מאחורי הסורגים: אהוד אולמרט נכנס לכלא
ראש הממשלה לשעבר יצא הבוקר מביתו בפעם האחרונה כאדם חופשי ונסע לכלא מעשיהו, שם החל לרצות את תקופת מאסרו. לפני כן פרסם סרטון. "אני מקבל על עצמי את גזר הדין", אמר. "אין אדם שעומד מעל החוק. עשיתי טעויות, אך לא בעלות אופי פלילי"
ראש הממשלה אהוד אולמרט יצא הבוקר (יום ב') בסביבות השעה 09:00 מביתו בירושלים לכיוון כלא מעשיהו ברמלה ושם ירצה את עונש המאסר שנגזר עליו. לאחר שעה קלה נכנס בשערי בית הסוהר.
על אולמרט נגזרו שנה ושבעה חודשי מאסר בגין הרשעותיו בקבלת שוחד בפרשת הולילנד, ובתיק שבו שיבש מהלכי חקירה בפרשות הולילנד וטלנסקי. זאת הפעם הראשונה מאז קום המדינה שראש ממשלה נכנס לכלא.
הבוקר הוא פרסם סרטון מיוחד שבו אמר: "החיים מזמנים לי מבחן לא פשוט. אני מקבל על עצמי את גזר הדין. אין אדם שעומד מעל החוק. עשיתי טעויות, אך לא בעלות אופי פלילי. אני כופר מכול וכול באישומי השוחד".
אולמרט ישהה באגף 10, ששופץ במיוחד לקראת כליאתו. מדובר באגף מיוחד ששימש בעבר הוסטל. אגף 10 שבו ישהה אולמרט כולל שישה תאים שבכל אחד מהם שלוש מיטות, מקלחת ושירותים, ארון לציוד, שולחן, כיסאות וטלוויזיה. כמו כן, יש באגף טלפונים ציבוריים במסדרון, כיתת לימוד, מועדון אגף, חדר ביקורים, שני חדרי מפגש עם עורך דין, חדר המשמש בית כנסת, ספרייה, ציוד ספורט, חדר אוכל, חצר אגף יומן אגף, משרד עובדת סוציאלית ומשרד מפקד האגף.
הלל צ'רני, שהורשע אף הוא בעבירות שוחד בפרשת הולילנד, החל לרצות הבקור את עונש המאסר שהוטל עליו בכלא חרמון. לפני כניסתו ציטט את דברי שופט בית המשפט העליון שערער על אמינותו של עד המדינה דכנר. "אני לא חושב שיש לי על מה להתחרט", הבהיר צ'רני. כשנשאל מדוע העדיף לרצות את עונשו בכלא זה, ולא בכלא מעשיהו שבו כלואים חבריו לפרשה, הצביע על הנוף מסביב וענה, "הם חבריי לפרשה, הם לא חבריי".
משפטי אולמרט, הדרך לכלא
המאבק המשפטי של אולמרט התחיל בשנת 2009. הפרקליטות הגישה כתב אישום חמור ויוצא דופן נגד אולמרט בשלוש פרשיות - מעטפות הכסף, ראשונטורס ומרכז ההשקעות. בפרשת מעטפות הכסף הואשם אולמרט בכך שקיבל מאות אלפי דולרים במזומן מאיש העסקים מוריס (משה) טלנסקי, ושמר אותם בקופה סודית במשרדו של מקורבו, עו"ד אורי מסר. בפרשת ראשונטורס הואשם אולמרט בכך שקיבל מימון כפול לנסיעות לחו"ל, ובפרשת מרכז ההשקעות הואשם בקידום ענייניהן של חברות שהיו קשורות למקורבו מסר. אולמרט הואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ובמרמה והפרת אמונים.
שלוש שנים לאחר מכן זיכה בית המשפט המחוזי בירושלים את אולמרט מכל האישומים המרכזיים והרשיעו בפרשה השולית של מרכז ההשקעות. נגזר עליו עונש מאסר וקנס, והפרקליטות הגישה ערעור על פסק הדין.
ב-2012 הוגש נגדו כתב אישום נוסף, חמור הרבה יותר, בפרשת הולילנד ובפרשת הזרע. אולמרט הואשם בכך שבאמצעות אחיו, יוסי, נטל שוחד בסך חצי מיליון שקלים לצורך קידום פרויקט הולילנד בירושלים. בפרשת הזרע הואשם אולמרט בכך שקיבל 60 אלף שקלים מידי שולה זקן בזמן שהיה שר התמ"ת. כתב האישום בפרשת הולילנד הוגש בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
בזמן שהפרקליטות החליטה להגיש ערעור על פסק הדין בפרשות טלנסקי וראשונטורס, התנהל בבית המשפט בתל אביב משפט הולילנד, עם עד המדינה שמואל דכנר שנפטר במהלך המשפט. אחרי כמעט שנתיים של הליך משפטי נמרץ, רעידת אדמה זעזעה את עולמו של אולמרט בשנת 2014: ראש לשכתו הנאמנה והאישה הכי קרובה אליו במשך שנים ארוכות, שולה זקן, חתמה על הסכם עם הפרקליטות והעבירה לה הקלטות שלה עם אולמרט שבהן נשמעים השניים משוחחים על הכספים שהתקבלו מאיש העסקים טלנסקי.
באותן קלטות נשמע אולמרט מנסה לשכנע את זקן לא להעיד, מה שמוגדר שיבוש הליכי משפט - ובהמשך הוביל לתיק הנוסף והאחרון נגדו. ימים ספורים לפני פסק הדין בפרשת הולילנד חתמה זקן על הסכם עדת מדינה ונשלחה ל-11 חודשי מאסר בפועל. לאחר מכן, השופט דוד רוזן מבית המשפט המחוזי בתל אביב גזר על אולמרט שש שנות מאסר בפועל בגין קבלת שוחד.
אולמרט ערער, וכך שני התיקים שלו התנהלו במקביל בבית המשפט העליון - הערעור של הפרקליטות על פרשות טלנסקי וראשונטורס, והערעור של אולמרט עצמו בפרשת הולילנד. אלא שבאותו זמן ממש ובעקבות אותן הקלטות של זקן, החליט בית המשפט העליון, בצעד יוצא דופן, להחזיר את הערעור של הפרקליטות בתיק טלנסקי לבית המשפט המחוזי, וזה החליט פה אחד לשנות את ההחלטה המקורית שלו ולהרשיע את אולמרט בקבלת דבר במרמה. המחוזי בירושלים גזר על אולמרט מאסר של שמונה חודשים שירוצו במצטבר למאסר שלו בפרשת בהולילנד.
בדצמבר 2015 זיכה בית המשפט העליון את אולמרט בפרשת הולילנד, אולם הותיר את ההרשעה על כנה בפרשת הזרע. בסופו של דבר גזר העליון על אולמרט שנה וחצי מאסר בפועל, בנוסף לשמונת החודשים של פרשת מעטפות הכסף.
עורכי דינו ביקשו מבית המשפט העליון לחפוף את העונשים, כך שהעונש יעמוד על שנה וחצי בסך הכול. הם הגיעו לעסקת טיעון בכל הנוגע לתיק שיבוש הליכי המשפט, כך שאולמרט יודה וירצה שישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בחופף לאלה של הולילנד.
בשבוע שעבר החליט שופט בית המשפט השלום, חן אביטל, לא לקבל את הסדר הטיעון במלואו וגזר על אולמרט עוד חודש מאסר בפועל. הסאגה המשפטית הארוכה עוד לא הסתיימה. בחודשים הקרובים אמור בית המשפט העליון להכריע אם לזכות את אולמרט מפרשת מעטפות הכסף - אפשרות שנראית קלושה במיוחד - או לפחות לחפוף את עונשו מפרשת הזרע יחד עם פרשת מעטפות הכסף. דבר אחד בטוח: אחרי כמעט שבע שנים של מאבקים משפטיים שעברו דרך חמישה שופטים, שני בתי משפט מחוזיים וחמישה שופטי בית המשפט העליון - לאולמרט לא נותרו עוד שפנים בכובע.