דרך המשי חוזרת: רכבת ראשונה מסין לאיראן
סין חנכה קו חדש עם רכבת משא שהגיעה לטהרן אחרי נסיעה של שבועיים. המטרה: להחיות את נתיב המסחר העתיק מהמזרח הרחוק למזרח התיכון
הרכבת הראשונה מסין לאיראן הגיעה אתמול (ב') לטהרן עמוסה בתוצרת סינית. חברת הרכבות האיראנית מסרה כי הנסיעה "מקימה לתחייה את 'דרך המשי' העתיקה".
הרכבת, שנשאה 35 קרונות שהכילו מוצרים ממחוז ג'ג'יאנג שבמזרח סין, עשתה את דרכה לאורך 9,500 קילומטרים דרך קזחסטן וטורקמניסטן במשך 14 ימים. "ההגעה תוך 14 ימים היא חסרת תקדים", אמר ראש חברת הרכבות האיראנית, מוהסן פורסייד אראי.
"דרך המשי" הוא הכינוי לנתיבי המסחר העתיקים שקישרו בין סין והמזרח הרחוק לבין המזרח התיכון. הכינוי ניתן בעקבות המסחר הסיני במשי, שהיה מהסחורות החשובות שעברו בנתיבים הללו.
"החייאתה מחדש של 'דרך המשי' משמעותית במיוחד עבור המדינות שדרכן היא עוברת", אמר אראי בטקס בתחנת הרכבת בטהרן, שבו נכחו גם שגרירי סין וטורקמניסטן. לדבריו הנסיעה היבשתית קצרה ב-30 ימים מההפלגה בין שנגחאי לנמל בנדר עבאס שבדרום איראן.
אראי חוזה כי טהרן לא תהיה התחנה האחרונה של קו הרכבת החדש. "אנו מתכננים להרחיב את המסילה עד לאירופה" - מה שיבטיח הכנסה נוספת עבור איראן, בזכות הרכבות שיחלפו בשטחה.
הרכבת תצא בכל חודש, אך התדירות תגדל אם יהיה צורך בכך, לדבריו. דובר חברת הרכבות האיראנית סאדר סקארי אמר ל-AFP שאת
הרכבת מפעילות חברות פרטיות, שעושות שימוש במסילות הקיימות.
על פי התקשורת האיראנית, המסחר עם סין תופס יותר משליש מנפח סחר החוץ של איראן. סין, מצדה, היא הלקוחה הגדולה ביותר של הנפט האיראני. נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא איראן חסן רוחאני סיכמו בחודש שעבר על יצירת קשרים כלכליים בשווי 600 מיליארד דולר בעשר השנים הקרובות.
שני הנשיאים הגיעו להסכמות במהלך ביקורו של ג'ינפינג באיראן - ביקור ראשון של נשיא סיני במדינה זה 14 שנים - שנערך ימים בודדים לאחר הסרת הסנקציות מעל איראן בעקבות הסכם הגרעין עם המעצמות.