התוכנית של בן-משה: לסגור את am:pm בשבת
אחרי ששרף חצי מיליארד שקל בהשקעה באי.די.בי. מוטי בן-משה מקווה לחזור למרכז הבמה באמצעות רכישת אלון רבוע כחול. ל"כלכליסט" נודע כי בשיחות שערך בשוק ההון הוא מצהיר על כוונות להרחיב את פעילות האנרגיה ועל מהפכה קמעונאית שתכלול פיצול סניפי מגה שהחברה משכירה לכמה גופים
ההחלטה הראשונה של בן־משה תהיה קשורה לרשת הסופרים העירונית am:pm שלא אמורה לפעול בשבתות תחת שליטתו. לכלכליסט נודע כי בן-משה, שהינו אדם שומר מצוות, איננו מתכוון לפתוח את החנויות בשבת וכי במידה ויגיע להחלטה שהדבר איננו כלכלי, הוא עשוי אף להציב את הרשת למכירה.
הרשת התמודדה עם איום סגירת החנויות בשבתות כבר על ידי שר הפנים הקודם, גדעון סער, איום שמרחף עליה גם כיום. הרשת מונה 75 חנויות נוחות (46 של am:pm ו-29 של אלונית) שאינן פועלות במתחמי התדלוק של דור אלון ואלה רושמות הכנסות של כחצי מיליארד שקל בשנה.
העסקה לא היתה חפה מקשיים, שבאו תחילה מכיוון מחזיקי האג"ח של קבוצת אלון, החברה-האם של רבוע כחול, שטענו כי התמורה שתשולם לאלון ישראל מהעסקה צריכה להיות 170 מיליון שקל ולא 115 מיליון שקל, לאור החוב של רבוע כחול לאלון. במקביל שיגרו מחזיקי האג"ח של רבוע כחול שהובילו את המהלך מכתב איום לדירקטוריון אלון ישראל לאשר את העסקה. הדירקטוריון עמד לאשר את העסקה בכפוף להסכמות עם מחזיקי האג"ח ובנק הפועלים.
מאחורי האיום של מחזיקי אג"ח אלון ישראל עומד מאבק מול בנק הפועלים לגבי הנתח שיקבלו מ־115 מיליון השקלים שבן-משה אמור לשלם לקבוצת אלון. עם זאת, ההערכות הן שהצדדים יתפשרו והעסקה תצא לפועל.
שלשום הצביעו 99.8% ממחזיקי האג"ח של אלון רבוע כחול בעד ההצעה של מוטי בן-משה לרכישת אלון רבוע כחול. זו היתה תוצאה מפתיעה משהו, לאור העובדה שמדובר באיש עסקים שפעילותו בארץ הסתכמה בהרפתקאה כושלת ויקרה בשליטה באי.די.בי שעלתה לו חצי מיליארד שקל. בעיקר כשמולו התייצבה קבוצה של חמישה אחים שמרכיבים את אחת מחברות הנדל"ן היוקרתיות בשוק הישראלי – האחים גינדי, ואשר נחשבת גם לאחת הנזילות בשוק.
יותר מעצם התוצאה, הפער העצום היווה את ההפתעה האמיתית. התהליך המרתק של ההתמודדות על אלון רבוע כחול היה בדיוק מה שבן-משה היה צריך כדי לקבל את ההכרה ששנתיים באי.די.בי, הקונצרן הגדול בארץ, לא הצליחו להעניק לו, ולקבל את האמון של הגופים המוסדיים.
התוכנית עבור מגה
אחת התוכניות הראשונות כעת של בן-משה קשורה לרבוע כחול נדל"ן, שבה הוא מתכוון להרחיב את הבנייה למגורים. התכנית היא להקים מגדלי מגורים מעל סניפי מגה שבבעלות החברה. תכנית אחרת היא להפוך סניפים של מגה לסוג של שוק בסגנון שרונה מרקט. בשיחות עם המוסדיים בן־משה ציין כי "במקום להשכיר את הסניף לשוכר אחד שמשלם סכום מסוים אשכיר למספר שוכרים קטנים שטחים של 4-6 מ"ר, שישלמו סכום גבוה בהרבה. זה קונספט שעובד באירופה ויש סניפים שאפשר להפוך למרקטים". התכנית הזו אמורה להעלות משמעותית את השווי של הסניפים, אולם עשויה להיות כרוכה בהתנגדות של רשת מגה.
בשוק יש כבר ספקולציות כי בן-משה עשוי לנסות לרכוש את מגה עצמה, אבל הוא עצמו לא הציג שום תכנית כזו. המהלך מתבקש לאור העובדה שבן-משה כבר היה מעורב בתכניות העסקיות של שופרסל והוא להוט להביא אותן לביטוי ברשת חדשה.
את הכוורת הניהולית שלו בן־משה עדיין לא בנה, ואנשי המקצוע המלווים אותו הם עו"ד רענן קליר, שיחד עם איש התקשורת טל רבינא ועו"ד יניב רוג הם הקרובים אליו ביותר מהימים הראשונים לחשיפתו. היועץ הכלכלי הקרוב אליו הוא איל ידווב, ואילו לאחרונה הצטרפו לצוות גם עורכי הדין גיורא ארדינסט, דוני טולדאנו ורועי קנר, שליוו אותו ברכישת רבוע כחול.
בן-משה לא מעורב בקהילה העסקית אבל קשר קשר אחד קרוב עם זהבית כהן, מנכ"לית קרן אייפקס, שבה השקיע סכום של עשרות מיליוני שקלים. השניים נוהגים לשוחח ולהתייעץ תכופות.
על היקף עסקיו העיד בן-משה בפני מחזיקי האג"ח של רבוע כחול באסיפה שבה הופיע השבוע: "ההכנסות שלנו עומדות על 2 מיליארד יורו בשנה, בגרמניה ואנגליה, והרווח צפוי לעמוד השנה על 200 מיליון יורו".