בדיקת דם חדשה תאתר חולי סוכרת בסכנה לשבץ מוחי והתקף לב
נטילת ויטמין E יכולה להפחית את הסיכון לשבץ מוחי והתקף לב עבור חלק מחולי הסוכרת, בעוד עבור אחרים נטילת התוסף עלולה דווקא להגביר את הסיכון. מוסף "זמנים בריאים" בידיעות אחרונות מדווח על בדיקה חדשה בבית החולים רמב"ם המאתרת למי מהחולים ממולץ ליטול ויטמין E ולמי עדיף לוותר על כך
רבים מחולי סוכרת מתבקשים ליטול ויטמין E, אשר עשוי להפחית משמעותית את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. אבל לחלק מחולי הסוכרת, הוויטמין הזה עלול להיות מסוכן ולגרום את ההיפך הגמור: סיכון מוגבר לשבץ מוחי או להתקף לב. בדיקת דם חדשה המאתרת נוכחות של החלבון הפטוגלובין בדם, עשויה להתריע על הסיכון המוגבר.
קראו עוד על סוכרת:
פריצת דרך: חיסון חדש הצליח לרפא סוכרת
בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?
בלי דקירות: המצאה ישראלית פורצת דרך לחולי סוכרת
הפטוגלובין הם קבוצה של חלבונים המיוצרים בכבד. לכל אדם אחד משלושה סוגים: הפטוגלובין 2-2, הפטוגלובין 1-1 או הפטוגלובין 2-1. בסדרת מחקרים, שבוצעה על ידי פרופ' אנדרו לוי מהפקולטה לרפואה בטכניון, בשיתוף קרדיולוגים ואנדוקרינולוגים מרמב"ם, נמצא שחולי סוכרת בעלי סוג הפטוגלובין 2-2 בדמם, מועדים יותר לסיבוכי סוכרת והתקפי לב.
סיכון יתר זה ניתן למניעה בעזרת טיפול פשוט בוויטמין E. אולם עבור חולי סוכרת עם שאר סוגי ההפטוגלובין, נטילת ויטמין E דווקא מגדילה את הסיכון להתקפי לב. סכנה זו הובילה לאיסור על ההמלצה לתת ויטמין E לכל מי שיש לו סוכרת, באופן גורף.
בדיקת דם פשוטה יכולה לאבחן את סוג ההפטוגלובין שכל אדם נושא בדמו ובכך לפתור את הסוגיה הבעייתית בקרב חולי הסוכרת. לאחרונה, החל בית החולים רמב"ם לבצע את הבדיקה לראשונה בישראל לאוכלוסיית חולי הסוכרת בארץ. הבדיקה אינה מכוסה בסל הבריאות, ועלותה 300 שקלים חדשים.
"נטילת ויטמין E יכולה להציל חיים מצד אחד, אולם מצד שני היא עלולה לסכן את החולים", מסבירה ד"ר עירית הוכברג, אנדוקרינולוגית מבית החולים שהראתה במחקר לראשונה את הסיכון המוגבר לסיבוכים בחולי סוכרת הנושאים את הפטוגלובין מסוג 2-2, "הבדיקה הקיימת עד כה בקופות החולים, הראתה רק את רמת ההפטוגלובין בדם. בדיקת סוג ההפטוגלובין מאפשרת מעתה לחולה לדעת האם מומלץ לו ליטול את הוויטמין או לא".
סוכרת: המגיפה נמשכת
כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.
על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.
צפו: כך נראה יום בחיי חולה סוכרת