אביגדור (יאנוש) בן-גל הובא למנוחות: "מצדיעה לגיבור שלי, לגיבור של כולנו"
מאות אנשי צבא, פוליטיקאים וחברים ליוו בדרכו האחרונה את אלוף פיקוד הצפון לשעבר וגיבור מלחמת יום הכיפורים אביגדור (יאנוש) בן-גל, שהלך אתמול לעולמו בגיל 79. אחותו ספדה לו: "נוח על משכבך בשלום, אחי הקטן". אלמנתו סיפרה: "בימים האחרונים הוא ביקש לסיים את חייו בכבוד"
בבית העלמין קריית שאול שבתל אביב נערכה אחר הצהריים (יום א') הלווייתו של אלוף במיל' אביגדור (יאנוש) בן-גל, שהלך אתמול לעולמו
בגיל 79 לאחר מאבק במחלה קשה. אשתו אביטל סיפרה כי החברים אמרו שמעולם לא היו ליאנוש שונאים. היא הודתה לצוות הרפואי שטיפל בו: "התגייסנו כל המשפחה ורצינו להוריד את השמיים בשבילו. בימים האחרונים הוא ביקש לסיים את חייו בכבוד. אני מצדיעה לו, ליאנוש, לגיבור שלי, לגיבור של כולנו".
אביטל בן גל הודתה לכל מי שבא בשם המשפחה ובשמו. "בתקופת מחלתו של יאנוש עטפו אותנו בני משפחה, שכנים, חברים, כמו גם רבים שלא הכרנו בחום ובתמיכה ובעיקר בהרבה מאוד אהבה, מה שיאנוש כל כך אהב להרגיש", שיתפה. "הרבה תמכו ועודדו את יאנוש בדרכים רבות. גיבורים קשוחים חלמו עליו בלילות, רבים שאלו לשמים כדי להתפלל לשלומו ולהחלמתו. אחרים חיפשו מידע רפואי חדשני שיוכל להביא לשיפור במצבו. כל אחד שהיה יכול לחזק את יאנוש. היה מי שיגלה לו את היחס של אנשים כלפיו ואף אמר שאין לו שום ספק שהוא טבע את הביטוי 'יראת כבוד'. תמיד אמרו שככל שפחדו ממנו, כך גם אהבו אותו. באחת השיחות במהלך ההתמודדות עם המחלה, אמרתי שגם השונאים, אם ישנם כאלה, בוכים עכשיו. החברים הנאמנים של יאנוש השיבו שליאנוש אין שונאים, שלכל אחד יש את היאנוש שלו. אנחנו כל כך אהבנו לשמוע זאת".
בן-גל, לשעבר אלוף פיקוד הצפון, גיבור מלחמת יום הכיפורים, יו"ר התעשייה האווירית ואיש עסקים פרטי, הותיר אחריו אישה ושבעה ילדים, בהם תאומים בני 11. ארונו נישא על ידי אלופי צה"ל, ובניו קראו קדיש מעל קברו. בין הנוכחים היו אביגדור קהלני, שפיקד תחתיו בקרב ההירואי שבלם את הצבא הסורי ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים, הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג ועוד. מאות הגיעו ללוות אותו בדרכו האחרונה.
אילנה, אחותו של המנוח, ספדה לו: "אחי הקטן והגיבור, נולדנו בהפרש של שלוש שנים לעולם איתן ומשגשג, אך הילדות הסתיימה בגיל שלוש ונשאבנו אל נדודים וקור. הייתי בת שמונה כשקיבלתי על עצמי להשגיח עליך ולהיות המבוגר האחראי, כך הרגשתי כלפיך כל חיינו. חיינו לא היו קלים גם כשלבסוף הגענו ארצה. בסופו של דבר מצאת מקומך בצה"ל, שאותו למדת לאהוב. לשברון לבי, החיים אינם מתנהלים כמו באגדות. דווקא בשנים האחרונות נראה היה שהגענו למנוחה ולנחלה, אולם אז אני התאלמנתי ואתה חלית. נוח בשלום על משכבך, אחי הקטן".
בין נושאי דברי פרידה היה גם האלוף תמיר היימן, שאמר: "הכינוי יאנוש מעורר בנו קציני צה"ל תחושת כבוד ויראה. היית אדם שפיו ולבו שווים. קצין ישיר וקשוח הדואג לפקודיו. ילד יתום ניצול שואה שעולה ארצה והפך להיות מצביא ענק, חזק כפלדה".
האלוף יוסי בן חנן ספד לבן-גל וכינה אותו עמוד התווך של חייו במשך 50 שנה. "יאנוש היה קצין מבריק ומיוחד מהזן הנדיר של מצביאים שהשפיעו על צה"ל במשך שנות דור. סמל לדור התקומה. הוא היה אמיץ בקרב ודמות סוחפת בכל התפקידים שביצע, בכל רמות הלחימה והפיקוד בצה"ל. יאנוש היה החבר המסור והנאמן עד תום שלנו, שהקנה לדור שלם את ערך אחוות הלוחמים בדוגמה אישית מופתית", אמר. "הלכנו אחריו תוך אמונה שבכל מצב הוא ימצא את התושייה והתעוזה שבעטיין ננצח. כאשר יאנוש אמר לי ברשת הקשר, בעודי מוטל פצוע לצד הטנק בתל-שאמס, 'אחיך יציל אותך', ידעתי שהוא יעשה זאת. והוא אכן זה ששלח את הכוח של יוני נתניהו, שמצא אותי, חילץ והציל אותי. הפעם יאנוש, לצערי הרב, אחיך הצעיר לא הצליח לחלץ אותך. מצדיע ומתגעגע".
בן-גל היה מפקדה של חטיבה 7 שניהלה במלחמת יום הכיפורים קרב בלימה נגד כוח שריון סורי גדול בהרבה, שנכנס לדברי הימים בהיסטוריה הישראלית. החטיבה הועלתה לרמת הגולן ערב המלחמה אף שכמעט לא התאמנה ברמה ולא הכירה אותה.
בן-גל נולד ב-1936 בעיר לודז' שבפולין, ועם תחילת מלחמת העולם השנייה נמלטה משפחתו לברית המועצות. הוריו של בן-גל נעלמו במסע לסיביר, אולם ארבע שנים לאחר מכן הגיעו בן-גל ואחותו לפרס ועלו עם "ילדי טהרן" לארץ ישראל.
הוא התגייס לצה"ל ב-1955 ושירת בחיל השריון. לאחר "מבצע קדש" הוא עבר קורס קציני שריון ובשנים 1963-1958 כיהן בשורה של תפקידי פיקוד בעוצבת "סער מגולן". במלחמת ששת הימים הוא כיהן כקצין האג"ם של חטיבת "אגרוף הברזל", ולחם עם החטיבה בחזית המצרית.
במלחמת ההתשה הוא פיקד על גדוד סופה, שנלחם בחזית בתעלת סואץ. לאחר מכן הוא שימש סגן מפקד חטיבת "אגרוף הברזל" ובשנים 1974-1972 פיקד על עוצבת "סער מגולן".
בשנת 1976 הוא שימש עוזר ראש אג"ם ונמנה עם מתכנני "מבצע כדור הרעם" להשבת החטופים מאנטבה.
בשנים 1981-1977 שימש אלוף פיקוד הצפון. בעת תפקידו זה ביצע צה"ל שורה של מבצעים נגד ארגוני הטרור בדרום לבנון. הגדול שבהם היה "מבצע ליטני" במרס 1978 כתגובה לפיגוע באוטובוס בכביש החוף. במלחמת לבנון הראשונה פיקד בן-גל על הגיס המטכ"לי שלחם בצבא הסורי בבקעת הלבנון, ובשנת 1983 השתחרר משירות קבע בצה"ל.
"מדינת ישראל איבדה את אחד מגדולי לוחמיה. יאנוש היה אחד ממפקדי השריון הנערצים, בחור אמיץ בעל ראייה ארוכת טווח, מקצועית ומעולה", אמר אתמול תת-אלוף במיל' אביגדור קהלני, ששירת תחת בן-גל במלחמת יום הכיפורים והיה חבר קרוב שלו. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי בן-גל היה "מצביא מחונן עם שאר רוח ואומץ לב בלתי רגילים. הוא ייזכר כאחד המפקדים הגדולים שקמו לעם ישראל בזמן החדש". נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר: "אביגדור בן-גל היה מגיבורי האומה. העם בישראל חב לו חוב נצחי".