"מי שנולד לבית הלא נכון מודר משוק הדיור"
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס בדיון על הצעת חוק ערבות למשכנתאות, המבקשת לאפשר משכנתא בגובה של 90% לרוכשי דירות: "צעירים שהיה להם מזל ונולדו לבית הנכון מבחינה כלכלית, יכולים להעמיד להם את ההון ההתחלתי הדרוש. זוגות שנולדו לקאסטה הלא נכונה הופכים לקהל שבוי של המשקיעים". לבקשת הממשלה, ההצבעה על החוק נדחתה בחודש וחצי
לבקשת הממשלה, נדחתה היום (ד') ההצבעה בקריאה טרומית על חוק ערבות למשכנתאות שיזמה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו). הצעת החוק מבקשת לאפשר לזכאי לרכוש דירה על ידי ערבות של המדינה למשכנתאות, עד לגובה משכנתא של 90% ממחיר הדירה; ובלבד שאין בבעלותו דירת מגורים אחרת והכנסתו לא תפחת מ-10,000 שקלים בחודש. יצוין כי לא מדובר ביוזמה המשותפת של משרד האוצר ובנק ישראל לספק משכנתא בגובה של עד 90% לרוכשי דירות במסגרת מכרז מחיר למשתכן, אלא בהצעת חוק המקודמת מאז יוני 2014.
ועדת השרים אישרה משכנתא במימון של 90%
"בלי 90% משכנתא צעירים יפנו לשוק האפור"
ליברמן: משכנתא 90% לדירה ראשונה ליוצאי צבא
בנוסף, מבקשת ההצעה להעניק לשר האוצר סמכות לקבוע תנאים ואמות מידה לזכאות שנקבעת בהצעת החוק. בסיכום שהושג בין לוי אבקסיס לבין סגן שר האוצר, יצחק כהן, שייצג את הממשלה בדיון, הוחלט לדחות את ההצבעה בחודש וחצי. במהלך תקופה זו יפגשו השניים עם גורמים מקצועיים במשרד האוצר, במטרה להגיע להסכמות ולבחון שיתוף פעולה.
"צעירים שהיה להם מזל ונולדו לבית הנכון מבחינה כלכלית, יכולים להעמיד להם את ההון ההתחלתי", אמרה בדיון לוי-אבקסיס. "לצערי, לא מעט מהצעירים נתקלים בבעיה שהם מודרים רק בגלל שהם נולדו לקאסטה הלא נכונה. אותם זוגות, כדי להבטיח את קורת הגג שלהם, נאלצים להפוך קהל שבוי שהמדינה מגישה על מגש של כסף למשקיעים".
לוי-אבקסיס העלתה דוגמא לפיה זוג צעיר שירכוש דירה בראשון לציון במסגרת פרויקט מחיר למשתכן, ועלותה 1.5 מיליון שקלים, יצטרך לגייס 100 אלף שקל כהון התחלתי; ואילו זוג בקריית מלאכי שירצה לקנות דירה ב-700 אלף שקל, יצטרף לגייס 200 אלף שקל כהון התחלתי. "אתם תגרמו למצב שבו צעירים עוזבים את העיר שלהם כי לא מסוגלים להשיג בה קורת גג", אמרה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בשנים האחרונות חלה ירידה ניכרת בהיקף מימוש המשכנתאות, בעיקר בקרב זוגות צעירים. מבחינת מספרם הממוצע של מממשי המשכנתאות המוכוונות בחודש, לאורך שנים ניתן לראות את הירידה הממושכת בקרב כלל הזכאים, ובעיקר בקרב חסרי דירה. אחד הגורמים המרכזיים לתופעה זו הוא חוסר יכולתם של אותם אנשים המבקשים לרכוש את הדירה לגייס הון התחלתי.
"לפי הוראת בנק ישראל מאוגוסט 2013, סכום ההלוואות לדיור מוגבל ל-66.7% ממחיר הדירה, כך שעל הרוכשים לגייס הון התחלתי השווה לכ-30% ממחיר הדירה. סכום זה אינו מאפשר לזוגות רבים, בין היתר אלה הנמנים עם מעמד הביניים בישראל, לרכוש דירה - ועל כן הם נאלצים להמשיך לקחת בהחלק בשוק השכירות הדרקוני.
"נראה כי קיימת מעורבות של הממשלה בשוק הדיור בישראל, שנעשית בדרכים שונות, כגון הקצאת קרקעות לדיור ושיווקן בכל אזורי הארץ, דיור ציבורי לנזקקים ומתן סיוע לזכאים לצורך רכישת או שכירת דירה. בהצעת חוק זו מוצעת דרך נוספת - לאפשר לזוגות להגשים את חלום רכישת הדירה על ידי ערבות של המדינה למשכנתאות, עד לגובה משכנתא של 90% ממחיר הדירה. הצעת חוק זו מאפשרת לחסרי דירה לרכוש דירה, אף אם אין ברשותם הון עצמי התחלתי למימון מלוא סכום הרכישה".