בין ת"א לסין: מעצבים ישראלים שעיצבו בחו"ל
מלונות יוקרה באמסטרדם, בודפשט וניגריה, מסעדת גורמה בשוויץ, מגדל משרדים בפראג, בתי מגורים בקולורדו וסן פרנסיסקו ואפילו פארק תעשיות מקיימות בסין. לרגל שבוע העיצוב הישראלי שיחול בשבוע הבא בת"א, ליקטנו כמה פרויקטים של אדריכלים ישראלים מעבר לים. הצצה
תחום האדריכלות ועיצוב הפנים תופס בשנים האחרונות תאוצה, ורוכשי דירות רבים מוכנים לשלם יותר עבור דירה מעוצבת על ידי אדריכל מוביל או עבור מפרט משודרג. אבל הגאווה הישראלית לא נשארת רק בנדל"ן המקומי - בעשור האחרון הפכו אדריכלים ומעצבים ישראלים למבוקשים ברחבי העולם, רבים מהם מתכננים ומעצבים מבני מגורים, קניונים, מלונות, מסעדות, ברים, בתי יוקרה ומשרדים.
כתבות נוספות במדור עיצוב ותכנון הבית :
ירושלים: תחרות לעיצוב כיכר ציון ההיסטורית
על איזה סטנדרט להתעקש כשקונים דירה?
צפו: התוכניות של דור האדריכלים החדש
לרגל שבוע העיצוב של מרכז הבנייה הישראלי ועיריית תל-אביב, שייפתח בשבוע הבא בעיר ללא הפסקה ויכלול תערוכה לעיצוב וריהוט הבית לצד הרצאות על אדריכלות, ליקטנו כמה פרויקטים שעיצבו אדריכלים ומעצבי פנים מעבר לים. "כפי שישראל הפכה למעצמת סטארט-אפ עם המיתוג שלה בתור StartUp Nation, כך אנחנו מאמינים שיש למתג אותה בתור Design Nation", מסביר ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה.
עם האדריכלים ומעצבי הפנים שייקחו חלק בשבוע העיצוב ניתן למנות את משה צור, אורלי שרם, פיצו קדם, עודד לביא, אורלי רובינזון, מיכאל אזולאי, אלון ברנוביץ, יוני מונג'ק, איתי פריצקי, אמנון רכטר, אריה קוץ, גיא וליקסון, גל יערי, ורד בלטמן-כהן, חוה בידרמן, יואב מסר, יואב אנדרמן, יואל יושפה, ליאורה פורמנצ'נקו, מיכי סתר, מירי בובליל, מרק טופילסקי, נסטור סנדבנק, עמית גל אור, ערן בינדרמן ועוד.
מלון W באמסטרדם / אלון ברנוביץ
"הוזמנו לתכנן את מלון W Amsterdam בשנת 2011 אחרי pitching בין מספר אדריכלים בינלאומיים", מספר ברנוביץ. לדבריו, המלון שוכן בשני בניינים לשימור - בניין שירותי הטלפוניה של אמסטרדם משנת 1928; ובניין משנת 1908 ששימש כבנק פעיל בעיר. בין שני הבניינים חוצה רחוב Spui המפורסם.
"על הנרטיב של connect & exchange פיתחנו שפה ייחודית ונגישה למלון 5 כוכבים", הוא ממשיך, "כך שהוא מקבל בזרועות פתוחות את אזרחי ואורחי העיר, ומגלה להם את אמסטרדם מנקודת מבט חדשה לגמרי - מרום קומת הגג החדשה שהוספנו, המעטרת את הבניין ככתר חדש. כך, המלון עובד כמו upside-down hotel ומציע מבט פנורמי מהפנט וייחודי לעיר.
המלון כולל בריכת שחייה על הגג, המהווה לדברי ברנוביץ את הבריכה הראשונה באמסטרדם שנבנתה על גג של מבנה. עוד הוא כולל שתי מסעדות, ספא, חדר כושר, אולם אירועים, קונספט מסחרי בשם XBANK הכולל גלריית אמנות ומתחם מכירות אופנה, וכן מועדון לילה הנבנה בימים אלו באחד המרתפים.
מלון LA SINE HOTEL בניגריה / מיכאל אזולאי
"מלון LA SINE HOTEL ממקום במרכז פורט הרקורט, עיר הנמל החמישית בגודלה בניגריה שהוקמה על ידי הבריטים בתחילת המאה הקודמת", מסביר אזולאי, "זוהי עיר המרכזת עסקים רבים מתחום הספנות והנפט, והמלון מיועד לאנשי עסקים שפוקדים את האזור ולאורחים של בעלת המלון, אשת עסקים מקומית".
לדבריו, "עיצוב הפנים של המלון מושפע מהסביבה, התרבות הניגרית, המוטיבים והסממנים הבריטיים ומנקודת המבט שלי. הוא כולל שילוב של אלמנטים קלאסיים, כמו ריצוף אבן טבעית עם הרבה אופי וחיפוי קירות בעץ ובחירות של ריהוט ואביזרים משלימים בסגנון מודרני וקליל. כיום המלון נמצא בשלבי בנייה מתקדמים".
מגדל המשרדים LIGHTHOUSE בפראג / משה צור
"פרויקט LIGHTHOUSE נבנה כמגדל משרדים בפראג בירת צ'כיה בשנת 2000", נזכר צור, "הוא מהווה חלק מקומפלקס של פרויקט מרקמי נמוך המתחבר אל הרקמה העירונית, ובקצהו על המים ניצב המגדל".
לדבריו, "עיצובו המיוחד נגזר ממיקומו הפיזי: מחולק לשני גושים, כאשר גרעין המעליות ביניהם - הגוש הקדמי קעור ומחווה קידה אל המים, הגוש האחורי כולל מעטפת זכוכית העולה כמעטפה ואמורה הייתה להסתיים בשפיץ חד וגבוה, והיא הומאז' לקריסטל הצ'כי הנודע".
"הבניין נחשב פורץ דרך, לאחר שעיריית פראג אישרה לבנות אותו בתור המגדל הגבוה בכל האזור, כאשר חוד הזכוכית התנשא גבוה מעל לכל", הוא ממשיך, "אלא שלאחר התחלת הבנייה נרתעה העירייה מהחלטתה הקודמת ובקשה לקטום את הקטע העליון. כך, אגף הזכוכית נמוך יותר מהמתוכנן ואינו קורא עוד תיגר אל השמיים. ועדיין זהו הבניין הגבוה באזורו, מהגבוהים בפראג".
בית מגורים בסן פרנסיסקו / אירית אקסלרוד
"מדובר בבית פרטי בסן פרנסיסקו, ארה"ב, בשטח של כ-1,000 מ"ר המתפרש על פני 3 קומות בשטח של דונם בשכונת פסיפיק הייטס שבמרכז העיר", מציינת אקסלרוד. לדבריה, "בגלל תנאי השטח המדרוניים, מצדו האחד פונה הבית לרחוב ומצדו השני פתוח לכל המפרץ. כך, מצד אחד הוא בן 1.5 קומות ומצד שני בן 3 קומות".
לדבריה, "האדריכלות הישראלית הרבה יותר מודרנית, מינימליסטית ונקיה לעומת האדריכלות המקובלת בסן פרנסיסקו שהיא שמרנית מאוד, מסורתית ומנסה לשמר את הסגנון הוויקטוריאני. באופן עקרוני העיר מתקדמת בהיבטים רבים, אך בנוגע לאדריכלות ועיצוב יש עדיין תפיסה שמרנית. כדי לייצר את השינוי המבוקש מעסיקים המקומיים אדריכלים מחו"ל".
מסעדת PIU בשוויץ / פיצו קדם
מדובר בפרויקט משותף של האדריכלים פיצו קדם, אירנה גולדברג וסטודיו ברנוביץ-אמית. יחד עיצבו את המסעדה האיטלקית PIU, השייכת למשפחת שוויצרית. קדם ושותפיו נבחרו בעקבות תכנונה של מסעדת בינדלה ברחוב מונטפיורי בתל-אביב. "המסעדה תוכננה לאחד מבניה של המשפחה, וכשהאח הגדול הגיע לפתיחתה בתל-אביב, הציע לנו לתכנן מסעדה נוספת בציריך", אומר קדם.
מרכז מסחרי במלון מריוט בבודפשט / עודד לביא
במלון מריוט שבבודפשט, בירת הונגריה, תוכננו 284 חדרים בגדלים שונים, חדרי ישיבות, לובי, מסעדה וחדר כושר", מספר לביא. "במרכז המסחרי תכננו את כל השטחים הציבוריים. ניגשנו למכרז ונבחרנו בזכות הניסיון שלנו בפרויקטים דומים".
בית פרטי בקולורדו / יוני מונג'ק
"אני חושב שישראל הפכה למעצמה", אומר מונג'ק שעיצב בית פרטי למגורים על צוק במדינת קולורדו שבארה"ב. "יש בארץ אדריכלים בכל משמעות המילה, והיתרון של חלקנו הוא בהבנת בעלי המקצוע, בהבנת מושג חשיבות האקלים ומזג האוויר, ומעל הכל בשאיפה לצאת מהקופסא, מהמוכר והידוע. זה אותו די אן איי שיש לאנשי ההיי-טק והסטארט-אפ".
פארק תעשיות מקיימות בסין / אמנון רכטר
"הפארק ממוקמם בעיר דונג גואן שבחבל גואנגדונג שבסין", אומר רכטר, "שלב ההקמה הראשוני כולל מבנה משרדים ומעבדות בשטח של 10,000 מ"ר מתוך 300 אלף מ"ר המתוכננים בעתיד". לדבריו, "נבחרנו לאור הניסיון שלנו בפרויקטים ציבורים ובבנייה ירוקה".
שבוע העיצוב הישראלי יתקיים בתאריכים 16-20 בפברואר ויכלול הרצאות על אדריכלות במסגרת ערב "עיצוב על הבר" ב-30 ברים ברחבי העיר; אירועי TRUNK SHOW שיציגו תערוכות של אמנים ישראלים במתחם התחנה וברחוב שבזי בנווה צדק; אירועי לילה לבן במתחם הלח"י ליד קניון איילון; וכן ועידת אדריכלות ותערוכת עיצוב וריהוט הבית בגני התערוכה, כולל הרצאות לקהל הבונים והמשפצים