הנצחה ואקסטרים: באנג'י בגבעת התחמושת
התעלות, סרטוני ההנצחה והמיתוס של איתן שלא היסס לרגע כבר לא מושכים את הקהל. מתחם אתגרי חדש שכולל אומגה וקפיצת באנג'י ינסה להעלות את גבעת התחמושת שוב על המפה. "זה לא לונה פארק", מתעקשים היזמים
הקרב שהתרחש בגבעת התחמושת במלחמת ששת הימים בשעה שתיים, שתיים ושלושים, נכנס להיסטוריה הרבה בזכות השיר המפורסם שמתעד את גבורת לוחמי הצנחנים בקרב הקשה והמר. כמעט יובל חלף מאז, אך הישראלים כבר לא מבקרים בהמוניהם באתר ההנצחה שבגבעה בירושלים. מתיחת פנים שעובר האתר תנסה כעת לשנות את המצב.
אתר ההנצחה שנפתח בשנות ה-70 היה מתקדם וחדשני בזמנו, אך בעיני הדור הצעיר כיום הוא נתפס כמיושן. ביום חמישי הקרוב ייפתחו במקום שורה של מתקני אקסטרים, הכוללים אומגה, קפיצת באנג'י, קיר טיפוס וסולם חבלים, שמטרתם לחבר את הדור הצעיר למורשת הקרב המפוארת.
"הרעיון הוא להביא לסיור אנשים שסתם ככה לא היו מגיעים לגבעת התחמושת ולעשות להם פעילות חווייתית שמשלבת את פעילות החבלים עם התוכן הערכי שיש במקום", מסביר יעקב גורי, הבעלים של חברת עקבות בשטח המפעילה את המתקנים. הוא מציג בגאווה את האומגה באורך 80 מטר, הנמתחת במקביל לתעלות שבין הבונקרים בגבעה וזכתה לכינוי "מתקן אומץ הלב".
לדברי גורי, סיפורו של איתן נאוה, "איתן לא היסס לרגע" מהשיר, שקיבל את עיטור הגבורה על לחימתו במקום, ישמש השראה. "איתן הרגיש שהוא צריך להתגבר על הפחד ולרוץ ראשון בתעלות. כשעושים את האומגה ממש מעל התעלות אנחנו מדברים על האומץ שנדרש כדי לקפוץ ומתחברים לסיפור של איתן מלפני 50 שנה".
הקמת פארק אתגרי במקום כה כאוב אינה מובנת מאליה. מיד לאחר מלחמת ששת הימים נלחמו הוריהם של 182 הנופלים נגד הריסת הגבעה ודרשו לשמר אותה כאתר הנצחה. אך לדברי אלון ולד, חבר הנהלת האתר ומי שיזם את הקמת המתקנים, השינויים מתקבלים בברכה.
ולד הוא בנו של סרן רמי ולד ז"ל, ויחד עם עוד שני בנים של נופלי הקרב הם הצטרפו להנהלת האתר. "אנחנו מייצגים את דור הבנים. החבר'ה שיצרו את אתר גבעת התחמושת ואת המורשת שלה הם חבר'ה מעל גיל 70 ואף 80. הם ביקשו מאיתנו, ששמענו מכולם את הסיפורים של המערכה הזו, לקחת את המקום ולהצעיר אותו. רצנו בתעלות לפני שהבנו מילים גדולות כמו מלחמה, גבורה, רעות, ואנחנו מבינים שילדים אי־אפשר לתקוף בערכים של מוות ומלחמה, אלא צריך לתווך להם את הסיפור".
מנגד, משה זיו, לוחם בצנחנים שלחם במלחמת יום כיפור, טוען כי מדובר בפגיעה במורשת. "זה אתר קרבות של לחימה מאוד קשה ואכזרית. אתר מכובד שצריך לשמר אותו כמו שהוא ולספר את הסיפור שלו כמו שהוא. למה להפוך לפארק שעשועים? זה לחלוטין לא לעניין ולא מכובד. מטשטשים ככה את העבר".
ולד מתעקש כי "זה לעולם לא יהיה לונה פארק. זה אטרקציה לכל דבר, אבל מי שיעלה על אומגה זה אדם, קבוצה, משפחה, ילד שצעדו בתעלות והבינו את המסר הראשוני שהיה כאן קרב הירואי וקשה. מתוך העמדה הזו הוא ניגש לאומגה שהיא עמדה של אומץ לב, או יחד הם מניפים חבר בבאנג'י בעבודת צוות. זה תפס את הילדים ואת המורים שלהם, שבשנים האחרונות נמנעו מלהגיע למקומות שדיברו רק בשפה של מיליטנטיות ושל מוות. אנחנו עושים את השינויים עם המון זהירות, והמשפחות השכולות שמעורבות כאן שנים הבינו שזה מה שמחזיר את הילדים והנכדים שלהן לכאן".
ביום חמישי הקרוב תיערך הפתיחה של הפארק, ובאתר יקיימו הפנינג שבו תהיה כניסה חופשית לכל המתקנים.