שתף קטע נבחר
 

מישהו חצה את הקו האדום של ישראל?

חרף ההכחשות של הגורמים המעורבים, ארגון זכויות האדם שדיווח על תקיפת חיל האוויר בסוריה מתאפיין בדרך כלל באמינות. כמו בעבר, הסיבה לפעולה עשויה להיות נשק איכותי שעשה דרכו לחיזבאללה. אז מדוע הרוסים לא הגיבו?

ארגון זכויות האדם שדיווח אמש (ד') על תקיפה מדרום לדמשק ידוע כמקור מהימן למידע על הנעשה בסוריה. משרדי הארגון נמצאים אמנם בלונדון אבל אנשיו פרוסים בכל רחבי המדינה והם רכשו מיומנות באיסוף מידע ובדיווחים על אירועים צבאיים והומניטריים במהלך חמש שנות מלחמת האזרחים. לכן ממהרים אמצעי התקשורת בעולם להבליט את הידיעה על התקיפה שהארגון מייחס לישראל.

 

כידוע, לישראל יש מדיניות קבועה ביחס לזירה הצפונית ובה שלושה קווים אדומים. 1) ישראל לא תרשה פגיעה בשטחה הריבוני. 2) היא לא תאפשר העברת נשק שיפר את המאזן האסטרטגי עם חיזבאללה וסוריה. 3) היא לא תרשה העברת נשק כימי לידי חיזבאללה.

 

מאחר שלא הייתה פגיעה בשטחה הריבוני של ישראל, ומאחר שהנשק הכימי בסוריה הושמד ברובו הגדול, סביר להניח שאם אכן ישראל תקפה, הרי שהדבר נעשה על מנת למנוע העברת מערכות נשק אסטרטגי מסוריה לחיזבאללה, או מאיראן לחיזבאללה דרך סוריה.
העברת נשק לחיזבאללה: קו אדום עבור ישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
העברת נשק לחיזבאללה: קו אדום עבור ישראל(צילום: EPA)

בשנים האחרונות ניסו הסורים והאיראנים להעביר לחיזבאללה מערכות נשק משני סוגים. הראשון הוא רקטות וטילי קרקע-קרקע מדויקים ובעלי ראש נפץ שמשקלו מאות קילוגרמים של TNT, שעשויים לפגוע במטרות אסטרטגיות בשטח ישראל. למשל במכל האמוניה בחיפה שנסראללה הזכיר בנאומו.

 

הסוג השני הוא מערכות טילים נגד מטוסים מסוגים חדישים שאמורים להגביל את יכולות חיל האוויר של ישראל לפעול בשמי לבנון ובשמי סוריה נגד משגרי הטילים והרקטות שיפעלו נגדנו – אם וכאשר. חופש הפעולה של חיל האוויר לתקוף מטרות אלו בבת אחת ובכמות גדולה הוא חיוני כדי למנוע הרס ואבידות בעורף הישראלי, והוא גם ימנע שיתוק מתקנים חיוניים כמו תחנות כוח חשמליים ומתקנים אחרים בעת מלחמה עם חיזבאללה.

 

על חיל האוויר להתכונן למערכה מסוג זה. חיזבאללה רוצה למנוע זאת, לכן הוא מנסה לקבל מערכות טילים נגד מטוסים מסוגים חדישים. מערכות כאלה מיוצרות היום ברוסיה, וולדימיר פוטין מספק אותן בשפע לסוריה. מדובר במערכות כמו SA17 ו-SA22, שמסוגלות ליירט מטוסים בטווחים של עשרות קילומטרים ובגבהים שונים - מנמוך מאוד ועד גבוה.

ארכיון. תקיפת מצבור נשק בסוריה ()
ארכיון. תקיפת מצבור נשק בסוריה
מה שיותר חשוב הוא שמערכות טילי הנ"מ האלה הן ניידות מאוד וכל משגר בהן מסוגל לפעול באופן אוטונומי. מכאן שאפשר להסתיר מערכות אלה במקומות שבהם יקשה על המודיעין הישראלי לאתר אותן. הן גם יכולות להופיע במקומות מפתיעים תוך זמן קצר, ולכן השמדתם קשה והם מסכנים את חופש הפעולה האווירי של ישראל.

 

לכן, לפי פרסומים זרים, תקפה ישראל בעבר כמה משלוחים של טילים מהסוג הזה שסוריה קנתה אצל הרוסים והעבירה לחיזבאללה. ידוע גם שכמה סוללות כאלה מדגמים מיושנים יחסית כמו SA-8 עברו לידי חיזבאללה.

 

לאחרונה העבירה רוסיה לסוריה גם טילי S-400 שיכולים ליירט מטוסים בטווחים של יותר ממאה קילומטרים ובגבהים שונים. הרוסים הביאו את הסוללות הללו לסוריה בעיקר כדי לאיים על טורקיה אחרי שזו הפילה מטוס משלהם, אבל הן לא נמסרו להפעלה על ידי אנשי צבא סוריים, אלא על ידי אנשי צבא רוסיים בלבד. עם זאת, יש עדיין אפשרות קלושה שטילים אלה יועברו לידי חיזבאללה, אולי אפילו מאחורי גבם של הרוסים.

 

למה רוסיה לא התערבה?

אם אמנם תקפו מטוסי חיל האוויר אמש בדרום דמשק, כפי שמדווחים המקורות הזרים, עולה השאלה כיצד אפשרי הדבר כשחיל האוויר הרוסי פועל בסוריה בתיאום עם המשטר בדמשק ולצורכי הגנה עליו? התשובה לשאלה זו היא בעובדה שרוסיה תוקפת מהאוויר מטרות על הקרקע בסוריה כדי לעזור למשטר להילחם במורדים. ככל הידוע, ההסכמות בין רוסיה לסוריה ואיראן לא כוללות הגנת שמי המדינה הסורית מחדירות אוויריות מכל סוג.

פוטין ואסד. מחמש את סוריה, מתואם עם ישראל (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
פוטין ואסד. מחמש את סוריה, מתואם עם ישראל(צילום: AFP, EPA)

סביר להניח שבשעות התקיפה לא נמצאו מטוסי חיל האוויר הרוסי בשמי האזור. ללא קשר לתקיפה, יש לחיל האוויר הישראלי יכולת, חימושים, רקטות, טילים ופצצות גולשות מסוגים שונים שבאמצעותם אפשר לתקוף מטרה בתוך שטח סוריה מבלי שהמטוסים הישראליים יצטרכו לחדור לתוך המרחב האווירי של המדינה. "תקיפות מנגד" הן השיטה המועדפת כיום בלוחמת אוויר קרקע.

 

מלבד זאת, יש כאמור מנגנון תיאום בין הכוחות הרוסיים הפועלים בסוריה לבין צה"ל וחיל האוויר הישראלי, ואם הייתה מתעוררת בשטח סכנת עימות או התנגשות, היה המנגנון הזה דואג לנטרל אותה.

 

בין סוריה למזרח ירושלים

אם אכן תקפה ישראל בסוריה, אז מדוע מכחישים זאת הגורמים המעורבים דוגמת דובר הצבא הסורי ורשת הטלוויזיה "אל מנאר" של חיזבאללה? גם דובר צה"ל אינו מאשר ואינו מכחיש ושומר על שתיקה.

 

גם תופעה זו הפכה לנוהג במקרים כאלה כדי להימנע מעימות שאף אחד מהצדדים אינו רוצה בו. "מרחב ההכחשה" מאפשר לסוריה ולחיזבאללה לא להגיב. גם לישראל אין עניין לגרות תגובה של סוריה וחיזבאללה ולכן היא שותקת.

 

ויש עניין נוסף שכדאי להידרש אליו: דבריו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט בפני תלמידי בתי ספר, שלפיהם יש להימנע מלרוקן מחסנית על תלמידת בית ספר שמנסה לבצע פיגוע באמצעות מספריים ויש מתרס החוצץ בינה לבין החייל שאוחז בנשק. בשני המקרים מדובר בהפעלת כוח צבאי ובשני המקרים - כך משתמע מדברי הרמטכ"ל - הפעלת כוח צריכה להיעשות במידתיות ובמקצועיות.

 

הארגון הסורי טען שישראל שיגרה שלושה טילים שפגעו במה שסוריה אולי ניסתה להעביר לחיזבאללה. שלושה טילים, לא יותר, שיש סיכוי טוב מאוד שעשו את העבודה. זו בדיוק הסיבה שהחייל שעומד מול הנערה הפלסטינית עם המספריים לא צריך לרוקן לעברה מחסנית שלמה כדי לעצור אותה. מספיקה מכה בקת של הרובה אם יש מתרס שחוצץ ביניהם.

 

הפעלת כוח דורשת איפוק וצריכה להיעשות במקצועיות ובמידתיות, כפי שצה"ל מוכיח בסוריה וגם אמור להוכיח בירושלים או ברמלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
F-16 של חיל האוויר. למה הרוסים שותקים?
צילום: EPA
מומלצים