ירושלים: תחרות לעיצוב כיכר ציון ההיסטורית
עיריית י-ם תכריז על תחרות אדריכלים לעיצוב כיכר ציון. המטרה: החייאה מחדש של הכיכר הניצבת בלב המרכז העירוני הירושלמי עוד מימי הבריטים. הזוכה בפרס הראשון יקבל 60 אלף שקלים. צפו: כך נראתה הכיכר אז והיום
כיכר ציון ההיסטורית תעבור בקרוב מתיחת פנים ועיצוב מחודש. עיריית ירושלים ועדן, החברה לפיתוח מרכז העיר, יכריזו בקרוב על תחרות אדריכלים נושאת פרסים לעיצוב מחדש של כיכר ציון.
כתבות נוספות במדור עיצוב ותכנון הבית :
על איזה סטנדרט להתעקש כשקונים דירה?
צפו: התוכניות של דור האדריכלים החדש
סטיילינג בשינה: הצצה לתערוכת ריהוטים
"עוד מימי הבריטים ככר ציון משמשת הלב הפועם של מרכז העיר, ואין ירושלמי שלא 'יורד העירה' אליה", אמר ראש העיר ירושלים ניר ברקת. "אחרי שחידשנו את מרכז העיר והפכנו את רחוב יפו למדרחוב הגדול והיפה ביותר בארץ, אני שמח להכריז על תחרות אדריכלים לחידוש פניה של הכיכר הכי מרכזית בירושלים".
כיכר ציון מחברת שניים מרחובותיה הראשיים של ירושלים: רחוב יפו ורחוב בן-יהודה. בימי המנדט החליטו הבריטים להעביר אל האזור את מרכז העסקים של ירושלים, ותכננו את הקמת הכיכר. היא קיבלה את שמה מ"קולנוע ציון" שהחל לפעול בה עוד לפני הקמתה, ובשנת 1972 נהרס המבנה והוקם במקומו בניין בנק הפועלים.
הכיכר הפכה למרכז העירוני בירושלים, ובמהלך השנים נערכו בה הופעות וחגיגות יום העצמאות הידועות, כמו גם אירועים משמעותיים בדרכה של המדינה. בין הידועים שבהם ניתן למנות את הפגנת הפנתרים השחורים, שמשכה אל הכיכר אלפים שקראו נגד הקיפוח העדתי, ואת הפגנת הימין נגד הסכם אוסלו ב-1995.
הכיכר הייתה מטרה למספר פיגועים, הקטלני שבהם פיגוע מקרר התופת בשנת 1975 בו קיפחו את חייהם 15 איש, ופיגוע נוסף באותה שנה בו הרגו שישה בני נוער ממטען חבלה שהוחבא בעגלת סבלים.
בשנת 2009 נסגר רחוב יפו לתנועת כלי רכב עבור קו הרכבת הקלה. בשנים האחרונות קרנה של הכיכר ירדה עם פתיחתם של מתחמים כמו ממילא, מתחם התחנה והסינמה סיטי, ופריחת שוק מחנה יהודה, והמתכננים מקווים להחיות אותה מחדש.
העוגן של מרכז העיר
"החזון שלנו היא לייצר שם מרחב ציבורי משמעותי שיהיה העוגן של מרכז העיר. זה אתגר לא פשוט לתכנן כיכר זה להשאיר את המרחב פתוח כדי שהיא תהיה כיכר, אבל צריך למצוא דרך למשוך את האנשים", אמר רועי לביא, מתכנן רובע מרכז העיר, "אנחנו מאמינים שהיא מקום מספיק חשוב כדי לעורר שיח וליצור דיון ציבורי".
לפני שנה נערך כנס בהשתתפות נציגי סוחרים ותושבים כדי לשמוע מהם על חזון הכיכר, ממנו עלה רצון משותף שהכיכר תהיה במה לפעילויות פוליטיות ותרבותיות, והדבר יבוא לידי ביטוי בתחרות האדריכלים לתכנון הכיכר שתצא בקרוב לדרך.
התחרות תעניק לזוכה במקום הראשון פרס כספי של 60 אלף שקל, המקום השני יזכה ב-20 אלף שקל והשלישי ב-10,000 שקל. כמו כן יוענק "פרס צל"ש" על סך 5,000 שקלים.
במסגרת התחרות, יידרשו האדריכלים להציע תכנון ופיתוח מחודשים של מרחב הכיכר, תוך התייחסות אל המתחם ככיכר העיר המרכזית ולייצר לה ייחודיות, אך להתכתב עם הבינוי הסובב אותה.