כיצד מצליחה צפון קוריאה להרוויח כסף?
סגירת פארק התעשייה המשותף בין צפון ודרום קוריאה תסב למדינה הענייה נזק כבד. ואולם מנתונים בינלאומיים שונים מתברר כי פיונגיאנג מצליחה בכל זאת לרשום הכנסות ממקורות שונים, חלקם מפתיעים כמו תיירות או ייצוא מזון
סגירתו בסוף השבוע של מתחם התעשייה בצפון קוריאה, אשר נוהל במשותף על ידי שתי הקוריאות, עלה לצפון העני במקור נדיר של מזומנים. סיאול אמרה כי סגרה את מתחם Kaesong בתגובה לשיגור הטילים האחרון של הצפון, על מנת למנוע מהשכנה המרוששת שימוש בכספי המפעלים למימון תכניות הגרעין והטילים שלה.
כתבות נוספות בנושא:
האם צפון קוריאה תהפוך למעצמה כלכלית?
למרות הסנקציות - ישראל ייצאה לצפון קוריאה
טראמפ שיבח את הרודן קים על רצח יריביו
על רקע הפגיעה בפיונגיאנג, אשר מתנהלת במצב פיננסי רעוע גם בלי קשר לאירוע האחרון, עולה השאלה מהם מקורות ההכנסה החיצוניים של צפון קוריאה, וכיצד היא מצליחה לשרוד למרות הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה בשל תוכניות הטילים והגרעין.
2% מהכלכלה הדרום קוריאנית
סיאול ווושינגטון מעוניינות להחמיר את הסנקציות על ענפי המסחר והפיננסים, אך לא ברור האם הסנקציות אכן משפיעות באופן משמעותי על הכלכלה הצפון קוריאנית, שהיא מהכלכלות הכי פחות תלויות במסחר חיצוני שיש.
קשה להסיק מהם מקורות ההכנסה של המדינה, משום שהיא לא מפרסמת נתוני סחר, אולם הבנק המרכזי של דרום קוריאה מנסה לספק תמונה כללית כזו, על פי נתונים מסוכנויות ממשלתיות, ארגונים שונים וחברות מחקר.
על פי נתוני הבנק המרכזי בסיאול, הכלכלה של צפון קוריאה צמחה ב-1% בשנת 2014, ל-33.95 טריליון וון דרום-קוריאני, או 28.5 מיליארד דולר. מדובר בכ-2% מהכלכלה הדרום קוריאנית.
על פי הבנק של דרום קוריאה, הייבוא והייצוא במשולב באותה שנה עמדו על 9.9 מיליארד דולר, לרבות 2.4 מיליארד דולר בסחר עם הדרום, אשר נוצר כמעט במלואו מהמתחם התעשייתי המשותף Kaesong.
מסחר עם סין
בעלת הברית המרכזית של פיונגיאנג, סין, שנוהגת להגן עליה בהיבט הדיפלומטי, היא גם שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. הייצוא המרכזי מצפון קוריאה לסין כולל פחם, מינרלים, ביגוד, טקסטיל ומזון. הייבוא מסין כולל דלק, פלדה, מכונות, מכוניות ומוצרי חשמל.
העסקאות עם סין היוו יותר מ-74% מהסחר של צפון קוריאה בשנת 2014, ויותר מ-90% כאשר לא מחשיבים את הסחר הקשור לפארק התעשייתי של קאסונג, על פי ניתוח של לשכת הסטטיסטיקה של דרום קוריאה.
פארק התעשייה המשותף
בממשלת הדרום אומרים כי פארק Kaesong סיפק 616 מיליארד וון (560 מיליון דולר) במזומן לצפון, מאז הקמתו בשנת 2004, במהלך תקופה של התקרבות מחודשת בין שתי היריבות.
יותר מ-120 חברות דרום קוריאניות העסיקו כ-54,000 צפון קוריאנים ב-Kaesong, תוך תשלום של כ-150 דולר לחודש במפעלי לייצור ביגוד, שעוני יד, מוצרי קוסמטיקה ורכיבים חשמליים.
ייצוא עובדים
לטענת מומחים, צפון קוריאה הגדילה מאז אמצע שנות ה-2000 את מספר העובדים שנשלחו לעבודה קבלנית מעבר לים בניסיון להביא יותר מזומנים הביתה. על פי דיווחים של ארגונים בינלאומיים, כ-60,000 עד 100,000 צפון קוריאנים עובדים כיום בכ-40 מדינות שונות.
מארזוקי דארוסמן, נציג מיוחד של האו"ם בנושא זכויות אדם בצפון קוריאה, אמר בדו"ח בשנה שעברה כי יותר מ-50,000 צפון קוריאנים עובדים מעבר לים ומרוויחים סכום שנע בין 1.3 מיליארד דולר ל-2.3 מיליארד בשנה בכסף זר.
צפון קוריאנים מועסקים במגוון רחב של ענפים במדינות זרות, לרבות עבודה במסעדות בסין ובדרום-מזרח אסיה ואתרי בנייה ברוסיה, במזרח התיכון ובצפון אפריקה, על פי הרשת הבינלאומית לזכויות אדם (IHRN). על פי הדו"ח של האו"ם, צפון קוריאנים העובדים מחוץ למדינה סובלים לעתים קרובות מתנאי עבודה קשים והתעללות.
משיכת תיירים
צפון קוריאה ניסתה לחזק את התיירות שלה בשנים האחרונות על ידי פיתוח אזורי תיירות מיוחדים עם נוף ומתקני נופש. נציגים רשמיים של צפון קוריאה אמרו כי כ-100,000 תיירים הגיעו למדינה בשנת 2014, רובם ככולם מסין השכנה. הצמיחה בתיירות מגיעה למרות מעצרים אקראיים של מבקרים זרים, לרבות סטודנט אמריקאי שנעצר לאחרונה למשך חודש על פעולה לא מוגדרת אותה כינו הרשויות בתור "פעולה עוינת".
סיורים ל-Diamond Mountains עם הנופים היחודיים היו פופולאריים בקרב דרום קוריאנים לפני עשור, עד שהם פסקו בשנת 2008 לאחר ששומר צפון קוריאני ירה למוות באישה דרום קוריאנית.
ממשלת ארצות הברית מזהירה מזה זמן רב באשר לנסיעה לצפון קוריאה. על פי הדיווחים, לאחר הניסוי הגרעיני האחרון של הצפון מנסה וושינגטון לאסור תיירות לצפון קוריאה, ולמנוע מחברת התעופה המרכזית של צפון קוריאה, Air Koryo, לטוס אל שדות תעופה בחו"ל.