רוסיה וארה"ב הסכימו על הפסקת אש בסוריה
סוף-סוף פריצת דרך? המעצמות הסכימו על הפסקת "מעשי האיבה" בסוריה החל משבוע הבא - אך ההסכם לא כולל את דאעש וארגוני מורדים נוספים. בנוסף הוחלט על משלוח סיוע הומניטרי מיידי לערים הנצורות
אחרי כמעט חמש שנים של מלחמת אזרחים והרג בלתי נגמר, סוף-סוף פריצת דרך בסוריה? לאחר שיחות שנמשכו הלילה (יום ו') יותר מחמש שעות, ארצות הברית, רוסיה ומדינות נוספות הסכימו על הפסקת הלחימה בסוריה מעוד שבוע ועל שליחת סיוע הומניטרי באופן מיידי. עם זאת, ההסכם לא כולל את ארגוני הטרור, וכלל לא ברור אם גם הם יקיימו אותו.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מסר במסיבת עיתונאים במינכן כי "הגענו להסכמה על הפסקת מעשי האיבה שמתקיימים בסוריה. הפסקה בלחימה תחול בעוד שבוע מהיום, והיא לא תקפה לגבי ארגון 'המדינה האיסלאמית' (דאעש), ג'בהת א-נוסרה וקבוצות טרור נוספות".
"התוצאות יימדדו על פי העובדות בשטח, ולא על פי המילים שנכבתו הלילה על גבי נייר", הזהיר קרי, והוסיף כי כל המדינות המעורבות בשיחות הסכימו כי יש לחדש בהקדם האפשרי את שיחות השלום בז'נבה. שר החוץ הבריטי פיליפ המונד אמר כי "הפסקת האש תצליח רק אם רוסיה תפסיק בביצוע התקיפות האוויריות שתומכות במשטר הנשיא בשאר אסד. "אם ההסכם ייושם באופן מלא ונכון, הוא יהווה צעד חשוב לקראת הקלה בהרג ובסבל בסוריה".
הרוסים אמנם חתומים על הפסקת האש, אבל הבהירו כי לא יפסיקו את התקיפות האוויריות שלטענתם הם מבצעים רק נגד ארגוני טרור - כמו שמתיר ההסכם. "כוחות האוויר שלנו ימשיכו לפעול נגד אותם ארגונים", אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב במסיבת עיתונאים הלילה. פרט לקרי ולברוב השתתפו בשיחות גם שליח האו"ם לסוריה סטפן דה-מיסטורה ונציגי המעצמות האזוריות, בהן ערב הסעודית ואיראן.
סיוע הומניטרי באופן מיידי
במסגרת השיחות סוכם גם על שליחת סיוע הומניטרי באופן מיידי לאזרחים שנמצאים במצור. קרי מסר כי "הסכמנו להאיץ ולהרחיב את מתן הסיוע לערים הנצורות על ידי דאעש. צוות עבודה מיוחד בהובלת האו"ם ייפגש בז'נבה כדי ליישם את הצד ההומינטרי של ההסכם".
רק אתמול דווח על האסון ההומניטרי הכבד שפוקד את סוריה. 120 אלף תושבים בצפון מחוז חומס נמצאים בסכנת רעב בעקבות מתקפה של הצבא הסורי ובעלי בריתו שקטעה את קווי האספקה לאזור. האו"ם אף הזהיר בדו"ח חדש מפני רעב ומחסור בתרופות באזור שבו נצורים רבבות בני אדם. "יש דיווחים על מחסור חמור הולך וגובר של אוכל, מצרכים בסיסיים, ציוד רפואי ודלק באזור", נמסר מהמשרד לעניינים הומניטריים של האו"ם.
עוד פורסם כי 470 אלף סורים נהרגו מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה במרס 2011 ו-1.9 מיליון בני אדם נפצעו. ה"גרדיאן" הבריטי פרסם כי 11.5 אחוזים מאוכלוסיית סוריה נהרגו או נפצעו. בנוסף לכך, 70 אלף נפלו קורבן למחסור במזון, מים ותרופות.