ריבלין נגד נתניהו: "חוק ההדחה - הבנה בעייתית של הדמוקרטיה"
במהלך נאום שנשא ריבלין במרכז מורשת בגין תקף נשיא המדינה את ראש הממשלה: "קיבלנו מבגין כי הבנה כזו של דמוקרטיה איננה רק צרה ומצירה, אלא היא גם מסוכנת: מסוכנת למיעוט, מסוכנת לאופוזיציה, מסוכנת לפרט, ובסופו של דבר מסוכנת למדינה"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יצא הערב (יום ב') בהתקפה חריפה נגד חוק ההשעיה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר כי הוא דוגמה להבנה בעייתית של הדמוקרטיה בישראל וכי הוא חוטא לציבור הבוחרים ולמהות הכנסת. ריבלין גם קרא לימין הליברלי להציב אלטרנטיבה רעיונית לגרסת הדמוקרטיה הצרה אותה הגדיר "מסוכנת למדינה".
במהלך נאום שנשא ריבלין באירוע השקת ספרו של ד"ר יועז הנדל - "בארץ לא זרועה" במרכז מורשת בגין, אמר ריבלין: "קולות רבים בישראל מבינים את מהות הדמוקרטיה באופן צר ומינימליסטי. עבורם, דמוקרטיה אינה אלא שלטון הרוב. חלקם מאמינים בכך. קיבלנו מבגין, שאנו יושבים במרכז על שמו, כי הבנה כזו של דמוקרטיה איננה רק צרה ומצירה, אלא היא גם מסוכנת: מסוכנת למיעוט, מסוכנת לאופוזיציה, מסוכנת לפרט, ובסופו של דבר מסוכנת למדינה. 'חוק ההדחה' המוצע בימים אלו, הוא דוגמה, להבנה בעייתית של הדמוקרטיה הפרלמנטרית. נשיא המדינה, יו"ר הכנסת, נבחרים על ידי הכנסת, ולכן בידי הכנסת גם הסמכות, להדיחם".
סערת חוק ההשעיה פרצה אחרי פרסום מפגש הח"כים של בל"ד עם הורי מחבלים פלסטיניים שביקשו לקבל את גופותיהם. על פי הצעת נתניהו, ניתן יהיה להשעות חבר כנסת מתפקידו אם פעל או הסית לטרור. לשם כך דרוש שינוי לחוק יסוד הכנסת, כדי שניתן יהיה להשעות חבר כנסת ברוב של 90 חברים.
הנשיא הוסיף בחיוך שבשנה האחרונה חשש שיחווה זאת באופן תקדימי על בשרו, ובכך התייחס להתקפות החריפות עליו מימין בשל התבטאויותיו. "אלא שבניגוד לנשיא, החוק להדחת חברי כנסת חוטא למהות הכנסת, שהיא נציגת הריבון ולא הריבון עצמו, הוא חוטא לציבור הבוחרים", אמר.
"אסור לתת לכנסת, שנציגיה נבחרים על ידי הציבור, להפוך בעצמה את דבר הציבור. כנסת שתוכל, גם אם בצדק, להחליט היום על הפסקת כהונתם של נציגי ציבור כאלה, תורה מחר, שלא בצדק, על הפסקת כהונתם של אחרים. ומי שיושבים כאן, במרכז בגין, זוכרים היטב את ימי 'בלי חירות ומק"י'. אסור לתת לכנסת, כרשות מחוקקת ומפקחת, להפוך לגורם חוקר ומעניש. מצב כזה יחטא ויחבל בתכליתה לאורך זמן,
והנפגעת היחידה תהיה מדינת ישראל.
"כאשר שלושה חברי כנסת ישראל בוחרים ללכת ולבקר משפחות מחבלים, לירוק בפניהם של אזרחי ישראל, לירוק בפני משפחות הקורבנות, לירוק בפני כל מי שמנסים לשקם את יחסי האמון שבין אזרחי ישראל היהודים והערבים, אין זו זכותו של היועץ המשפטי לממשלה להורות על בדיקה בעניינם – כי אם חובתו. יחד עם זאת, גם אם ראוי להעמידם לדין - אוי לנו אם הכנסת היא הרשות שתשב בדין".
ריבלין טען שמשימתו של הימין הליברלי היא להציב אלטרנטיבה רעיונית, חדה וחותכת, לגרסת הדמוקרטיה הצרה: "זהו מאבק רעיוני וחינוכי, אולם הוא מוכרח להתבצע גם במישור המעשי. אם יצליח הימין הליברלי במשימה זו כפי שהוא הצליח בעבר, הוא יעניק למדינת ישראל מתנה שאין ערוך לה: משטר שהוא לא רק שלטון העם, אלא דמוקרטיה ליברלית, שתהיה שלטון העם, ויחד עם זאת תעניק כבוד לאדם".