מו"מ עם הולנד על המשך התגמולים לניצולי שואה
לאחר הפרסום ב-ynet אודות החשש להפסקת תגמולים חודשיים לניצולים שכבר מקבלים גמלה חודשית מישראל, התקיים דיון נוסף בוועדת הכספים שבו התברר כי מתקיים מו"מ בין המדינות בנושא. שגריר הולנד בישראל אמר בוועדה: "מקווה שנגיע לפתרון ראוי". מהנתונים עולה כי הגמלה ההולנדית גבוהה פי 2 לערך מהגמלה הישראלית
מצב הדברים כיום עלה בדיון נוסף שערכה הוועדה בסוגיה זו בהשתתפות שגריר הולנד בישראל גִ'יל בֶסְחוֹוֹר פְּלוּחְ. זאת, אחרי פגישתו עם יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני שאמר לו כי "ההחלטה על הפסקת התשלומים אינה מתקבלת על הדעת". השגריר אמר לוועדה: "אני פועל למצוא פתרון שיהיה מבוסס על הצדק והאינטרסים של כל הצדדים, ואני מקווה שנגיע להסכמות על פתרון שיהיה ראוי".
גפני אמר בסיכום כי אחרי שלמד את הנושא התברר לו שממשלת הולנד נוהגת בהגינות ומה שנעשה היה בצורה הטובה ביותר. עם זאת יעץ להולנדים כי "לגבי מי שעברו את השואה לא צריך לנהוג על פי דין, כמו שנאמר בהלכה. אם תידרש פגיעה בגמלאות מישראל היא לא תהיה רטרואקטיבית ובכל מקרה הכסף לא יחזור לאוצר אלא נמצא דרך אחרת לנצל אותו לטובת יוצאי הולנד".
מנהלת הרשות לזכויות ניצולי השואה שליד האוצר, עפרה רוס, מסרה כי הדיונים עם ההולנדים מתקיימים כבר שנה וחצי והנטייה הייתה כי יוצאי הולנד יעדיפו לשמור על התשלומים מהולנד שהם גבוהים מהישראלים. עם זאת, בעקבות הדיון הקודם בוועדה ופגישת גפני עם השגריר, התבקשו ההולנדים להתחשב בכך שהכספים מישראל הם פיצוי על רדיפות הנאצים ולא הכנסה נוספת משכר ורכוש המוגדרים בחוק נגד כפל הקצבאות.
בדיון התברר כי רק כ-1,200 מתוך כ-12 אלף יוצאי הולנד בישראל מקבלים את הקצבאות ההולנדיות בין 1,000 ל-3,000 יורו לחודש כתמלוגים או כהחזר הוצאות בעיקר רפואיות. מנתוני הרשות לזכויות ניצולי השואה שמסר דובר האוצר לבקשת ynet. עולה כי מספר יוצאי הולנד הזכאים בישראל לקצבה המשלימה מהאוצר הוא אמנם רק כ-630, אבל התגמול האישי נע בין 2,200 שקל עד 10,000 שקל לחודש לפי דרגת הנכות שקבעה ועדה רפואית או הנזקקות של הזכאי. מתחשיב משוער המבוסס על גמול ממוצע של כ-6,100 שקל לאדם, עולה כי הסכום הכולל שניתן ל-630 הזכאים מגיע לכ-3.9 מיליון שקל בחודש, או וכ-46 מיליון שקל בשנה.