מבחנו הגדול. ברני בעקבות הקול השחור
אחרי הניצחון הגדול בניו המפשייר והמרוץ הצמוד באיווה - שתי מדינות עם רוב כמעט מוחלט של לבנים - צריך הסנאטור להוכיח שהוא יכול לקרוץ גם להיספנים ולשחורים. התחנה הבאה בבחירות של הדמוקרטים, נבאדה המגוונת גזעית, תהיה אולי מבחנו הגדול האמיתי, אבל גם קלינטון לא בטוחה בניצחונה
אחרי שכבו אורות הפסטיבלים, והסתיימו חגיגות הניצחון של ברני סנדרס בניו המפשייר, שם גבר ביותר מ-20 אחוזים על הילרי קלינטון בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית, מתחיל המשחק האמיתי. על כתפיו של הסנאטור היהודי מוורמונט מונחת חובת ההוכחה שהוא לא רק מנהיג של תנועה עממית, שמחולליה הם מחאה ומצב רוח, אלא שהוא יצוק מהחומר שבונה נשיאים ושהוא מסוגל לקרוץ לציבור המיעוטים, בהם היספנים ושחורים, שהם הקובעים והנותנים את הטון ואת הקולות בבחירות לנשיאות ארצות הברית - ראו ערך שתי מערכות הבחירות האחרונות שבהן נבחר ברק אובמה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סנדרס ניצח בפער מרשים במדינת ניו המפשייר: הוא גרף את קולות הצעירים, הנשים, הסטודנטים והמצביעים לראשונה. הוא אסף לחיקו את קולות הליברלים והעצמאיים. אלא שניו המפשייר היא לא מדינה מייצגת. 95 אחוזים מתושביה הם לבנים שבחרו בגבר לבן. גם איווה איננה מדינה מגוונת מבחינה גזעית. סנדרס לא ניצח בה, אבל הניצחון הדחוק של קלינטון, שגברה עליו ב-0.3 אחוזים ובזכות ניצחון בהטלות מטבע העמיד את השנים במצב של כמעט תיקו. גם באיווה, 95 אחוזים מהתושבים הם לבנים בדיוק כמו השלג שכיסה את המדינה בשעה שתושביה הלכו לבחור.
ב-20 בפברואר יילכו הדמוקרטים לבחור את המועמד שלהם בפריימריז הדמוקרטים במדינת נבאדה, מדינה מגוונת דמוגרפית פי כמה וכמה מאייוה ונניו המפשייר. 20 אחוז מהדמוקרטים במדינה המדברית הם היספנים, 13 אחוזים שחורים. בנבאדה, קלינטון תצטרך לעבוד קשה כדי להזכיר לבוחרים למה מלכתחילה ראו בה מועמדת בלתי מנוצחת, אחת שדרכה למינוי הנכסף אמורה היתה להיות קצרה, ומוחצת.
הדיל של ביל
אין זה מקרה שמיד לאחר הניצחון בניו המפשייר יצא סנדרס למסע ניצחון דווקא בניו יורק. הוא הלך לפגוש את הכומר השחור אל שרפטון, מנהיג רוחני ובעל השפעה בקהילה השחורה בארה"ב. החיבוק המצולם של שרפטון וסנדרס בניו יורק היה אמור לשלוח מסר לשחורים במדינת נבאדה, וסימל את פתיחת המסע האגרסיבי של סנדרס למבצרי התמיכה של קלינטון - הבוחרים השחורים, ההיספנים, והמיעוטים הגדולים. השחורים הלכו עם קלינטון לאורך כל הדרך, לא כל כך בגלל מה שהציעה להם אלא משום ששמרו אמונים לבעלה ביל, שאותו אהבו לכנות בימי כהונתו "הנשיא השחור הראשון". קלינטון היה קשוב לצרכיהם, שיפר את הכלכלה באופן כזה שהם יכלו לרכוש בתים ולקבל משרות, דבר שלא היו יכולים לעשות לפני כן. הם התמוגגו ממנו כאשר לקח סקסופון, הרכיב משקפי שמש שחורים ויצא לנגן עם מוזיקאים שחורים כאילו הוא אחד מהם.
הנשיא לשעבר קלינטון הוא הנציג של הקמפיין של הילרי לקהילת השחורים, ואין זה מקרה ששעות אחדות לאחר שסנדרס הצטלם עם שרפטון, הצליח ביל קלינטון לסגור עסקה עם המועצה של המחוקקים השחורים בקונגרס, שהודיעה כי תתמוך בהילרי. עד מועד הבחירות המקדימות בנבאדה, מתכוון סנדרס להעצים את הקמפיין שלו ולהציג את תרומתו לאורך השנים למען זכויות האזרח וזכויות השחורים, עבודה שבה החל עוד בשנות השישים כשהיה סטודנט בשיקגו ואחד משותפיו של מרתין לותר קינג.
להילרי קלינטון יש זיכרונות מעורבים ממדינת נבאדה. כשהתמודדה במדינה ב-2008 מול הסנאטור הצעיר מאילינוי ברק אובמה, היא ניצחה אמנם במספר הקולות, אך הפסידה לאובמה את הצירים בשל שיטת הבחירות המורכבת במדינה. הפעם, מזכירת המדינה לשעבר לא לקחה סיכונים מיותרים. כבר בחודש אפריל היא פתחה משרד בנבאדה, שישה חודשים לפני שסנדרס עשה זאת. "מי יכול היה לחשוב לפני כמה חודשים שזה יהיה כל כך תחרותי בנבאדה" אמרה רבקה לאמב, האסטרטגית הפוליטית של הסנאטור הדמוקרטי הארי ריד. "נכון לעכשיו, נבאדה יכולה להיות חומת המגן של הילרי, או שהיא יכולה להפוך לגורם שובר שוויון".
פתאום הפכה נבאדה למדינה חשובה במרוץ
נבאדה לא היתה אמורה להיות מדינה חשובה במרוץ הדמוקרטי לנשיאות, אלא עוד תחנה אחת בדרך. ניו המפשייר הפכה אותה למדינה שיכולה לסמן נקודת מפנה. בלילה שלאחר הניצחון בניו המפשייר הצליח סנדרס תוך 24 שעות לגייס תרומות בסכום של 56 מיליון דולר. לילות כאלה היו בעבר מנת חלקו של אובמה כשהתמודד לנשיאות. כשארנקו מלא בכסף, החל סנדרס לשדר באופן אגרסיבי תשדירי תעמולה בנבאדה שבהם הוא מוצג כאביר זכויות האזרח ומגן זכויות השחורים.
קלינטון אינה טומנת ידה בצלחת. בתשדירי התעמולה שלה בנבאדה היא מציגה את הטרגדיה של תושבי העיירה פלינט במישיגן, עיירה של אנשים קשי יום, רובם שחורים, שבמשך שנתיים שתו הם וילדיהם מים מורעלים, והשלטונות גילו אוזלת יד בטיפול במצב. קלינטון עצרה את מסע הבחירות שלה בניו המפשייר ונסעה ליום אחד להזדהות עם תושבי פלינט, והצליחה לגייס עבורם את הכספים הנדרשים לשיקום המצב, דבר שמושל המדינה לא הצליח לעשות. במטה שלה מקווים כי האירוע הזה נגע ללבם של השחורים של נבאדה, והם יגמלו לה ביום הבוחר.
לפני ההצבעה בנבאדה תינתן למצביעים הזדמנות לצפות בשני המתמודדים הדמוקרטים, שיופיעו הלילה (יום ה') בעימות טלוויזיוני נוסף ביניהם. במטה סנדרס מכינים את השכפ"צים ומטפטפים לתקשורת כי הם משוכנעים שקלינטון תנעץ את ציפורניה בו ותנסה להציג את סנדרס כמועמד של לילה אחד, כמו שאין לו יכולת לנהל מעצמה ושאינו בקיא כמותה בנושאי חוץ. "אין לה ברירה, היא תצטרך להכפיש", אמר ל-ynet אחד מאנשי המטה של סנדרס. "היא תיכנס בו גם עניינית וגם אישית".
סנדרס מצדו מתכוון בעימות הלילה לחזור על עמדותיו שקלינטון היא בעצם בשר מבשרם של הבנקים, המוסדות הפיננסים והכרישים של וול סטריט, שכן היא קיבלה מהם לא רק תרומות לקמפיין אלא גם כסף פרטי לכיסה עבור הרצאות. המתקפה הזו של סנדרס איננה חדשה, אבל היא יכולה להיות אפקטיבית דווקא לקראת ההצבעה בנבאדה. תושבי נבאדה היו הקורבנות של האטימות וההתנשאות של המוסדות הפיננסיים.
בעת המשבר הכלכלי בתום כהונתו של ג'ורג' בוש הבן ותחילת כהונת אובמה, רבים מתושבי המדינה, בעיקר שחורים והיספנים, איבדו את בתיהם בשל משכנתאות אכזריות שקיבלו מאותם "עריצי וול סטריט". על פי נתוני משרד האוצר האמריקני, כל משפחה שנייה נפגעה משלטון הבנקים בנבאדה. בנקודה הזו מקווה סנדרס להתחבר אליהם.
במהלך העימות יצטרך סנדרס להפגין יכולות של מנהיג ולא רק של מועמד שיודע להלהיב המונים. לאחר שהפך מסתם מועמד לתופעה הוא יצטרך לשכנע שלא מדובר בתופעה חולפת. קלינטון מצדה תצטרך להזכיר שהיא פוליטיקאית מליגה אחרת - רבת פעלים שתביא לאמריקה לא רק את הניסיון שצברה במשך שנות עבודתה בזירה המדינית, אלא גם אפשרות לעשות היסטוריה ולבחור באישה ראשונה בתפקיד נשיאת ארה"ב.