שתף קטע נבחר

 

להציל את שום קולמן: שכונה מסכנת צמח נדיר

מתחם המגורים "מנחם" שנבנה בצפון באר שבע אמור להקל על מצוקת הדיור, אבל עלול להביא להכחדת של הזן הנדיר שצומח רק בצפון הנגב. רשות הטבע והגנים נערכת למבצע להעתקתו למקום אחר בארץ: "מעדיפים לשמורת טבע"

 

 (צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים) (צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים)
(צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים)

התוכנית להרחבת באר שבע עלולה להכחיד את הצמח הנדיר שום קולמן, ולפיכך מתכוננים ברשות הטבע והגנים למבצע הצלה והעתקה של הזן ההולך ונעלם. "ברגע שהוא נכחד בארץ הוא נכחד בעולם. לא יכולים להסכים שזה יקרה", טוענת מרגרטה וולצ'ק, אקולוגית צמחים בחטיבת המדע של הרשות.

 

התוכנית רובע מנחם, שעתידה להיבנות בצפון באר שבע, אמורה להוות פיתרון למחירי הנדל"ן בעיר שהוכפלו בשנים האחרונות. חרף ההתנגדות של רשות הטבע והגנים, החליטו בוועדה לקידום מתחמים מועדפים (ותמ"ל, שעוסקת בתוכניות בנייה בהליך מזורז), לאשר את הרובע החדש. "שום קולמן הוא אחד הצמחים האדומים, בסכנת הכחדה חמורה", מוסיפה וולצ'ק. "זה צמח שמופיע רק בארץ ורק בצפון הנגב".

 

בחוות הדעת של היועץ הסביבתי לותמ"ל צוין כי התוכנית מציעה מספר גדול מאוד של בתים צמודי קרקע על שטח נרחב, אך לפריסה זו יש מחירים סביבתיים ובהם צריכה גדולה של קרקע, פריסת תשתיות והשקעת משאבים לבניה ואחזקה עבור מספר קטן יחסית של תושבים.

 

בסקר האקולוגי שליווה את התוכנית נמצא כי בשטח לבנייה נמצאים מינים מוגנים ונדירים, אתרי קינון, שטחי פריחה ופעילות בעלי חיים, שנוצרה בחלקה עקב ההגנה שנתן השטח הצבאי הסמוך. בדו"ח הסביבתי מצוין שיש חשיבות קריטית בשימור של המין שום קולמן, אשר ככל הידוע זהו בית הגידול העיקרי שלו (יחד עם שטח מוסים נוסף סמוך לדימונה), ואתר הגידול היחיד בעולם.

כך ייראה רובע מנחם  (הדמיה: חברת דגן) (הדמיה: חברת דגן)
כך ייראה רובע מנחם (הדמיה: חברת דגן)

 (צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים) (צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים)
(צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים)
 

הפיתרון הצפוי כדי למנוע את ההכחדה של שום קולמן היא תוכנית העתקה מסודרת ותוכנית איסוף וריבוי זרעים לצורך שתילה עתידית ושימור המין.

 

זו לא תהיה זו הפעם הראשונה שברשות הטבע והגנים יפעלו להציל ערכי טבע. "לא תמיד מבצעי ההעתקה מצליחים", אומרת וולצ'ק בזהירות. "אנחנו מעדיפים להעביר את הצמחים לשמורות טבע כי אז זה מבטיח את המשך קיומם. אם מעבירים לעוד שטח פתוח יש סיכון שתוכנית הפיתוח הבאה תפגע בו".

 

במבצעי עבר, בעקבות סלילת כביש 6 בדרום, העתיקו בהצלחה את צמח האירוס השחום הנמצא בסכנת הכחדה ואת החלמונית הגדולה. לפני כשנה העתיקו מאזור חדרה את צמח הרומוליאה הזעירה, אף היא בסכנת הכחדה, לאחר שאושרה תוכנית לבניית אזור תעשייה.

 

במדינת ישראל יש היסטוריה של העדפה של בנייה על ערכי טבע. "אני קצת מיואשת לפעמים", אומרת וולצ'ק. "אבל אנחנו מנסים לעשות מה שאפשר. רודפים לפני או אחרי הדחפורים. הכי כואב לי במקרים שבהם אפשר היה למנוע את רוע הגזרה. אם תוכניות היו מגיעות אלינו בשלבים ראשוניים אפשר היה לשנות משהו. לפעמים אנחנו מצליחים בקטן אבל זה קורה מעט מאוד. אנחנו חיים במדינה קטנה וצפופה, ויש צורכי בינוי ופיתוח. לפעמים אני חושבת כמה יש בכלל סיכוי לטבע למצוא את המקום שלו בכל המכלול הזה".

 

מעיריית באר שבע נמסר: "תכנית רובע מנחם לוותה משלביה המוקדמים על ידי אקולוג, יועץ איכות סביבה ואדריכלי נוף, שפעלו בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע. השמירה על הטבע והנוף הקיימים באזור מעוגנת במטרות התוכנית ואמורה להעניק ערך מוסף וייחודי לשכונה. יש לזכור כי התוכנית הנוכחית היא חלק מתכנית מתארית אשר אושרה לפני כמה שנים ובה נקבעו אזורי הבינוי והאזורים לשימור נופי.

 

"תוכנית המתאר תואמה בזמן הכנתה עם המשרד להגנת הסביבה והארגונים הירוקים, ובמסגרתה הוקצו יותר מ-60% משטחה לשטחים פתוחים, תוך שימת דגש על שימור האזורים הערכיים ביותר מבחינה נופית. התוכנית הנוכחית לא משנה את האזורים שהוגדרו לבניה בתכנית המתאר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים
שום קולמן
צילום: אורי פרגמן-ספיר, הגן הבוטני האוניברסיטאי – ירושלים
מומלצים