פיצוי לעובדים מול מחשב? ביהמ"ש יכריע
האם ניתן יהיה לקבל בקרוב פיצוי מהביטוח הלאומי על שעות עבודה ממושכות מול המחשב? ביה"ד לעבודה הורה למנות מומחה שיבחן האם פגיעה בלתי הפיכה בצווארו של עובד כבן 63 נגרמה כתוצאה מאופי עבודתו
האם שעות ממושכות של עבודה מול המחשב גרמו לנזק בלתי הפיך לצווארו של עובד המגזר הציבורי? שאלה זו עומדת כעת למבחן במסגרת תביעה שהגיש העובד נגד המוסד לביטוח לאומי, בדרישה שיכירו בפגיעה בצווארו כבמחלת מקצוע. בית הדין לעבודה הורה למנות מומחה מטעם שייבחן את הסוגיה.
החוקר, כבן 63, נשוי ואב לשלושה, עבד כ-10 שנים כחוקר במשרת פרילנסר העורך תחקירים ביטחוניים למועמדים לעבודה. בתביעה, שהוגשה על ידי באי כוחו עוה"ד ניצן וגיל הראל, פורט כי לאחר מספר חודשי עבודה החל לסבול מכאבים בצוואר בעקבות אופי העבודה.
על פי התביעה, העובד הועסק 4 ימים בשבוע במשמרות של 8 שעות ביום ואף יותר, כאשר אופי עבודתו כלל פעולות הכרוכות בהורדת הצוואר לצורך הקלדת תשובות המועמדים והרמת הראש למסך המחשב, כדי לוודא שהוא כותב ללא שגיאות הקלדה.
עוד נטען, כי כיום מצבו קשה מנשוא שכן הוא סובל מכאבים עזים עימם הוא מצליח להתמודד רק במצב של שכיבה. כן פורט כי הוא אינו יכול להחזיק את הצוואר ללא תמיכה בידיו, אחרת צווארו נשמט, וכי הוא מתקשה באכילה, בדיבור, בהליכה וישיבה ממושכת.
"מקרה קלאסי של פגיעת מיקרו-טראומה"
העובד הגיש בקשה לביטוח הלאומי להכיר במחלת הצוואר כפגיעה בעבודה. אולם בקשתו נדחתה בטענה כי לא הוכח קיומו של אירוע תאונתי, שהביא לכאבי הצוואר מהם סובל התובע. ועוד נטען כי מחלתו התפתחה על רקע תחלואה טבעית שאינה קשורה לתנאי העבודה.
בעקבות זאת הגיש העובד תביעה נגד הביטוח הלאומי לביה"ד לעבודה, בה נטען כי מדובר במקרה קלאסי של פגיעת מיקרו-טראומה: אין ספור פגיעות זעירות, שכל אחת מהן מסבה נזק זעיר שלא ניתן לאבחון - עד שהצטברות נזקים הללו מביאה בשלב מסוים לנזק של ממש הפוגע בכושר העבודה.
לטענת באי כוחו, הפעולות החוזרות והנשנות שביצע העובד מתוקף תפקידו הביאו להתכווצויות קשות של שרירי הצוואר ולבעיה עצבית עקב כך. עוד נטען כי העובד לא סבל כלל מבעיות בצווארו קודם לכן - עובדה השוללת תחלואה טבעית.
בדיון שנערך בבית הדין העיד העובד, כי במהלך 9 השנים האחרונות הוא ביקר אצל 35 רופאים אורתופדים, נוירוכירורגים, פה ולסת, אף אוזן גרון ומטפלים אלטרנטיביים, פיזיותרפיה - אך הבעיה לא נפתרה. בין הטיפולים שעבר נמנים הזרקת בוטוקס וחומרים נוספים לעמוד השדרה הצווארי, שאיבת נוזלים מהדיסק, דיקור סיני, ביו פידבק, קיבוע הצוואר וטיפול תרופתי.
שופטת בית הדין לעבודה ד"ר אריאלה גילצר-כץ, החליטה כאמור למנות מומחה מטעם בית המשפט, שיקבע אם הפגיעה אכן נגרמה כתוצאה מתנאי עבודתו.