השחקן יו ג'קמן עבר ניתוח חמישי להסרת גידול סרטני - ומזהיר מהשמש
רופאיו של השחקן ההוליוודי המצליח איבחנו לפני שנתיים כי הוא סובל מנגעי סרטן עור. לאחרונה עבר את הניתוח החמישי להסרת גידול סרטני מפניו. כעת הוא קורא למעריציו: השתמשו בקרם הגנה וגשו לבדיקות
סרטן העור פגע שוב ביו ג'קמן: השחקן ההוליוודי המצליח עבר בפעם החמישית בתוך שנתיים, ניתוח להסרת נגע סרטני מאפו. ג'קמן, יליד אוסטרליה בן ה-47, שיתף תמונה באינסטגרם שהראתה תחבושת גדולה לרוחב גשר אפו וכתב: "דוגמה למה שיכול לקרות כשאתה לא מורח קרם הגנה. תאי בסיס, הצורה הקלה של סרטן עור, אך עם זאת חמורה. בבקשה השתמשו בקרם הגנה וגשו לביקורות אצל הרופא".
זוהי הפעם החמישית בתוך שנתיים שהכוכב עבר ניתוח בפניו להסרת גידול סרטני. בנובמבר 2013 מאפרת גילתה נקודת דימום קטנה באפו כאשר צילם את הסרט X-Men. אשתו דחקה בו לגשת לבדיקות שגילו כי מדובר בגידול סרטני.
קראו עוד על סרטן העור:
מזעזע: כך נראים פניה של צעירה שהשתזפה יותר מדי
מומחים מזהירים: שיגעון חדש שיגרום לכם לסרטן עור
בעשור: ירידה של 30% בתמותה מסרטן העור
בפעם השנייה הוא הבחין בנגע כהה על פניו, שגם הוא אובחן כגידול סרטני. בפעם השלישית הוא שוב גילה נקודת דימום על אפו, ועבר ניתוח נוסך. בחודש מאי האחרון הוא חשף בפני התקשורת כי סבל בתוך 18 חודשים מארבעה גידולים סרטניים, וכי רופאיו כבר הזהירו כי הוא עלול לסבול מגידולים נוספים בעתיד. שמונה חודשים בלבד לאחר הניתוח הרביעי, התחזית השלילית הרפואית התאמתה והוא שוב אובחן כסובל בפעם החמישית מגידול נוסף בפניו.
מאז האבחון הראשון מגיע ג'קמן לביקורות אצל רופא עור כל שלושה חודשים. בראיון לפני שנתיים לאחד מסרטיו הוא אמר: "אני ריאלי לגבי העתיד, וסביר להניח שאסבול מגידולים נוספים, שהם שכיחים מאוד עבור אוסטרליים. אני לא זוכר מתי אי פעם אמרו לי בילדותי למרוח קרם הגנה. כל היופי הוא שזה ניתן למניעה", הוסיף השחקן, "כל שצריך לעשות הוא להגיע לבדיקות תכופות. עכשיו אני לא מתעצל לעשות זאת".
סרטן העור: שכיחות גבוהה למחלה בישראל
ישראל נמצאת כבר שנים בראש מדינות העולם בשיעור מקרי סרטן העור: הגברים הישראלים נמצאים במקום ה-13 והנשים במקום ה-20. לפני עשור, המצב היה חמור הרבה יותר,
כאשר ישראל מוקמה במקום השלישי בעולם בשיעור המקרים.
אחת הסיבות המרכזיות לירידה המשמעותית בתמותה בשנים האחרונות, היא הודות לטיפולים הביולוגיים החדשים, דוגמת הקיטרודה, שהביאה להארכה משמעותית בתוחלת חייהם של החולים, ולהיעלמות הגידולים. זאת לצד המודעות הגוברת לסכנות השמש, ולשימוש בקרם ההגנה.
המיקום השכיח ביותר של גידולי מלנומה הוא עור בית החזה (27%) ולאחריו עור הגפיים העליונות והכתפיים (19%) ובדומה לו עור הגפיים התחתונות. כחמישה אחוזים מהחולים מאובחנים עם מלנומה בעור הקרקפת והעורף, וכשני אחוזים בעור האוזן.
כך תזהו סימנים מחשידים
האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לארבעה סימני מחשידי. אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:
- סימטריה: השומה הסרטנית לרוב אינה סימטרית - חציה האחד אינו שווה לחציה השני.
- שוליים: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים, זיגזגים, הפסקות וכו') חשודה כגידול סרטני.
- צבע: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד, והיא מורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד וכחול.
- גודל: שומה שקוטרה עולה על חמישה מילימטרים (קוטר של עיפרון) אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.
כך תגנו על עצמכם מהשמש
- הימנעו מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:00.
- בעת השהייה בשמש כסו את הגוף וחבשו כובע שיגן על הפנים והעורף.
- קרחים חשופים להתפתחות גידולים ממאירים בקרקפת, וזקוקים לכיסוי ראש בעת חשיפה לשמש.
- הרכיבו משקפי שמש בעלי מסנן קרינה.
- מרחו את העור שנותר גלוי לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.
- בעלי עור בהיר, שומות ונקודות חן מרובות או כאלה אצלם יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה. לאלה וגם לאחרים מומלץ לערוך בדיקה עצמית אחת לחצי שנה של העור.
- מומלץ לבדוק את הגוף מלפנים ומאחור בחדר מואר היטב. חשוב להתבונן בכל שטח העור, כולל הקרקפת, בין השערות, בקפלי הגוף, בין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת הקרקפת והגב יש צורך להיעזר באחרים.
צפו בדיווח: הגידול הסרטני העיקש על פניו של ג'קמן