האם כדאי להשקיע בקנאביס האמריקני?
מה שעדיין נחשב לפעילות בלתי חוקית עשוי להשתנות לאחר בחירות 2016 בארה"ב - ואולי זה בדיוק הזמן להכיר את שוק ההשקעה בגידול ועיבוד קנאביס. מומחים מסבירים שמדובר בשוק צעיר המספק הרבה חדשנות יזמית והזדמנויות - אך גם הרבה אמני הונאה ואנשי שוק שחור שמחפשים את המשקיע התמים. האם מדובר בקטר הצמיחה הבא?
מכירות המריחואנה בארצות הברית ממשיכות לצמוח ומשקיעים רבים מנסים למצוא את הדרך לגרוף רווחים מהמגמה. עם זאת, ככל שהזדמנויות ההשקעה צומחות, כך גם הסיכונים. "הדעה הציבורית על מריחואנה השתנתה", אומר דן האמיסטון, נשיא איגוד הקנאביס הבינלאומי. "העמדה לגביו התרככה. עם הזמן, הדורות שהתנגדו לה יוחלפו על ידי דורות שמרגישים בנוח לגביה".
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
על פי ההערכה של אתר בלומברג, יש יותר מ-50 חברות הקשורות לקנאביס הנסחרות בבורסות. 24 מדינות אישרו שימוש במריחואנה לטיפול רפואי. על רקע ההנפקות הציבוריות שממשיכות כל העת, הענף שעדיין נחשב בלתי חוקי ברוב מדינות ארצות הברית, צומח במהירות.
שוק הקנאביס החוקי בארצות הבריצת צפוי להגיע לשווי של 6.7 מיליארד דולר עד לסוף השנה הנוכחית. New Frontier Financials, חברת מחקר המתמקדת בשוק המריחואנה, מעריכה כי הענף יגיע ל-15.2 מיליארד דולר עד שנת 2020. לפחות שבע מדינות צפויות לכלול הצבעה על לגליזציה של מריחואנה בהצבעות הוועדות המקומיות שלהן בשנת 2016.
סביב קדחת ההשקעות, צריך לזכור שמדובר בענף צעיר
"אני משווה את המצב לענף הדוט.קום בשנת 1998", אומר סטיב גורמלי, מנהל פיתוח עסקי ב-OSL Holdings, מפנסילבניה. "יש הרבה הזדמנויות, החדשנות היזמית מתרחשת כעת". עם זאת, "יש עדיין אמני הונאה ואנשי שוק שחור שישמחו להוליך שולל משקיעים שלא מבינים מספיק ומסוחררים מהסיכוי לתשואות אדירות", לדבריו.
"במלוא הכנות, אנחנו עדיין לא יודעים האם לאנשים שפותחים את החנויות יש את הידע והניסיון הדרוש כדי להצליח בשוק המאתגר הזה", אומר מאקלין קלאוס, פרופסור לפיננסים מבית הספר לעסקים דניאלס בדנבר. "לא קל להשקיע בעסקים אלו - הם לא נסחרים בבורסה, יכול להיות שאין להם יסודות פיננסיים הולמים", לדבריו. "המידע שמשקיע זהיר מחפש פשוט לא קיים. בקולורדו בנוסף לכל, חלק מבעלי החנויות שויכו לפשע המאורגן בעיר".
בנוסף, המומחים מזהירים מכל מי שמבטיח תשואה גדולה לטווח קצר. כריס קריין, מנהל השקעות בתחום החברות הפועלות בתחום הקנאביס, ואחד ממנהלי האיגוד לרפורמות בחוקי המריחאונה בארצות הברית, אומר כי "לעסקים האלו לוקח זמן לעמוד על הרגליים ולהגדיל את ההיקפים, כך שמי שמבטיח מספרים גדולים מראש, לא מספיק מכיר או פשוט אינו כן". בעלי רישיונות רבים בקולורדו, למשל, חוו קריסה מוחלטת על רקע כישלון של יבול שלם. מחירי השוק של החומר נעים בתנודתיות רבה.
לסלי בוסקור, מייסדת ומנהלת קרן הגידור Electrum Partners, המתמקדת בחברות בתחום הקנאביס, אומר למשקיעים לקרוא היטב את המסמכים שמציעים היזמים עבור המשקיעים, ולחפש "צוות מצוין שהראה הצלחה בעבר ואשר הצליח לקחת כספי משקיעים ולהפוך אותם לרווחים". בנוסף, מומלץ כי מסמכי ההצהרה של היזם יכללו השוואות רלוונטיות לענפים דומים, ובהירות באשר לדרך לתשואות ורווח.
קח לך סלב
אחד המרכיבים שיכול לעזור למוניטין של חברה בתחום מול הסטיגמה, הוא חיבור למשקיע מפורסם - כמו טומי צ'ונג, שייצר מותג מריחואנה משלו עם משקיעים ידועים כמו פיטר ת'יל, ממייסדי PayPal, כך אומרת מומחית יחסי הציבור שריל שומן. בחודש ינואר 2015, הקרן של ת'יל, Founders Fund, רכשה אחזקת מיעוט בחברת Privateer Holdings מסיאטל, המנהלת פעילות גידול מריחואנה בקנדה ואתר אינטרנט לסקירת השוק, בשם Leafly.com.
"משקיעים רוצים לראות אם גורם בעל השפעה, קובע טרנדים, בחזית הקדמה, מצטרף גם הוא להשקעה", מסבירה שומן - שקוראת לעצמה מרתה סטיוארט של המריחאונה.
השקעה (כמעט) חוקית
על המשקיעים לזכור שמבחינת החוק הפדרלי, מדובר בפעילות בלתי חוקית. עד כה הממשלה הפדרלית העלימה עין מחברות שפעלו על פי החוקים של המדינה המקומית, אך הדבר עשוי להשתנות לאחר הבחירות בשנת 2016.
ראיין הרלי, שותף בחברה עורכי הדין Rose Law Group מאריזונה, אומר כי "בעיקרון, מנהלי החברות הפועלות בתחום יכולים להישלח לכלא, משום שהפעילות אינה חוקית מבחינה פדרלית". בכל מקרה, למשקיעים הרלי ממליץ לוודא שהחברות פועלות על פי התקנות במדינה בה הן פועלות. במדינות בהן יש לגליזציה שאינה רק רפואית, ישנן יותר תקנות, כך שהן מספקות פחות עמימות ופחות סיכון משפטי.
על מנת להפחית את הסיכון, ריק גילכריסט, מייסד Frontier Financials Group, מציע להשקיע בעסקים הקשורים באופן עקיף לתחום, אשר פעילותם לא כוללת מגע ישיר עם הצמח עצמו, כך שפעילותן חוקית בכל מקום - מחברות ציוד וטיפול בצמח, ועד חברות של מכלים רפואיים לקנאביס ואפילו חברות שמייצרות שמנים שמטרתם הסתרת הטעם של הקנאביס בעוגיות.
חברות הציוד אמנם עשויות להביא לרווחים, אבל על מנת לקבל את התשואות הגדולות ביותר, ההימור הטוב ביותר הוא על החברות המגדלות בעצמן, אומרת שומן. "מי שמספיק חזק וחכם ויש לו את הגישה הנכונה, שמוכן לקחת את הסיכון, יהיה המיליארדר של 2016 ואילך", אומר שומן. "ככל שהסיכון גדול יותר, כך התגמול גדול יותר".
מימון המונים - סיכון גבוה בסכומים קטנים
חברת Med-X, מנבאדה, המבצעת מחקרים, חקלאות ומותגי תקשורת הקשורים לקנאביס, מציעה למשקיעים הרוצים ליהנות מהצמיחה בתחום דרך קלה להשקעה - באמצעות קמפיין מימון המונים לרכישת מניות של החברה.
עם זאת, כדאי להיזהר לפני שאתם מחליטים להשקיע. לאחר שקיבלה הזמנות בסך 3.6 מיליון דולר במהלך 8 שבועות מ-1,100 משקיעים מתעניינים, Med-X החלה לקבל השבוע השקעות של לכל הפחות 420 דולר למשקיע.
"יש כעת למשקיעים הזדמנות להיכנס לשוק הקנאביס, שלא היתה להם לפני כן", אומר מת'יו מילס, סמנכ"ל תפעול ב-Med-X. החברה נוסדה ב-2014 בעיקר בתור חברה למחקר ופיתוח, והיא מנהלת גם אתר חדשות בתחום, בשם MarijuanaTimes.org.
רוב החברות שרוצות להנפיק את עצמן חייבות לעבור אישורים של הרשות לניירות ערך האמריקנית, ה-SEC, מה שמגביל את המשקיעים ומצריך מהם חשיפת פרטים מפורטים. "אנחנו נותנים לשכבת הביניים של אמריקה להיכנס לשוק, בעלות נמוכה מאוד", אומר מילס.
עם זאת, ככל שהגישה רחבה יותר, כך גדל הסיכון. Med-X מצהירה על כך שהסיכון כולל אי יציבות ברווחיות המוצרים, חוסר יכולת להבטיח היוון או החזר השקעה, וסיכוי לכך שהחברה לא תונפק כלל. על רקע ההתרגשות סביב ענף הקנאביס עולה חשש מכך שהמשקיעים לא ייקחו בחשבון את הסיכון. "הם מנסים לגרוף הון על גבי העניין בתחום הקנאביס, שאינו פרודוקטיבי בהכרח", אומר אלן ברושטיין, מייסד 420 Investor, קהילת משקיעים לחברות קנאביס הנסחרות בבורסה.
למרות הסיכונים, מילס אומר כי הוא לא רואה בהשקעה של 420 דולר כסכנה אדירה עבור המשקיעים. "אנחנו בהחלט לא רוצים שמישהו ישים כסף שהם לא יכולים להרשות לעצמם לאבד", הוא אומר. "זה הימור, אבל על אנשים עם רקע עצום בתחום".
השקעה בחברות פארמה המשקיעות בטיפול רפואי בקנאביס
אחת האפשרויות הבטוחות והחוקיות ביותר היא השקעה בחברות תרופות המשקיעות בטיפולים מבוססי-קנאביס. חברת Insys Therapeutics, למשל, היא חברת תרופות מתמחות מאריזונה אשר הודיעה לאחרונה על אישור מה-FDA למכירת תרופה לטיפול בגליובלסטומה מולטיפורמית, אחד מגידולי המוח השכיחים והאגרסיביים ביותר.
חברת GW Pharmaceuticals, מצידה, היא חברה בריטית הנסחרת בבורסת לונדון, אשר קיבלה אישור "לעבודה על מגוון תרופות מפוקחות למטרות מחקר רפואי". מוצר הדגל של החברה, Sativex, תרופה מבוססת-קנאביס, אושרה או הומלצה לאישור ב-24 מדינות בתור טיפול בעוויתות חמורות כתוצאה מטרשת נפוצה.
עוד חברה בתחום היא Cannabis Science, אחת מהחברות המובילות בתחום המחקר והפיתוח של תרופות מבוססות-קנאביס, "לטיפול בתופעות נפוצות שלא מקבלות טיפול מספיק".