שתף קטע נבחר
 

"למרות ההבטחות - מחירי הדירות לא יירדו"

הדמוגרף ארנון סופר מאונ' חיפה פסימי לגבי משבר הדיור: לרגל יום המשפחה הוא מונה באולפן ynet את הסיבות שגורמות ליוקר הנדל"ן להימשך - ריבוי טבעי ובנייה מסיבית בגוש דן במקום בדרום הארץ. אז מה הפתרון? נטישה של צמודי קרקע לטובת בנייה לגובה וחיזוק הפריפריה

עליות מחירי הדיור בשנת 2015 ברחבי הארץ, לצד הביקורת הבינלאומית שספגה ישראל בעקבות זאת, מוכיחים שוב שקיימת כאן מצוקת דיור. אבל אם רוצים להבין את הנתונים שמאחורי בועת הנדל"ן הישראלית, כדאי אולי לבדוק לא רק את מספר הדירות שנבנו (או לא נבנו) - אלא גם את ההרכב הדמוגרפי של ישראל. לרגל יום המשפחה שחל היום (ג') שוחחנו עם הדמוגרף, פרופ' ארנון סופר מקתדרת חנקין באוניברסיטת חיפה, שבחן את הסוגיה. צפו בראיון באולפן ynet.

 

צפו: כיצד משפיעה הדמוגרפיה על הדיור    (צילום: אורי דווידוביץ' ואלי סגל)

צפו: כיצד משפיעה הדמוגרפיה על הדיור    (צילום: אורי דווידוביץ' ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
סופר מציין כי מפת הדיור הישראלית מורכבת מתושביה. "יש דבר אחד שאיתו אין ויכוח - אנחנו מתרבים, וישראל מיוחדת במינה משום שהריבוי הטבעי מאוד גבוה, למרות שאנחנו חברה מאוד מערבית", הוא מסביר. לדבריו, מדובר בעלייה של קרוב ל-2% בשנה של ריבוי טבעי, לעומת מדינות אירופה. "לחשוב שכיום אנחנו 8.5 מיליון איש בתחומי הקו הירוק, ואם מוסיפים את השטחים כמעט 13 מיליון איש, בעוד שני עשורים נגיע לכמעט 19 מיליון נפש. כל אחד רוצה בצדק מקום לגור, ורק השנה צריך לבנות 42 אלף דירות כדי לקלוט את כל הזוגות הצעירים".
 

 

סופר מעביר ביקורת על תופעת דירות הרפאים. "ישנה תופעה של יהדות העולם שמשקיעה בקניית בית שני", הוא מודה, "יש גם דירות פנויות של זוגות שהתגרשו". עוד הוא אומר כי לפני עשור, כ-50% הסתפקו ב-5 חדרים בדירה, השנה כבר מדובר בשיעור של 54%. בעיה נוספת שהוא מציג היא בריחת הזוגות הצעירים מהפריפריה לטובת מחוז המרכז.
ירוחם. סופר ממליץ לבנות כאן, ועדיף כמה שיותר לגובה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ירוחם. סופר ממליץ לבנות כאן, ועדיף כמה שיותר לגובה(צילום: הרצל יוסף)
כמו כן, מתייחס סופר לדו"ח שפרסם באחרונה ארגון המדינות המפותחות (ה-OECD) שמתח ביקורת נוקבת על הזינוק במחירי הדירות ב-6 השנים האחרונות בישראל. לטענת סופר, לא ניתן לבצע את ההשוואה בין ישראל לשאר המדינות החברות בארגון משום שהיא מאופיינת בפרמטרים שונים.
 
לדבריו, חוץ מהולנד - ישראל היא המדינה הצפופה ביותר בעולם המערבי. "אבל בהולנד אין מדבר שחולש על אלפי דונמים ונמצא בבעלות מערכת הביטחון", הוא אומר, "לכן למרות כל ההבטחות יוקר הדיור יימשך. אין סיכוי שמחירי הדירות ירדו בתקופה הקרובה, במיוחד בתרבות הצרכנית שלנו שבה רבים רוצים לגור בצמודי קרקע והקרקעות הפנויות כביכול תפוסות". אז מה הפתרון? לשיטתו של סופר בעיקר בנייה לגובה והקמה של יחידות דיור חדשות באזורי המדבר והפריפריה ולא רק בגוש דן.
 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים