אויבות הניאו-נאצים: נשים שמציעות חיבוק
פינלנד מגנה את "חיילי אודין", ארגון שמואשם בקשרים ניאו-נאציים והוקם כדי לסייר ברחובות ולהגן ממבקשי המקלט. כשהם יוצאים לרחובות הם פוגשים ליצנים ונשים מבוגרות שמחבקות זרים: "צריך להיות נחמדים יותר"
בחודשים האחרונים עורכים "חיילי אודין" סיורים ברחובות פינלנד במטרה להגן על המקומיים ממבקשי המקלט. לאחרונה מתמודדת חבורת הגברים עם אתגר חדש ובלתי צפוי: נשים חייכניות שמציעות חיבוקים.
בעיירה קמי בפינלנד, שעה נסיעה מדרום לחוק הארקטי, מסתובבים במעילי עור ה"חיילים" בקור מקפיא של 15 מעלות מתחת לאפס. הם מתעקשים שהם שומרים על הנשים והילדים מ"פולשים אסלאמיים". מייסד "חיילי אודין" הוא מיקה ראנטה, נהג משאית בן 29 שהקים את הארגון על שם אבי האלים במיתולוגיה הנורדית.
הארגון עורך סיורים ב-20 יישובים לפחות בפינלנד. בעיירת הפועלים קמי החלה הפעילות באוקטובר אחרי שטף חסר תקדים של מהגרים שחצו את הגבול משבדיה. יותר מ-32 אלף מבקשי מקלט הגיעו במהלך השנה שעברה לפינלנד שבה 5.4 מיליון תושבים.
"חיילי אודין", שרובם גברים בני 20 עד 40, טוענים ששטף המהגרים הוביל לעלייה בפשיעה. המשטרה לא מסכימה אבל לפי המנהיג מיקה ראנטה חשיבותו של הארגון תיקבע ללא ספק בחודשי הקיץ, כשההמונים יגיעו לחופים ו"יתחילו מקרי האונס".
התקשורת הפינית מדווחת על הקשרים של "חיילי אודין" לתנועות ניאו-נאציות בפינלנד. ראנטה, שהורשע ב-2005 בתקיפת שני מהגרים ממניע גזעני, מודה שהוא ניאו-נאצי. הוא מתעקש שלאידיאולוגיה שלו אין קשר לסיורים. "זה לא אומר שכל הארגון ניאו-נאצים רק בגלל שאני ייסדתי את הארגון. אנחנו רק קבוצה שמסיירת ברחוב, למה אנשים עושים מזה משהו אחר?".
כ-600 איש חברים כיום ב"חיילי אודין". המשטרה לא דיווחה על מעשי אלימות עד כה, אבל הרשויות לא מרוצות מנוכחותם ברחובות. המשטרה הפינית מתעקשת שאין להם זכות להתערב בנושא מבקשי המקלט, והממשלה מגנה את פעילות הארגון. שר הפנים, פטרי אורפו, אמר כי מדובר באנשים קיצוניים.
לאחרונה מנסה קבוצת נשים להראות שפינלנד סובלנית ומדינה בטוחה. מדובר ב"אחיות קיליקי", על שם הדמות מהמיתולוגיה הפינית שידועה בחיבתה לריקודים. ה"אחיות" הן ברובן אמהות פנסיונריות שהכירו בפייסבוק. הן מתנגדות לסיורים של "חיילי אודין" על ידי זה שהן מברכות זרים ברחוב עם חיוך, ומחלקות להם כרטיס שמעניק להם "רשות לחבק".
בקמי חלק מעוברי האורח נבהלים כשהנשים ניגשות אליהם. לדבר עם זרים, בטח שלהתחבק איתם, זו גישה יוצאת דופן בפינלנד. אבל הנשים מאמינות שאפשר להתגבר על הפחד ועל חוסר הביטחון עם טוב לב. "אנחנו כאן כדי להראות שקמי בטוחה ושקטה ושאנשים צריכים להיות נחמדים יותר אחד לשני", מספרה קטיה הייטאלה, ראש "אחיות קילקי" בקמי.
צעירה בקמי אומרת כי היא תומכת ב"אחיות" ובמהגרים. "'חיילי אודין' הרבה יותר מפחדים מכל מי שמסתובב כאן", היא אומרת. האחיות הן לא היחידות שנלחמות ב"חיילים". לאחרונה הצטרפה גם להקת ליצנים למאבק ב"חיילי אודין" ומלווים את הסיורים שלהם בשירה וריקודים.
בקמי מספר דיוויד ביסטינדו, כדורגלן בקבוצה מקומית, שאין סיבה לצחוק מהמציאות בעיירה. הוא מספר שחבר לקבוצה הזהיר אותו מהסיורים של "חיילי אודין" ברחובות. "מה שהם עושים זה קצת עצוב בגלל שהמשטרה כבר עושה את העבודה שלהם", אומר דיוויד.