הקצין סרח בעבר, בצה"ל סירבו לפטרו
עוד גילויים בפרשת השחיתות הקשה של קצין במנהל האזרחי שחלקה פורסם לבקשת ynet: לפני כשלוש שנים הוזהר הקצין לאחר שנטען שביצע עבירה כלפי אחת החיילות ששירתו תחתיו. מאז התגלו ליקויים חמורים בתפקודו. גורם צבאי: "פרסום ליבת ההאשמות יזעזע את אמות הסיפים מול הפלסטינים"
מבוכה גדולה עמדה מאחורי החיוכים והחגיגות בטקס החלפת ראש המנהל האזרחי ביו"ש ברביעי שעבר, ברחבת המסדרים של מפקדת האוגדה המרחבית ליד בית אל. הקצין שמואשם בפרשת שחיתות חמורה, שהיה אמור לעמוד בשורת הכבוד של קציני המנהל מול הבמה, נמצא כבר כמה שבועות בכלא הצבאי. איש מהבכירים שנאמו בטקס, בהם ראש המנהל היוצא תא"ל דוד מנחם ומחליפו תא"ל מוניר עמאר, לא הזכיר ולו ברמז את ההאשמות הקשות נגד הקצין שסרח.
מתברר כי לפני כשלוש שנים הוזהר הקצין לאחר שנטען שביצע עבירה כלפי אחת מהחיילות ששירתו תחתיו. מאז, נטען במנהל האזרחי, התגלו ליקויים חמורים בתפקודו עוד בטרם נודע על מעלליו הפליליים. "המנהל האזרחי הגיש בקשה למחלקת הסגל באגף כוח האדם לפטרו, אך במחלקה סירבו והוא המשיך כרגיל בשירות", אמרו הערב גורמים צבאיים. בדובר צה"ל סירבו להתייחס לטענות אלה. הקצין הגיע אפוא לגיל מתקדם יחסית שיסייע לו במעלה הפרשה לקבל זכויות כלכליות מהצבא, לרבות תנאי פנסיה מיטביים, גם אם יורשע בשורת העבירות החמורות המיוחסות שלו.
הפרשה הזו, שחלקה הקטן נחשף אתמול (יום ב') לבקשת ynet באמצעות עו"ד שירה בריק-חיימוביץ' ממשרד ליבליך-מוזר בבית הדין הצבאי ביפו, מצטרפת לשורת פרשות מביכות של צה"ל ביהודה ושומרון בשנים האחרונות, פרשות שבהן הורשעו קציני וחיילי המנהל האזרחי בעבירות שחיתות על רקע המגע היומי עם האוכלוסייה הפלסטינית. רק לפני כחודש הורשע קצין אחר מהמנהל האזרחי, רס"ן יוסף יזיד, בעבירות של לקיחת שוחד, זיוף וקבלת דבר במרמה. יזיד הנפיק לפלסטינים כ-200 היתרי כניסה לישראל תמורת כרבע מיליון שקל. הוא נשלח לחמש שנות מאסר ונקנס ב-30 אלף שקל.
"הפרשה החדשה מחווירה לעומת הפרשה של רס"ן יזיד, לא רק בגלל חומרת מעשים קשים יותר שטרם פורסמו אלא בגלל רשעותם ורגישותם", אמר אמש ל-ynet גורם צבאי שמתמצא בפרשה. "מה שפורסם עד כה כאישומי עבירות קבלת טובת הנאה זה רק קצה הקרחון. פרסום ליבת האשמות יזעזע את אמות הסיפים מול הפלסטינים בפרשה שהיא מהנפיצות שיכולות להיות, בעיקר בעת הביטחונית הזו".
בחמישי הבא תקיים נשיאת בית הדין הצבאי ביפו, אלוף-משנה אורלי מרקמן, דיון מורחב בבקשת ynet לפרסם את חלק הארי בפרשה. אתמול הסכימה השופטת לפרסם חלק מהעבירות, ואת רוב פרטי הפרשה הותירה חסויים לרבות פרטיו המזהים של הקצין. מבדיקת ynet עולה כי זו לא הייתה מעידתו הראשונה של הקצין, שמילא שורה ארוכה של תפקידים במנהל האזרחי.
התביעה הצבאית אמורה בימים הקרובים להעביר לבית הדין את עמדתה בנוגע לטענות לפיהן פרסום של ליבת הפרשה עלול לפגוע בביטחון המדינה. "לא מדובר בעוד קצין שעבר עבירות פליליות, אלא בקיצוניות של מעשים שחורגים במשמעותן מהתיק עצמו", ציין הגורם ששוחח עם ynet. "יחד עם זאת, במסגרת ההליך המשפטי נגד הקצין, בין שינהל הוכחות בדרישה להכרה בחפותו ובין שיסגור עסקת טיעון עם הפרקליטות הצבאית, ספק אם הסוד הגדול סביב הפרשייה לא יפורסם בסופו של דבר".
גם אם יורשע: פרטי הקצין יישארו חסויים
על פי ניסיון של מקרים קודמים מהעת האחרונה, פרטיו המזהים של הקצין יישארו חסויים גם אם יורשע בדין. הסיבה: מדיניות מתגבשת בצה"ל שנתמכת גם על-ידי התביעה הצבאית ובתי הדין שלפיה יש לאסור פרסום פרטי חיילים או קצינים שבאים במגע עם האוכלוסייה הפלסטינית במסגרת תפקידם, על מנת למנוע אפשרות של נקמה בהם או רדיפה משפטית נגדם על-ידי גופים פרו-פלסטיניים.
גורמים צבאיים הגיבו על פרסום הפרשה ואמרו כי "נוכח בעיות ערכיות חמורות נעשתה בנובמבר 2013 פנייה לוועדה להתרת חוזים בבקשה לשחרר את הקצין משירות בהקדם האפשרי". עוד באותו החודש התקבלה תשובת הוועדה כי הקצין ימשיך לשרת בצבא ויצא לפרישה במועד המוקדם ביותר האפשרי (2017). עם מעצר הקצין כונסו כל מפקדי היחידה, והועבר מסר ברור כי מדובר במקרה שיש להוקיע מן המערכת ושאינו עולה בקנה אחד עם ערכי צה"ל והיחידה".
קצין ששירת במנהל האזרחי ביו"ש בשנים האחרונות סיפר ל-ynet על מורכבות העבודה מול האוכלוסייה הפלסטינית. "אתה מבחינתם הנציג של 'הכיבוש', מי שמחליט אם הם יקבלו אישור להגיע לחתונת קרוביהם בכפר הסמוך או להוציא את בנם לטיפול רפואי בישראל, או לשחרר את סבתם החולה במחסום אם יש כתר. הם רואים בנו משפיעים קריטיים על חייהם, ולא רק במובן של היתרי עבודה או שהייה בישראל. לפעמים העבודה של קציני המנהל מול האזרחים הפלסטיניים שנתונים לחסדינו היא בסוג של ואקום - אנחנו כאנשי המנהל האזרחי בקשר טוב איתם, נותנים להם יחס אנושי ויומי טוב ופותרים להם בעיות שהם נתקלים בהן מול לוחמים במחסומים, וזה מגדיל לפעמים את הסיכוי לפיתויים אסורים ומשם הדרך לשכרון כוח קצרה".