שתף קטע נבחר
 

שלוש מניות אנרגיה שעלו למרות השפל בנפט

הנפט ממשיך לאבד גובה ולהכביד על סקטור האנרגיה האמריקני, לאחר שהמניות צללו בעשרות אחוזים. אך שלוש המניות של החברות הגדולות נראות מעניינות, אחרי שנותרו יציבות ורשמו עליות - גם כאשר מגמת המסחר בבורסה הייתה שלילית. איך הן הצליחו לבלוט לטובה על רקע הנפילות במחירי הנפט?

סקטור האנרגיה בבורסה האמריקנית סובל מהצניחה במחיר הנפט שנמצא ברמת שפל של 12 שנים. מחיר הנפט המשיך לצנוח בסוף השבוע לרמה של כ-26 דולר לחבית ומניות חברות האנרגיה ממשיכות לסבול מירידות חדות בבורסה ולא מעט חברות נמצאות אף בסכנת פשיטת רגל.

 

 הנפט מתרסק: עולה הסיכון לפשיטות רגל

איך וורן באפט מנצל את השפל במחיר הנפט?

 

מחיר הנפט החל להידרדר מספטמבר 2014 ובהדרגה נפל לרמה של כ-30 דולר לחבית. במקביל גם סקטור האנרגיה בוול סטריט ירד בעשרות אחוזים ונזק ניכר נגרם לרווחיות של חברות האנרגיה על רקע הצלילה במחיר הנפט.למרות סקטור האנרגיה החבול וצפי לפשיטות רגל בקרב מספר חברות אנרגיה אמריקניות, נראה כי אפשר למצוא הזדמנויות בחברות האנרגיה הגדולות המובילות את הסקטור.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מדובר בענקיות האנרגיה שבלטו בביצועים טובים בבורסה. בבנק ההשקעות האמריקני אופנהיימר מפנים זרקור לעבר שלוש מניות של חברות האנרגיה הגדולות - אקסון מובייל, שברון וקונוקופיליפס. בהשוואה לחברות האנרגיה האחרות, שלוש המובילות הראו חסינות ולא רק שלא קרסו אלא אף הציגו ביצועים טובים.

 

 "מניות החברות הציגו עליות וביצועי יתר לעומת מדד ה-S&P500. גם כאשר המסחר כולו התאפיין בירידות, המניות האלה היו בין הבודדות שרשמו עליות שערים", מציין סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט אופנהיימר.

 

הבינו שצריך לחסוך

מה גורם למניות אלה להצליח בבורסה בתקופה קשה כל כך לסקטור? באופנהיימר סבורים כי הסיבה לכך טמונה בעובדה שמנהלי החברות השכילו להפנים שמגמת הנפילה במחירי הנפט לא צפויה לחלוף בקרוב והמחירים יישארו ברמת שפל כזו עוד זמן רב. מכאן הבינו חברות האנרגיה שהן צריכות להתאים את עצמן לפעילות בסביבה של מחירי נפט נמוכים.

 

התובנה הזו גרמה לחברות להיערך מחדש בניסיון להתמודד עם הסביבה העסקית הבעייתית ומנהלי החברות פתחו בצעדים דרסטיים שמטרתם להקטין את שריפת המזומנים של החברות ולהעביר אותן לרווחיות. כך החלו החברות ליישם קיצוץ משמעותי בהשקעות ובהוצאות ובנוסף אף הורידו את תשלומי הדיבידנד הנדיבים שהעיקו על קופות המזומנים של החברות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"צעדי חברות האנרגיה האמריקניות הם גורם הכרחי בתהליך הצפת ערך שבלעדיו אי אפשר להשקיע בסקטור האנרגיה", מציין וסצ'ונוק. וכך עשתה החברה המובילה בסקטור האנרגיה האמריקני - אקסון מובייל, בעלת שווי השוק העומד על 329.78 מיליארד דולר שעיקר הרווח שלה מגיע מזיקוק. החברה, שעלתה בכ-4% בוול סטריט מתחילת שנת 2016, נקטה בצעדים חסכוניים והציגה ירידה של 19% בהיקף ההשקעות שלה בשנת 2015 לעומת השנה הקודמת.

 

החברה הורידה את רמת ההוצאות וההשקעות אך המשיכה לחלק דיבידנדים. צעד חסכוני אחר שבו נקטה החברה בא לידי ביטוי בדחיית תוכנית רכישת מניות עצמית. למרות שהורידה את היקף ההשקעות, ענקית האנרגיה דווקא הגדילה את היקף ההפקה של נפט ל-4.1 מיליון חביות ביום (מדובר בעלייה של 3% בהיקף ההפקה – אחראית לכ-5% מתפוקת הנפט בעולם).

 

המשקיעים הריחו הזדמנות

עוד חברה שיצאה לדרך חסכונית יותר היא שברון, חברת האנרגיה השנייה בגודלה בארה"ב שגם עיקר הרווח שלה מגיע מפעילות הזיקוק. הנהלת חברת שברון קיבלה החלטה להוריד את ההשקעות וההוצאות התפעוליות וכך ירדו ההשקעות ב-2015 ב-15% לעומת 2014 ובשנת 2016 צפויה החברה להוריד שוב את ההשקעות בשיעור גדול יותר של 22%. באופנהיימר מציינים כי בעקבות צמצום ההוצאות וההשקעות החברה צפויה לעבור לתזרים מזומנים חיובי השנה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חברת האנרגיה האמריקנית קונוקופיליפס בעלת שווי שוק של 40.22 מיליארד דולר נמצאת במצב פחות טוב משתי חברות האנרגיה הגדולות כיוון שאין לה פעילות זיקוק. בדומה לשתי החברות הגדולות גם היא הפנימה את התנאים החדשים בסביבה העסקית שלה ופעלה בהתאם כדי לצמצם את ההוצאות מקופת החברה ולחסוך לחברה כסף – הורידה משמעותית את ההשקעות ואת ההוצאות התפעוליות שלה ובמקביל גם נקטה בצעד קיצוני יותר של הורדת דיבידנד בשיעור של כ-68% - על פי אופנהיימר, המהלך צפוי לחסוך לחברה סכום של 2.4 מיליארד דולר בשנה.

 

הורדת הדיבידנד ע"י חברת קונוקופיליפס נתפסת כצעד קיצוני בניסיון להוריד את ההוצאות, "מדובר בסנונית ראשונה בקרב חברות האנרגיה הגדולות, שעשויה לתת לגיטימציה לשאר החברות בסקטור למהלכים דומים", מציינים באופנהיימר. בסיכום כללי סבורים בבית ההשקעות כי המשקיעים מתחילים להריח הזדמנויות ולהרגיש ניצוץ של אור בקצה המנהרה וכך מתחילים להגדיל את אחזקותיהם במניות המובילות בסקטור האנרגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים