שתף קטע נבחר
 

ריטוש קו"ח: איך לייפות את הרזומה בלי לשקר?

כולם מעגלים קצת פינות בקורות החיים, אך מתי עידון האמת הופך לשקר גס ולפגיעה באמינות שלכם בעיני המגייסים? היה ולא היה ברזומה

הכתבה בשיתוף AllJobs

 

לפני זמן לא רב יצא לי להיתקל במקרה של מחפש עבודה ששיקר בקורות החיים שלו, מעשה שהסתיים באי נעימות גדולה. אותו בחור ציין כי עבד בחברה מסוימת, למרות שלא הועסק שם מעולם. הבעיה החלה לא בשלב שליחת קורות החיים, אלא בראיון עבודה, במהלכו הסתבר כי המראיינת מכירה היטב את החברה והחלה לשאול שאלות מעמיקות, לגביהן לא הייתה לו תשובה.

 

גם לבכירים זה קורה: סקוט תומפסון, פוטר מתפקידו כמנכ"ל יאהו בשנת 2012 בעקבות שקר בקורות החיים, שם ציין כי הוא בוגר תואר ראשון במדעי המחשב מסטונהיל קולג', בעוד שבית הספר כלל לא הציע תואר כזה באותם השנים.

 

בבואנו ליפות את האמת, עלינו לזכור שאנשי גיוס מקצועיים יודעים לעלות על שקרים עוד בשלב קורות החיים, ולכן, אם האמת לא תצוף שם, זה יקרה בשלב מאוחר יותר. וגם אם הצלחתם להתל בכולם, והתקבלתם לעבודה - התכוננו למסע קשה של הוכחת הטענות שלכם מתוך התפקיד עצמו. רבים מאלה שמשקרים בקורות החיים שלהם מפוטרים בסופו של דבר, או עוזבים מרצונם, כי אפשר לשקר בקורות החיים, אך הרבה יותר קשה לתחזק את השקר ביום יום.

 

ההבדל בין התאמת קו"ח למשרה לבין סילוף המציאות

מומלץ להתאים את קורות החיים למשרה, אפשר אפילו להשמיט פרטים שאינם רלוונטיים בתוך פירוט הניסיון התעסוקתי. במחלקה לשדרוג קורות חיים ב-AllJobs, אנחנו אפילו נוהגים להתאים מספר קבצים שיתאימו עבור כמה סוגי משרות. זה חיוני במקרים שבהם מחפשים עבודה ביותר בתחום אחד וצריכים להבליט בכל קובץ את ההתאמה לאותו תחום.

 

 (צילם: shutterstock) (צילם: shutterstock)
(צילם: shutterstock)

ניתן גם לכתוב את שנות התעסוקה שלנו בשנים ולא בחודשים, דבר שלעיתים עוזר לנו לעגל תקופות העסקה. עם זאת, לבדות מקומות עבודה, לשנות או להמציא תעודות השכלה ממוסדות מסוימים, זה, ממש לא מומלץ ויכול לפגוע בכם.

 

אז איך בכל זאת מצליחים לרטש במעט את המציאות? העולם היום הוא שיווקי מאוד. אף אחד לא ימכור מוצר מבלי לתת לו כמה נגיעות של פוטושופ, ניסוח המסרים בצורה מפתה ומחמיאה, ועוד. למעשה, גם מחפשי עבודה רוצים וצריכים למקסם את מה שיש להם כדי להיראות אטרקטיביים יותר בעיני המעסיקים. מומלץ לעשות את זה, וגם, אפשר לעשות את זה בצורה "חוקית". הנה איך:

 

1. התאימו קורות חיים למשרה - ללא המצאות - כדי להתאים את קורות החיים למשרה, מקובל להבליט מתוך התפקידים שביצעתם את אלו שיראו למגייס שיש לכם ניסיון בתחום שאליו אתם מגישים מועמדות. למשל, אם עסקתם במזכירות ועכשיו אתם מחפשים עבודה במחלקת משאבי אנוש, יהיה נכון להבליט מטלות מהתפקיד המזכירותי שקשורות במשאבי אנוש - למשל, נתנו לכם למיין קורות חיים ולהתקשר למועמדים? מצויין. סייעתם ביום הערכה? זה עשוי לעזור. לומר שהייתם רכזי משאבי אנוש? זה כבר שקר.

 

2. מאחרים כרוניים? אל תספרו שעמידה בזמנים היא הקטע שלכם - מאוד חשוב לשקף את המציאות, גם אם בעזרת ייפוי קל, כי אם יש לכם בעיה, כדאי שהיא תעלה שעה אחת קודם. כל בעיה שאינה פוגעת בליבת התפקיד, תעזור בתיאום ציפיות מול המגייס, וגם תזכה אתכם בכמה נקודות על אמינות ומודעות עצמית. למשל, האנגלית טובה מאוד ולא ברמת שפת אם, עדיף להיות כנים ולציין את הרמה האמיתית שלכם, כדי שזו לא תיבחן ברגע האמת.

 

3. אל תמציאו דברים שעשויים לבייש או "לשרוף" אתכם בתעשייה - מעבר לאי נעימות הכרוכה בחוויה האישית שלכם מול המגייס, זכרו תמיד שהעולם קטן ולעולם אין לדעת במי תתקלו ומתי. שיקרתם ונתפסתם? קחו בחשבון שזה עוד עלול לחזור אליכם בעתיד בסיטואציה אחרת. האדם ששיקרתם לו עשוי לזכור אתכם (אם אתם זוכרים אותו, למה שהוא לא יזכור אתכם?) בראיון הבא, גם אם יתרחש בעוד שנה או שנתיים. מעבר לזה, ברגע שיש חשד שעולה מקורות החיים שלכם, לא ינסו אפילו לזמן אתכם לראיון.

 

4. התאמת גרסאות: מה שתגידו בעל פה חייב להתאים לקורות החיים - במקרים רבים, מועמדים לא מבינים מדוע לא עברו ראיון עבודה, כשמדובר למעשה בחוסר התאמה בין מה שנכתב בקורות החיים למה שנאמר בעל פה במהלך הראיון. רבים אפילו לא שמים לב שהם אמרו דברים שנוגדים את הכתוב.

 

חשוב מאוד לשים לב ולהיות עקביים, גם אם למשל השמטתם עבודה שהחזיקה רק כמה חודשים מהרזומה אבל דיברתם עליה בראיון, אתם עשויים להיתפש כלא אמינים. אנשי גיוס מנוסים יודעים להצליב מידע בראיונות עבודה - כל פרט שציינתם בקורות החיים, חייב לעמוד גם במבחן הראיון.

 

הכותבת היא מנהלת המחלקה לשדרוג קורות חיים ב-AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: אילן בשור
ליאת בן תורה שושן
צילום: אילן בשור
מומלצים