חקירת אי-סדרים בפרויקט הגדר הצה"לי - והדחה
פרסום ראשון: 8 גורמים, בהם תא"ל ערן אופיר - ראש המנהלת האחראית על שדרוג הגדר - נחקרו באזהרה בחשד לעבירות טוהר מידות בפרויקט הקמת הגדרות. התיק נגד רובם צפוי להיסגר, אך קצינה בדרגת סא"ל תעמוד כנראה לדין בגין העסקת מקורבים. רב סרן שחשף את הפרשה - הודח. בצה"ל טענו כי הקצין "שיקר, איים ופגע ביחידה"
חשד לעבירות בפרויקטי הענק של צה"ל: המשטרה הצבאית חוקרת זה קרוב לשנה, הרחק מהעין הציבורית, שורה של טענות לעבירות של ניגודי עניינים, דיווחים כוזבים ואי-סדרים במנהלת הצה"לית שאחראית על שדרוג המכשולים בגבולות ישראל – כך נודע ל-ynet.
עד כה נחקרו באזהרה לפחות שמונה גורמים שונים שמעורבים בפרויקטים החולשים על מיליארדי שקלים - כספי ציבור שמועברים לחברות פרטיות וקבלנים אזרחיים לצורך הקמת גדרות הענק והמערכות הטכנולוגיות המתקדמות בגבולות מול סיני, ירדן וסוריה ובאיו"ש.
עם הנחקרים באזהרה נמנים קצינים בדרגות שונות, בהם ראש המנהלת תת-אלוף ערן אופיר, שמוכר לציבור כמי שהוביל את הפרויקטים ההנדסיים-ביטחוניים הגדולים בשנים האחרונות. בצה"ל הגנו על ראש המנהלת וציינו כי אף שנחקר באזהרה לא נדבק בו רבב. כמו כן נחקרו אלוף-משנה במילואים ששימש כיועץ למנהלת מעבר צה"ל דרומה וקצינים בדרגת סגן-אלוף ורב-סרן.
חקירת מצ"ח בפרשה הגיעה לשלבים מתקדמים, וממצאיה הועברו לידי החלטת הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף שרון אפק. בצה"ל אומרים כי הפצ"ר החליט עקרונית לסגור את תיק החקירה מבלי להעמיד לדין את מרבית המעורבים, אך טרם נמסרה להם הודעה רשמית בנושא.
שאלה שהפנה ynet לצה"ל בנוגע להחלטה המסתמנת בתיק – סגירת מרבית מרכיבי התיק מחוסר ראיות או מחוסר אשמה – נותרה ללא מענה. עם זאת, מסתמן כי יוגש כתב אישום נגד קצינה בדרגת סגן-אלוף, אך טרם הוחלט אם תהיה זו העמדה לדין פלילי או משמעתי. היא נחקרה לאחר שעלה חשד כי חברה שבה מועסקים בעלי קשר משפחתי אליה קיבלה עבודות בפרויקט.
החקירה בנושא החלה בעקבות תלונה שהגיש קצין בדרגת רב-סרן, ששירת במנהלת כראש מדור. הוא טען כי הוא נחשף לכאורה לשורת עבירות ביחידה, שעלתה לכותרות בזכות ההצלחה המהירה יחסית להקים גדר גדולה לאורך 220 הקילומטרים שמפרידים בין ישראל למצרים.
במנהלת טענו מנגד כי מעשיו של הקצין היו נקמניים ונבעו מהדחתו, לאחר שגילה כשלים תפקודיים ומקצועיים רבים. "הקצין הושעה לאור פגיעה במשמעת, פגיעה במורל היחידה, פגיעה ביכולת פעילות היחידה והתנהגות
הפוגעת בערכי הצבא", צוין במכתב ההשעיה של אותו הקצין המתלונן, שהגיע לידי ynet.
עוד נאמר במכתב בנוגע לקצין: "הוא הפגין יכולת מקצועית נמוכה, יחסי עבודה עכורים ויכולת ביצוע נמוכה. כאשר נודע לו שהוא אמור לסיים את כהונתו בתום שלוש שנים, הוא החל בהתנהגות הפוגעת ביחידה, תוך הצגת מצגות שווא, איומים והפחדת הסובבים. הקצין גם שיקר בנוגע לאישור הארכת שירותו הצבאי. ראש מנהלת פרויקט מרחב התפר אף הורה לקצין שלא להתייצב מחשש לגרימת נזק ביחידה".
למרות כל אלה, הקצין לא פוטר מהצבא והמשיך לשרת בכמה תפקידים, בהם כאלה טכנולוגיים הקשורים לפרויקטים רגישים. יצוין כי במקביל לחקירת מצ"ח המשיכה המנהלת את קידום ביצוע הפרויקטים הנוגעים להקמת מכשולים חדשים בגבולות. רק בשבוע שעבר אירחו קציני המנהלת את ראש הממשלה בנימין נתניהו בקטע המכשול שמוקם בגבול עם ירדן בקרבת נמל התעופה המיועד תמנע שבערבה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל בוחן בכובד ראש כל טענה בדבר פגיעה בטוהר המידות. עם קבלת תלונה המעלה חשד כאמור ביחס להתנהלות במנהלת 'דרך אחרת', נפתחה חקירת מצ"ח. עם השלמתה הועברו ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית, ובמהלך השבועות הקרובים יתקבלו החלטות לגביה". גורמים צבאיים הוסיפו כי "הקצין בדרגת רס"ן שהתלונן, לאחר שנתיים וחצי בתפקידו, ביצע תפקיד נוסף בחטיבת תורה והדרכה, וביום ראשון יחל תפקיד במערכת הביטחון".