שתף קטע נבחר

 

רוב המתעללים בחסרי ישע כלל לא נאשמים: "לא נותן מנוח"

"חוסר ראיות" ו"חוסר עניין לציבור" הם הסיבות המרכזיות שבגללן רוב מכריע של תיקי החקירה שעוסקים בהתעללות בחסרי ישע ופגיעה בהם - נסגרים מבלי שהבשילו לכדי אישום. משפחות הקורבנות נותרות חסרות אונים

רק 9% מהתיקים שנפתחו בגין חשד לפגיעה או התעללות בחסרי ישע בשש השנים האחרונות הבשילו להגשת כתבי אישום (345 מתוך 3,740). כך עולה מנתוני המשרד לביטחון הפנים שהגיעו לידי ynet. הקושי להעמיד לדין את החשודים במעשים נפשעים כלפי החלשים ביותר בחברה - מוסיף לתסכול של קרוביהם של הקורבנות, שחשים שהמערכת הבירוקרטית הכריעה אותם.  הערב (ד') יתקיים בכנסת דיון דחוף בנושא.

 

לינור, שממתינה כבר יותר משבעה חודשים להחלטת רשויות האכיפה בעניין תיק החקירה נגד המטפלת של בתה התינוקת שעל פי החשד פגעה בה, סיפרה: "יש לילות שבהם אני לא נרדמת. אני בטראומה וזקוקה לעזרה. אני לא מצליחה לשים את האירועים האלו מאחוריי. יש לי ייסורי מצפון שלא הצלחתי להגן על הבת שלי מפני המטפלת שלה. וכל הזמן אני שואלת את עצמי איך נתתי אמון באישה הזו ולא הגנתי עליה. זה לא נותן מנוח בעיקר כשאני יודעת שהתיק הזה לא הגיע לסיום ובעצם דבר לא קרה".

 

עילות סגירת התיקים מטרידות לא פחות. על פי הנתונים, מתוך אלפי התיקים שנסגרו ללא הגשת כתבי אישום (כ-3,000), כ-34% נסגרו מחוסר עניין לציבור, כ-56% נסגרו מחוסר ראיות ורק 0.6% מהתיקים נסגרו עקב חוסר אשמה פלילית - האחרון שבהם בשנת 2011.

 

על פי הגדרת המשרד לביטחון הפנים מדובר בעבירות שבוצעו במי שמחמת גילו, מחלתו או מוגבלותו הגופנית או הנפשית אינו יכול לדאוג לצורכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו. כלולים בכך ילדים, קשישים סיעודיים או נכים.

 

ח"כ איציק שמולי (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
ח"כ איציק שמולי(צילום: גיל יוחנן )
"משמעות הנתונים ברורה - המדינה פשוט הפקירה את חסרי הישע שאינם מסוגלים להתגונן בפני הפוגעים בהם", מאשים ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שלו נמסרו הנתונים, לקראת הדיון במליאת הכנסת.

  

"אם אפילו 10% מהתיקים לא מגיעים כלל לכתב אישום וכמעט אלף תיקים נסגרים על ידי המשטרה והפרקליטות מחוסר עניין לציבור - זה אומר בעיקר שמי

שאמור לשמור עליהם למד להתייחס בהשלמה ובשלוות נפש כשעובד זר מכה קשישים סיעודיים או כשעובדת מתוסכלת מטלטלת ילדים בגן". הוא התחייב לדרוש לקיים "שימוע מיוחד בכנסת בנוכחות כל גורמי אכיפת החוק כדי לסיים אחת ולתמיד את ההפקרות הזאת".

  

עו"ד ליאור שני ממרכז נגה לנפגעי עבירה שבקריה האקדמית אונו, אמר כי "הקושי להגיש כתב אישום והקלות שבה סוגרים תיקים - פשוט מרתיחים". לדבריו, אוכלוסיות מוחלשות תמיד פגיעות יותר. "זה קורה כי לעתים יש קושי בגביית עדות, אבל החולשה שלהם היא רק צד אחד של המשוואה. הצד השני הוא הזלזול של המערכת. בתיקים כאלו נדרשות יותר ראיות חיצוניות והקושי הוא אובייקטיבי, אבל המדינה צריכה לעשות יותר. למשל, אפשר להיעזר בהתקנת מצלמות, להפעיל יותר כוח אדם ויותר כלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים