"ירוק עכשיו" בלי סמכויות: "לא מטפלת במפגעי מתנחלים"
עמותת "ירוק עכשיו" ביקשה להצטרף לרשימת הגופים שיוכלו להגיש תביעות בגין מפגעים סביבתיים, אך סורבה. הנימוק: עיקר פעילותה מתמקדת במפגעים הנגרמים על ידי פלסטינים ביהודה ושומרון. "ירוק עכשיו": "לא ברור כיצד עמותה שפועלת למען כלל האנושות מגלה הטיה לקבוצה מסויימת"
עמותת "ירוק עכשיו" מגדירה את עצמה כעמותה סביבתית ללא גבולות. מטרתה, על פי מקימיה, היא לנסות ולשפר את איכות הסביבה בכל הארץ ובכל ההיבטים, ללא הבחנה בין שטחים שבשליטה ישראלית, ישראלית למחצה, או תחת שלטון הרשות הפלסטינית. "לזיהום אין גבולות", הם כותבים באתר האינטרנט של העמותה. אבל ממסמכים שהגיעו ל-ynet עולה כי בקשתה להצטרף לרשימת הגופים שיוכלו להגיש תביעות בגין מפגעים סביבתיים כמו עמותות אחרות - נדחתה.
בעמותה ביקשו להרחיב את תחום הפעילות שלהם גם לפן המשפטי, ולהיות חלק מהארגונים שיכולים להגיש תביעות נגד גופים המזהמים את הסביבה - זאת מכוח החוק למניעת מפגעים סביבתיים. החוק מאפשר לגופים מסויימים (דוגמת הרשות להגנת הטבע, החברה להגנת הטבע, עמותת "אדם טבע ודין" ועוד; א.ק) להגיש תביעות נגד גורמים המזהמים את הסביבה.
בעמותה אומרים כי בתקופת השר גלעד ארדן בקשתם כמעט אושרה, אך אז הגיעו בחירות ושר חדש, עמיר פרץ. לאחר מכן, כשהגישו את בקשתם בשנית, הגיע הסירוב של המשרד להגנת הסביבה. הסיבה: הם ממעטים לטפל במפגעים הסביבתיים שנגרמים על ידי המתנחלים ומתמקדים בפעילות הפלסטינים.
היועצת המשפטית של המשרד, דלית דרור, ציינה כי על פי הקריטריונים שנקבעו אסור כי פעילות העמותה תגלה הטיה כלפי קבוצה מסויימת. "ממידע המצוי במשרדנו ניתן ללמוד כי עיקר פניותיה של העמותה נוגעת למפגעים סביבתיים הנגרמים מפעילות התושבים הפלסטינים באיו"ש, ובאי טיפולן של הרשויות באותם מפגעים הנגרמים על ידי ההתיישבות הישראלית, בעוד חלקם היחסי של המפגעים ממקור זה גבוה בהרבה", טענה.
יש לציין כי עמותה או גוף המבקשים להיות חברים ברשימה זו צריכים לעמוד במספר קריטריונים, ובין היתר גם להוכיח כי פעילותם אינה מגלה הטיה נגד קבוצה מסויימת בהיבטים הסביבתיים שבהם הם עוסקים מחמת הבדל דת, גזע, מין, לאום, השקפה פוליטית וכו'.
בעמותה הופתעו מהסירוב. עו"ד תומר ישראל, בא כוחה של העמותה, כתב חזרה: "הדרישה להוכיח 'שאין לך אחות' הינה דרישה בעייתית... לא ברור כיצד בדיוק עמותה הפועלת
למען ולטובת איכות הסביבה למען כלל האנושות והדורות הבאים עשויה לגלות הטיה כנגד קבוצה מסויימת... מרבית העמותות נועדו ופועלות לקידום עניין סביבתי מסויים ואינן פועלות כולן בכלל נושאי הסביבה בכלל הארץ".
כדי להמחיש את טענותיה צירפה העמותה רשימה של פעילותה בשנים האחרונות: התנגדות להקמת מטמנת פסולת בנחל אוג, בג"ץ כנגד שפכי צה"ל שהוזרמו אל ואדי ולא טופלו, עתירה בעד הסדרה של תחנות דלק באיו"ש, פעילות נגד שפכי הקדרון שמטופלים ע"י חברת השפכים של עיריית ירושלים, ואף פרוייקט ה'תו הירוק' - מיחזור עלוני שבת בבתי הכנסת.
"האוכלוסיה הפלסטינית והישראלית גרות באזור משותף והגבולות שהוטלו ביניהן אינם רלוונטיים לעניין הסביבה... אין גבולות מדיניים לעשן, אין גדרות לציפורים ואין מעצור לביוב הזורם בנחלים", טענה העמותה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בקשת העמותה עדיין מצויה בבדיקת גורמי המשרד הרלוונטיים. לפיכך, לעת עתה המשרד לא סירב לבקשת העמותה, אלא בוחן אותה והדברים אינם מדוייקים".