שתף קטע נבחר
 

מלמדים את הילדים על צבעים ב-3 שלבים

אפשר ללמד ילדים בגיל צעיר לזהות צבעים על ידי משחקים פשוטים ומהנים. אז מה המשמעות של שבוע ירוק או של ארוחה אדומה ולמה עדיף להימנע בהתחלה מלשאול את הילד אם הוא יודע איזה צבע הוא רואה

מודאגים שהילד עדיין לא יודע לומר שהמפה בצבע חום? תהליך רכישת מושג הצבע מתחיל בסביבות גיל שנתיים ומסתיים בסביבות גיל 3.5. כחלק משלבי ההתפתחות, גם תהליך רכישת מושג הצבע הינו הדרגתי. חשוב להבין כי ישנם שלושה שלבים ברכישת הצבעים:

 

שלב ראשון - שלב ההתאמה

בשלב זה, בסביבות גיל שנתיים, הילד מצליח להתאים שני חפצים באותו צבע. זאת אומרת, לקחת חפץ בצבע מסויים ולהתאים לחפץ אחר באותו הצבע. משחקים מומלצים לשלב זה הינם משחקים בהם על הפעוט להתאים את החלק שבידו ללוח שצבוע בצבע זהה. לא חייבים לקנות משחקים יקרים, ניתן לעשות זאת עם חפצים שיש בבית. כמו לדוגמה להתאים אטב כביסה צבעוני לדף או מדבקה באותו הצבע.

 

ממוש, תני לי את החלק הירוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממוש, תני לי את החלק הירוק(צילום: shutterstock)

חשוב לנסות בכל פעם לפרוש בפני הילד שתיים או שלוש אופציות צבעים בלבד, כדי לא להסיח את הפעוט. כלומר לתת לילד לנסות להתאים חפץ אדום לשלושה חפצים בצבעים שונים. כאשר הפעוט מצליח להתאים את הצבעים, מומלץ לשיים את הצבע ולומר לו "אתה מחזיק אדום". בשלב זה מיותר לשאול "איזה צבע זה?" שכן שלב השיום נרכש בשלב מאוחר יותר.

 

שלב שני - שלב הזיהוי

בשלב זה הילד מתחיל להכיר את שמות הצבעים, ומצליח לזהות אותם. כדי שהילד ילמד לזהות צבעים, הוא צריך להתנסות בהם. לכן, כדאי להסב את תשומת ליבו של הילד לצבעים שנמצאים בסביבתו, לדוגמה: "אני מלבישה לך חולצה ירוקה" ; "אני מקלף לך את הבננה הצהובה". "הנה מכונית אדומה" וכו'.

 

נדע שהילד מזהה את הצבע כשנבקש "תביא לי את הקוביה הצהובה" והילד יגיש לנו את הקוביה בצבע הנכון. גם כאן עוד מוקדם לשאול "איזה צבע זה?". שלב זה נרכש בסביבות גילאי שנתיים וחצי עד שלוש.

 

שלב שלישי - שלב השיום

זהו השלב האחרון ברכישת מושג הצבע, בו הילד מצליח לומר בעצמו את שמות הצבעים. כשנשאל את הילד "איזה צבע זה?", הוא ידע לענות. שלב זה נרכש סביב גיל שלוש עד שלוש וחצי. גם בשלב זה, חשוב לספק לילדכם גירויים צבעוניים ולקרוא בשמם של צבעים של החפצים בסביבתו. ניתן למיין יחד עם הילד משחקים, חפצים ובגדים לפי צבעים.

 

אם נראה לכם כי ילדכם מתקשה מעט וברצונכם להקנות לו את מושג הצבע, מומלץ ללמד כל צבע בנפרד. אפשר לדוגמה להכריז על "שבוע אדום". את אותו שבוע הקדישו להקניית הצבע האדום ובו שימו דגש על חפצים אדומים בסביבת הילד ("הנה משאית אדומה", "התפוח הזה אדום" וכו'). בנוסף, אפשר ללבוש יום אחד בגדים אדומים וביום אחר לאכול ארוחה שלמה של מאכלים אדומים, יצירה באצבעות ידיים/צבעים אדומים וכו'. השתמשו בדמיונכם.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנס לפייסבוק הורים של ynet

 

זכרו כי כל ילד מתפתח בקצב שונה מהאחר, וכי הגילאים המצויינים למעלה הינם טווח ממוצע. פעוטות הם סקרנים ובעלי רצון טבעי ללמוד. אם נותנים להם סביבה רגועה ולא מלחיצה מדי ואפשרות להתנסות, הם יעשו זאת בעצמם. ולכן אין סיבה להלחיץ ולהלחץ.

 

מתי לפנות לקבלת עזרה? אם בכל זאת, אחרי מאמצים ונסיונות ללמד צבעים, אתם שמים לב שהרכישה אינה מתקדמת, כדאי לשלול עיוורון צבעים. עיוורון צבעים הינו מצב בו קיים קושי רב ולעיתים גם חוסר יכולת להבחין בין צבעים שונים. במידה ושללתם עיוורון צבעים ואתם רואים כי האיחור ברכישת הצבעים עדיין קיים, כדאי לפנות לקילנאית תקשורת..

 

עוד דרך ללמד את הילדים על צבעים (ועל הדרך גם מספרים), בתנאי שאתם כל הזמן מסתכלים ומוודאים ששום דבר לא נכנס לפה שלהם. צפו:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הכותבת היא יועצת חינוכית מומחית לגיל הרך (M.A), מדריכת הורים בבית המשפחה, מנחת קבוצות הורים, ומדריכת צוותים חינוכיים 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תפסיקו לשאול "איזה צבע זה?"
צילום: shutterstock
מומלצים