חוקרים גילו מאובני דג עתיק עם פה עצום
המאובנים של דגי הגרם שחיו לפני 92 מיליון שנה אותרו בארה"ב וביפן. מדובר בזנים נדירים מאוד של דגים שפרסו את לסתותיהם כמו מצנחים כדי לאסוף יותר מזון לפיהם
מדענים גילו מאובנים חדשים של שני מיני דגי גרם שחיו לפני 92 מיליון שנה, בתקופת הקרטיקון, שבה חיו הדינוזאורים. מיני הדגים שהתגלו, מזן ריינוקוניכטיס, יכלו לפרוס לרווחה את הלסתות שלהם, כמו מעין מנצח, אורכם נאמד בכ-2 מטרים והם ניזונו מפלנקטון.
הריינוקוניכטיס הוא זן נדיר במיוחד, ועד כה היה ידוע רק על מין אחד שלו שנמצא בבריטניה, כך על פי אחד ממחברי המחקר בנושא, קנשו שימאדה, פליאוביולוג באוניברסיטת דה פול בשיקגו. אבל גולגולת חדשה שאותרה בקולורדו, לצד בחינה מחודשה של גולגולת נוספת שנמצאה ביפן, הכפילה את כמות המינים בזן והרחיבה את המרחב הגיאוגרפי שלו. למינים ניתנו השמות R. purgatoirensis ו-R. uyenoi.
"בהתבסס על המחקר החדש שלנו, כעת ידוע לנו על שלושה מינים של ריינוקוניכטיס משלושה מקומות שונים על כדור הארץ, וכל אחד מהם מיוצג על ידי גולגולת", ציין שימאדה. הממצאים המלאים צפויים להתפרסם בגיליון הבא של המגזין Cretaceous Research.
הריינוקוניכטיס שייך לקבוצת דגים נכחדת הנקראת פכיכורמידה, המכילה
את דגי הגרם הגדולים ביותר שאי פעם היו. המחקר החדש מתמקד במיוחד במינים חמקמקים ביותר של דג זה שניזונו מפלנקטון.
לריינוקוניכטיס הייתה התמחות חריגה במיוחד בקרב דגי הגרם השונים. זוג מעצמותיו יצרו מעין מנוף ענק בצורת משוט כדי לדחוף את הלסת קדימה ולפתוח אותה, כמו מצנח, כדי לקבל יותר מים עשירים בפלנקטון. על פי שימאדה, מאפיין זה דומה לאופן שבו כרישים רבים פותחים את פיהם.