תלמידים ערבים מבאר שבע נאלצים לנסוע קילומטרים: "זרקו עליהם אבנים"
מדי יום נוסעים מאות תלמידים ערבים מבאר שבע לתל שבע כי רק שם קיים בי"ס שמלמד בערבית. אך הם סובלים מהתנכלויות, איומים ויידויי אבנים. דרישתם למוסד חינוכי שילמד בשפתם בעיר טרם נענתה, למרות "חובת הרשות המקומית להנגיש חינוך חינם לתלמידים בשפת אמם"
בעיר באר שבע מתגוררים כ-3,500 תושבים ערבים, אך כ-230 תלמידים דוברי ערבית לא מקבלים מענה חינוכי בשפת האם שלהם ברחבי העיר, ונאלצים לנסוע ללמוד בתל שבע, שם הם סובלים מהתנכלויות של הבדואים המקומיים. "זרקו עליהם אבנים", סיפר אחד ההורים. "מאיימים שירצחו אותם, שיתקעו להם כדור בראש".
מ', שארבעת ילדיו (15, 14, 11 ו-10) נוסעים מדי יום ללמוד בתל שבע, סיפר: "הילדים לא רוצים ללכת לבית ספר. הם מפחדים. זרקו עליהם אבנים. איימו עליהם שמי שיבוא לבית הספר יירו לו במוח. כמו שהורים אחרים מפחדים על הילדים שלהם אנחנו מפחדים על שלנו. אני לא רוצה ללכת למשטרה ולעשות בלגן. אנחנו רוצים בית ספר בבאר שבע". לדבריו, באחד הימים שבהם שב הביתה מעבודתו, ילדיו סיפרו לו ששוב איימו עליהם. "נתנו לנהג האוטובוס מכה בראש. הבן אמר, 'אני לא רוצה לקבל כדור בראש'".
במשטרה מסרו כי ראש מועצת תל שבע הבטיח כי יינתן ליווי לאוטובוס התלמידים. "במקביל מתבצעת פעילות מבצעית ומודיעינית מדי יום. המשטרה רואה את האיומים על התלמידים בחומרה רבה ופועלת לאיתור המעורבים ומעצרם".
אך לנוכח המצב שהחמיר, פנה מרכז עדאלה לעיריית באר שבע ולמשרד החינוך בשם ועד הורי התלמידים הערביים בעיר, בדרישה להקים בה בית ספר ממלכתי-ערבי. "בכל בתי הספר בעיר שפת ההוראה והלימוד היא עברית. אין אף בית ספר ששפת ההוראה והלימוד בו היא ערבית", כתבו.
לפי הנתונים שבידי המרכז, מתוך 230 תלמידים שנאלצים לחפש מענה חינוכי מחוץ לעיר, קרוב ל-70 הם תלמידי תיכון וחטיבת ביניים. כ-100 תלמידים נאלצים ללמוד בתוך באר שבע במוסדות שמלמדים בעברית, אף שזו אינה שפת האם שלהם. "אופציה זו מאלצת את ההורים לוותר על חינוך איכותי בשפת אמם, תוך איבוד המרקם החברתי והתרבותי שילדים אלו יכולים לקבל בחינוך בשפה זו", הסבירו בעדאלה.
"כששלחתי את הילדה הגדולה שלי לבית ספר יהודי היא איבדה את השפה שלה", אמר אחד ההורים. "בגלל זה החזרתי אותה לתל שבע. הורים ערבים ששולחים את ילדיהם לבתי ספר יהודיים בעיר מתקשים לעזור להם בשיעורי הבית, והילדים מאבדים חלק מהזהות".
"זכות חוקתית לחינוך בשפתם"
פנייה ראשונה לרשויות נעשתה לפני כשנה, אך רק לאחרונה הודיעו בעירייה כי כלל לא קיבלו אותה. עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה, המייצגת את ההורים, שלחה בשנית את הפניות לכל הגורמים. לדבריה, "סירוב הרשויות להתייחס לפניותינו להקים בית ספר ערבי שישרת כ-230 תלמידים ערביים תושבי העיר הוא הפרה בוטה של חובת העירייה לתת התייחסות לתושבים, אבל חמור מכך - מדובר בהפרה של חובת הרשויות להנגיש חינוך חובה חינם לתלמידים בשפת האם שלהם ובמבנה שיהיה קרוב למקום מגוריהם, מבלי שייאלצו לנסוע קילומטרים לבתי ספר ביישובים אחרים". עוד אמרה: "בית ספר ערבי כזה הוא מימוש זכותם החוקתית לחינוך בשפתם ומימוש זכות ההורים לשלוח את ילדיהם למוסדות החינוך המתאימים לתפיסה החינוכית שלהם עבור ילדיהם".
ממשרד החינוך נמסר כי עיריית באר שבע היא האמונה על קבלת החלטות "באשר להקמת מוסדות חינוך, וההחלטה תלויה בצורך שמציגה כל רשות מקומית למשרד החינוך".
מעיריית באר שבע נמסר כי היא בוחנת מול משרד החינוך את הצרכים של מערכת החינוך העירונית, ובמסגרת זו גם את הקמת בית ספר ממלכתי-ערבי. "בנוגע לאלימות נגד התלמידים הלומדים בתל שבע, פנתה העירייה למשטרה בבקשה לפעול להבטחת שלום התלמידים ולמיגור כל ביטוי של אלימות כלפיהם".