שתף קטע נבחר
 

פאניקה באירופה: הבורסות נופלות

לחץ בשווקים באירופה: מדד דאקס הגרמני ירד ב-2.9%, קאק הצרפתי צנח ב-4% ומדד פוטסי הבריטי ירד ב-2.4%. ענקית הבנקים הצרפתית סוסייטה ג'נרל צללה לאחר פרסום דוחות והחששות מפגיעה חריפה במערכת הבנקאות האירופית הולכים וגוברים

הבורסות באירופה ננעלו היום (ה') בירידות חדות: מדד דאקס הגרמני ירד ב-2.9%, קאק הצרפתי צנח ב-4% ומדד פוטסי הבריטי ירד ב-2.4%.

 

אירופה רשמה היום את ירידות השערים החדות ביותר שנרשמו בבורסות ביבשת מאז ספטמבר 2013. רק בשבוע הזה המדד המרכזי באירופה ירד ב-6.9% - הירידה החדה ביותר מאז אוגוסט 2011. מדד הדאקס הגרמני איבד מתחילת שנת 2016 כ-19% והמדד המרכזי באיטליה צנח בשיעור של 26%.

 

פחד מהבנקים באירופה

ענקית הבנקאות הצרפתית סוסייטה ג'נרל צנחה היום לאחר פרסום דוחות ומעצימה את החששות מפני פגיעה חריפה במערכת הבנקאות האירופית. גם מניית דוטשה בנק צנחה לאחר שרשמה התאוששות אתמול. 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
   

הבנק הגרמני דויטשה בנק נקלע לקשיים בתשלום הריבית למשקיעים המחזיקים באגרות החוב של הבנק, החשש הוא שהבנק האירופאי הענק לא יוכל לפרוע את חובותיו. מנכ"ל הבנק, ג'ון קריאן, ניסה לשלוח מסר מרגיע למשקיעים במטרה להוריד את מפלס החרדה ואמר שהבנק יציב כמו סלע בנוסף אתמול הכריז הבנק על מהלך של רכישה עצמית של אג"ח – מהלך שנועד ליצור אמון בבנק ולהרגיע את המשקיעים אך לא מדובר בצעד משמעותי שיפתור את בעיותיו.

 

למרות הלחץ והפאניקה נראה כי אין בסיס פיננסי אמיתי שעלול להוביל כרגע למשבר הדומה למשבר של 2008, כך מעריך אלדד תמיר, מנכ"ל תמיר פישמן. "בשנת 2008 היה חשש מבוסס של התמוטטות המערכת הפיננסית העולמית לעומת זאת, הנפילות בימים אלה הם מעין תופעהשל פוסט טראומה. הכלכלה העולמית עדיין מתרחבת והמערכת הפיננסית העולית כיום היא בריאה וחזקה ואין משבר כלכלי אמיתי".

 

הבנקים המרכזיים בעולם יכנסו לכוננות

זה כבר זמן רב שהמשקיעים מביעים דאגה ממניות הבנקים ובורחים, "התנהלות השווקים בימים אלה מושפעת יותר מפחדים של המשקיעים מאשר מהנתונים הכלכליים היבשים. הסכנה היא שהשווקים משפיעים היום על הכלכלה, ובמיוחד על המערכת הפיננסית, במידה לא פחותה מאשר הכלכלה משפיעה על השווקים", מציין אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי מיטב דש.

 

"הבנקים המרכזיים נכנסים לפעולה וראינו שהבנק המרכזי של שבדיה מוריד את הריבית לרמה של מינוס 0.5%. אתמול הנגידה ילן אמרה שהבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב לא שוקל בשלב זה צעדים בכיוון הריבית השלילית, אך אם ההתדרדרות תמשך נוכל לראות של גם הבנק המרכזי האמריקאי עשוי לשנות את הכיוון. גם בנק ישראל לא ישב זמן רב בהמתנה. למרות שהמצב הכלכלי והפיננסי בישראל די טוב ביחס למדינות האחרות, הכלכלה שלנו עלולה להיות מושפעת מההתפתחויות בחו"ל במידה וימשיכו להיות שליליות. כדי לרכך את הפגיעה, בנק ישראל עשוי לפעול במעט הכלים שעוד יש לו. לכן, התסריט של ריבית שלילית בישראל עולה כאופציה לא בלתי אפשרית", מסביר. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI סבור כי הירידות היום בשווקים באירופה נובעות לא רק מהבנקים באירופה אלא בעיקר מהבעיות בסין והאטה בצמיחה של השווקים המתעוררים.

 

"יש כאן גם עייפות מהתרופות שמציעים הבנקים המרכזיים בעולם לאחר שהמשקיעים התרגלו לקבל תגובות אגרסיביות יותר ויש ציפייה מהבנקים המרכזיים לעלות מדרגה. המשקיעים כרגע לוחצים את הבנק המרכזי בארה"ב לפינה ומצפים ממנו לפעול ואי אפשר להוציא מכלל אפשרות שהשווקים ילחצו את הפדרל ריזרב לבצע אפילו הקלה כמותית נוספת בשווקים", מעריך גוזלן. 


פורסם לראשונה 11/02/2016 11:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים