איי.ג'יי אדלמן טס ב-150 קמ"ש בעזרת השם
את ענף המזחלות האישי (סקלטון) גילה אדלמן, יהודי שומר מסורת ממסצ'וסטס, רק לפני 5 שנים אך מאז הוא מכור ונותן את הכל כדי להופיע באולימפיאדת החורף עם שמשון הגיבור על הקסדה שלו
עבור איי ג'יי אדלמן (24) ריגוש וסיכון הם חלק מחיי היומיום. בכל יום אדלמן מגיע בעבודה למהירות של 150 קמ"ש וחש על גופו כוח G עצום כשהוא גולש במורד מסלול של קילומטר וחצי. אדלמן רוצה להיות הספורטאי הישראלי הראשון שיתחרה באולימפיאדת החורף בענף המזחלות האישיות (סקלטון).
"אני חושב שלמרות שבישראל אין חורף כמו בארצות הברית ולא ממש מתעניינים בענפים האלה, אפשר להיות שבויים בקסם המזחלות", מספר אדלמן, "אפשר לראות איך מדינות כמו ג'מייקה הגיעו להצלחות פנומנאליות של ספורטאים גם ללא שלג".
אדלמן ממשיך: "יש רק מדינות ספורות עם מסלולים של מזחלות שלג, אבל יש עשרות מדינות שמתחרות, מגיעות להצלחות ונאבקות על מדליות. זו אחת המשימות שלי בחיים, לעורר יהודים וישראלים, כי גם אנחנו יכולים להיות יוצאים מן הכלל, בכל ספורט חורף ובמיוחד במזחלות".
את המשימה האישית הזאת, אדלמן מקיים הלכה למעשה כל יום בעבודה קשה. "הסקלטון הוא ספורט מאוד קשה ותובעני, אני מתאמן מעל שעתיים ביום במרוצים. לפעמים כשאני יכול אני מוסיף שעה נוספת כדי לעבוד על פניות ואז ממשיך לעבוד בין שעה וחצי לשעתיים בחדר כושר וממשיך לעבוד על סרטונים כדי להכיר את המסלולים השונים, ולהיות מוכן טוב יותר ליום המרוץ. בנוסף יש עבודה קשה על הספרינט עצמו".
בנימין זאב הרצל ו"הפטיש העברי"
אדלמן גדל בבית מסורתי בברוקליין שבמדינת מסצ'וסטס בארצות הברית והתחנך בבית ספר יהודי. לאחר סיום התיכון הוא הגיע ב-2010 לישראל כדי ללמוד בישיבה, כפי שעושה אחיו הצעיר אוסין. אחיו המבוגר אלכס אגב הוא קומיקאי.
אדלמן המחזיק בתואר של מהנדס מכונות החל את דרכו הספורטיבית כשחקן הוקי בגיל 3, כך שהקרח לא ממש זר לו.
בעוד הוא מחזיק בתואר של מהנדס מכונות, את דרכו הספורטיבית הוא החל כשחקן הוקי כבר בגיל 3, כך שהקרח לא ממש זר לו. את תחום הסקלטון לעומת זאת הוא גילה רק לפני חמש שנים כשצפה באולימפיאדת החורף בוונקובר. אדלמן החליט שהוא חייב לנסות.
מהיכן החיבור שלך לישראל בתור מי שלא חי במדינה?
"אני יהודי דתי ומלא גאווה שאני ציוני. החלטתי כבר בגיל צעיר שישראל זה הבית האמיתי שלי ואני צפוי לעשות עלייה אחרי שאסיים את הקולג'. ביליתי שנה בישיבה ואני גאה לייצג את ישראל בכבוד בכל העולם".
"אני יודע גם שלפי הכללים של הוועד האולימפי של ישראל, כדי להשתתף באולימפיאדה אני צריך להיות אזרח או תושב המדינה שנה לפני האולימפיאדה ואני מתכוון להתחיל את התהליך כבר השנה. אני עובד על הלוגיסטיקה ובסיום העונה אני מתכוון גם לעשות שירות צבאי".
אבל אדלמן לא מסתפק רק במילים חמות. את האהבה לישראל וליהדות אפשר לראות גם בתחרויות עצמן. הוא מצויד בקסדה עם ציור של שמשון הגיבור וציטוט מהספר "אלטנוילנד" של בנימין זאב הרצל: "אם תרצו אין זו אגדה". על המזחלת שלו מעוטר מגן דוד כחול והכינוי שלו בסבב הוא "הפטיש העברי". לפני אימונים ותחרויות אדלמן מקפיד לקום מוקדם ולהניח תפילין, הוא שומר על האמונה כל הדרך לפיונגצ'אנג, העיר בה יערכו המשחקים האולימפיים בעוד שנתיים.
את הדרך לשם הוא יתחיל כבר בשבוע הקרוב, באליפות העולם באינסבורק שבאוסטריה. אדלמן מדורג כיום במקום ה-62 בעולם. כדי להיכנס לאולימפיאדה הוא יצטרך להתברג בין 60 הראשונים בדירוג האולימפי. לאולימפיאדה יוכלו שתי המדינות הראשונות בדירוג לשלוח שלושה נציגים, המדינות במקומות 3-9 ישלחו שני נציגים והיתר רק נציג אחד.
מה כל כך משך אותך לספורט הזה?
"הוא מאוד קשה ודורש מסירות עצומה. אני תמיד אומר שצריך בו את הזריזות של אצן, כוח של מרים משקולות, עמידה בלחץ במצבים הקשים ביותר וזמני תגובה של שבריר שנייה, אין עוד ספורט כמו זה. אם אתה לא רגוע ומאבד ריכוז, אתה גם יכול להיות בסכנה".
עד כמה רחוק אתה יכול להגיע? אולימפיאדה זה אכן מטרה ריאלית?
"היום אני מרגיש שאני יכול להתקרב ל-50 הראשונים בעולם. אני מאוד מרוצה מההתקדמות שלי. כבר היום אני נמצא מעבר למה שציפיתי כשהתחלתי. כדי להגיע למשחקים האולימפיים יש לי עדין עבודה רבה וכמובן שצריך הרבה משאבים כדי להמשיך ולהשתפר, אבל אני סמוך ובטוח שזה אפשרי ואפשר לעשות את זה".
מה לגבי השתתפות בתחרויות בשבת?
"לשמחתי השנה אין לי תחרויות בשבת, אבל גם בעונה הבאה ביקשתי מראש לא לקחת חלק בתחרויות שנופלות על יום שבת".
"המטרה הראשונה היא לספק הצהרה באליפות העולם, להראות שישראל נמצאת על המפה ואנחנו כאן כדי להישאר. משם השמיים הם הגבול. נכון שאני אולי החלוץ בארץ בסקלטון, אבל הגעתי למצ ב שאני מתחרה עם הטובים ביותר בעולם בספורט, למרות שאין לי את אותם תנאים ובטח לא את אותם משאבים. אני מרגיש כשווה בין שווים מולם".