיסוי בניצוחו של נתניהו, אשר הוביל להחלטתה האומללה והאנטי דמוקרטית והלא אתית של הוועדה. גם לאחר ההרחקה אנו ממשיכים לדרוש לשחרר את הגופות המוחזקות ע"י המשטרה מיד".
הרשימה המשותפת ציינה כי חברי הכנסת שהורחקו שילמו מחיר פוליטי על עמדה מוסרית ואנושית. "העונש הנקמני לא ירתיע אותנו ונמשיך להיאבק נגד מדיניות של גזענות ופשיזם, ובעד שוויון אמתי ודמוקרטיה אמתית, שנתניהו מנסה בכל כוחו לחסל".
הסכמות לגבי חוק ההשעיה
לאורך היום התגבשה הסכמה עקרונית על הצורך בחקיקה שתסדיר השעיית חברי כנסת, אולם בסיעות החרדיות סירבו לנוסח הכללי של השעיית ח"כ בשל התנהגות בלתי הולמת ובשל כך ישונה הנוסח באופן שהסנקציה תוטל על ח"כ שישלול את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל.
שרת התרבות מירי רגב מסרה בתגובה כי היא "מקווה ומאמינה שחוק ההשעיה שמקדם ראש הממשלה יעבור בחקיקת בזק ואז נוכל לומר להם שלום ולא להתראות". מנגד, יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן מתח ביקורת על החלטת הוועדה. לדבריו, "העונש שהוטל על חברי הכנסת זועבי, גטאס וזחאלקה הוא בגדר בדיחה. במקום להשית עליהם את העונש המקסימלי, הרחקה מדיוני הכנסת לחצי שנה ושלילת שכר, ובכך להרתיע באמת, הפכה ועדת האתיקה את
המקרה לפרודיה וקבעה עונש לא רציני שרק מפגין אוזלת יד ורפיסות".
ליברמן אמר עוד כי "ההחלטה הזו רק מעניקה פופולריות לחברי הכנסת הללו בקרב הציבור שלהם ולא פוגעת בהם בשום דבר מהותי. בכל מקרה, כל החלטה כזו או אחרת של ועדת האתיקה לא משנה את העניין המהותי והוא שחברי הכנסת הללו צריכים להיות מורחקים מהכנסת לחלוטין - ולצמיתות".
ראש הממשלה אף פנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, וביקש בשיחה שערך עמו לבחון צעדים משפטיים נגד חברי הכנסת מבל"ד. בעקבות כך אמרו הח"כים מבל"ד בתגובה כי נתניהו "מפעיל לחץ פוליטי פסול על היועץ המשפטי ועדיין מתייחס אליו כמזכיר ממשלתו", והוסיפו כי ראש הממשלה שכח שמנדלבליט "לא מקבל הוראות ממנו".