חיפאיות? היזהרו: זיהום אוויר בהריון מעלה סיכון ללידה מוקדמת
על פי ממצאי מחקר אמריקני, שהיו דומים מאוד לנתונים שנמצאו באוניברסיטת חיפה, חשיפה לזיהום אוויר בהריון מעלה ב-19% הסיכון ללידה מוקדמת. הסיכון היה הגדול ביותר כאשר רמות החשיפה התרחשו במהלך הטרימסטר השלישי להריון
זיהום אוויר פוגע בהריוניות: מחקר אמריקני שפורסם ממש במקביל למחקר מאוניברסיטת חיפה, מצביע על כך שחשיפה לרמות גבוהות של זיהום אוויר במהלך ההריון אכן מגביר את הסיכון ללידות מוקדמות.
בעקבות פרסום נתוני מחקר זיהום האוויר מאוניברסיטת חיפה, שהצביע על כך שבמספר מוקדי זיהום בחיפה נולדו תינוקות במשקל נמוך ובהיקפי ראש קטנים ב-20%-30% ביחס ליתר השכונות בחיפה, מיהרו אנשי משרד הבריאות ומומחי איגוד רופאי הילדים להכריז כי הנתונים אינם משמעותיים.
לדבריהם, אין הבדל בין היקף הראש של תינוקות בחיפה למקומות אחרים בארץ. קוד ההרגעה הכמעט אוטומטי – "לא ניתן לבסס קשר", הושמע גם הפעם, כמו בכל הפעמים הקודמות בעשרות השנים האחרונות שבהן התפרסמו מחקרים ודו"חות המצביעים על הקשר בין זיהום סביבתי לתחלואה. אולם הנתונים המחקריים, מצביעים, כאמור, על מגמה הפוכה.
קיראו עוד
בעקבות הזיהום בחיפה: מה המשמעות של היקף ראש קטן?
נתונים מדאיגים: התינוקות במוקדי הזיהום בחיפה נולדים עם ראש קטן יותר
זיהום אוויר משפיע על סיכון ללידה מוקדמת
במחקר האמריקני, שפורסם בכתב העת Environmental Health, בחנו חוקרים מבית החולים לילדים סינסינטי ומאוניברסיטת סינסינטי, קרוב ל-225 אלף לידות של תינוק יחיד באוהיו בין השנים 2007 ל-2010. מתוכן, למעלה מ-19 אלף היו לידות מוקדמות – לפני השבוע ה-37.
לצד תיעוד הלידות נבחנו המדידות היומיות של חלקיקים קטנים שגודלם 2.5 מיקרון או פחות. מדידות אלו תועדו על ידי 57 תחנות לניטור אוויר של הסוכנות להגנת הסביבה האמריקנית (ה-EPA) לאורך המדינה.
החוקרים מצאו שחשיפה לרמות גבוהות של חלקיקי זיהום אוויר קטנים במהלך ההיריון הייתה קשורה לעלייה של 19% בסיכון ללידות מוקדמות – שיעור דומה למה שמצאו החוקרים מאוניברסיטת חיפה. הסיכון היה הגדול ביותר כאשר רמות החשיפה התרחשו במהלך הטרימסטר השלישי להריון.
החלקיקים הקטנים מ- 2.5 מיקרון מכונים חלקיקים נשימים עדינים, שכן הם נשאפים עמוק אל תוך הריאות. חלקיקים אלו נחשבים לקבוצת המזהמים המסוכנים ביותר לבריאות האדם מכלל המזהמים הנפלטים, שכן בשל גודלם הזעיר, הם חודרים עמוק יותר אל תוך הריאות לעומת החלקיקים הגדולים, ונותרים שם זמן רב יותר. הם מורכבים מחומרים רבים, בהם מתכות, חומצות, כימיקלים אורגניים ואבק או חלקיקי קרקע.
מקור החלקיקים הקטנים הללו באוויר הוא בפליטות עשן מארובות תעשייתיות וביתיות, תחנות כוח וצינורות פליטה של כלי רכב מנועיים המונעים בדיזל, וכן במקורות אחרים, כמו שריפות, כרייה ובנייה.
כל חשיפה היא מסוכנת
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, אין סף בטוח לחשיפה נשימתית לחלקיקים הקטנים. כמו כן, אוכלוסיות מסוימות, בהן ילדים, אנשים מבוגרים, חולים במחלות לב ומחלות נשימתיות ונשים הרות, רגישות יותר להשפעות הבריאותיות של החשיפה.
החוקרים, בראשות ד"ר אמילי דפרנקו, חוקרת רופאה במרכז למניעת לידות מוקדמת בבית החולים לילדים בסינסינטי ומרצה לרפואת אם-עובר באוניברסיטת סינסינטי, מעריכים שהירידה בכמות החומר החלקיקי באוויר מתחת לסטנדרט שנקבע על ידי ה-EPA יכולה להפחית לידות מוקדמות בנשים החשופות לרמות גבוהות של חלקיקים קטנים ב-17%.
ממצאים אלו מצטרפים לתוצאות מחקר קודם שפורסם ב-2015 על ידי דפרנקו בכתב העת PLOS One, אשר מצא שחשיפה לרמות גבוהות של חומר חלקיקי בטרימסטר השלישי להיריון היה קשור לעלייה של 42% בלידות של עובר מת.
הכותבת היא בעלת דוקטורט (.Phd) בתקשורת בריאות וחוקרת תקשורת סיכונים באוניברסיטת חיפה