שתף קטע נבחר
 

סופרים מבקרים את הכיבוש

משלחות של סופרים ובהם חתן פרס נובל מריו ורגס יוסה וכלת פרס פוליצר ג'רלדין ברוקס יבקרו בשטחים ובישראל. התרשמויותיהם יאוגדו כאסופת מסות שיערכו במשותף הסופר האמריקני מייקל שייבון ואשתו הסופרת איילת ולדמן לציון חמישים שנים לנוכחות הישראלית ביהודה ושומרון

פרויקט ספרותי חדש שיערכו במשותף חתן פרס פוליצר, הסופר האמריקני, מייקל שייבון ובת זוגו, הסופרת הישראלית-אמריקנית, איילת ולדמן, יאגד מאסות שיכתבו סופרים בולטים מרחבי העולם על נושא הכיבוש הישראלי בשטחים. הספר, שייצא לאור במקביל בהוצאת "ספרי עליית הגג" הישראלית ובהוצאת הארפר קולינס האמריקנית, יציין 50 שנה לנוכחות הצבאית הישראלית ביהודה ושומרון, ויראה אור ביוני 2017.

 

הפרויקט, יוזמה משותפת של ארגון "שוברים שתיקה", חתן פרס נובל הסופר הפרואני, מריו ורגס יוסה ואיילת ולדמן, יארח בשנה הקרובה משלחות של סופרים בתוך ומעבר לקו הירוק וזאת על מנת לאפשר להם ללמוד באופן ישיר ובלתי אמצעי על השליטה הצבאית בשטחים ואספקטים שונים של החיים תחתיהם. הסופרים יבקרו בכפרי הגדה המערבית ובמזרח ירושלים, יסיירו בשטח וייפגשו עם פעילי זכויות אדם ישראלים ופלסטינים, פעילים חברתיים, אנשי רוח ומשפטנים.

 

מייקל שייבון. ביקור בישראל  (צילום:  Jennifer Chaney) (צילום:  Jennifer Chaney)
מייקל שייבון. ביקור בישראל (צילום: Jennifer Chaney)
 

המשלחת הראשונה שנוחתת היום (א') בישראל כוללת את הסופר הבריטי הרי קונזרו, מחבר הספרים "החקיין" ו"שידור" שראו אור בהוצאת הספרים מודן; הסופרת והמחזאית האמריקנית טאייה סלאסי, מחברת הספר "תמיד בדרך הביתה"; הסופרת האירית איימיר מקברייד, מחברת הספר "A Girl Is A Half Formed Thing", שזכה בפרס אוראנג' ופרס גולדסמית לסיפורת נשית והסופר, המחזאי והעיתונאי הפלסטיני-ישראלי עלא חליחל, מחבר הספר "יחסי הסודיים עם קרלה ברוני" ועורך אתר הספרות והחדשות "קדיתא".

 

סופרים נוספים שייקחו חלק בפרויקט לצד חברי המשלחת הראשונה הם חתן פרס נובל מריו ורגס יוסה, הסופר והמו"ל האמריקני דייב אגרס ("יצירה קורעת לב של גאונות מרעישה"), הסופר האירי קולם טובין ("ברוקלין"), הסופרת האמריקנית שריל סטרייד ("Wild"), זוכת פרס פוליצר הסופרת ג'רלדין ברוקס ("מארץ"), הסופר הנורבגי לארס סובי כריסטאנסן ("חצי אח"), הסופרת האמריקנית רייצ'ל קושנר ("זורקי הלהבות"), הסופר הבריטי טאש אוו ("חנות המשי") ונציגי האזור, אסף גברון, ראג'ה שחאדה וניר ברעם.

 

מדוע בחרו שייבון וולדמן להשתתף בפרויקט? "זמן קצר לאחר שנפגשנו בשנת 1992, נסענו לטיול בישראל. על אף שאיילת נולדה בישראל, בת למהגרים מקנדה, אני מעולם לא ביקרתי בה קודם", סיפר שייבון ל-ynet. "זה היה בתקופה של אופטימיות זהירה סביב הסכמי אוסלו. ביקרנו משפחה וחברים, עשינו כמתבקש את העלייה לרגל ליד ושם, הכותל ומצדה. דמיינו שזה יהיה טיול אחד מיני רבים.

 

"ביותר מעשרים השנים שחלפו מאז, האופטימיות של הסכמי אוסלו התרסקה, יצחק רבין נרצח,

והכיבוש בגדה המערבית התרחב והתעצם מאי פעם. במרבית הזמן הזה, כשאנחנו מזועזעים מאלימות הרטוריקה משני הצדדים, עשינו מה שרבים אחרים שתקועים באמצע האמביוולנטי עשו: העדפנו להישאר מחוץ לדיון ולהתרחק מהארץ. אבל אז, במאי 2014, איילת חזרה לישראל ולפלסטין בפעם הראשונה מזה שני עשורים, שם היא נפגשה עם חבריה האמיצים של תנועת 'שוברים שתיקה', שלאחרונה הפכו מטרה למתקפות ארסיות של הימין. הפרקטיקה של פרסום נרטיב כן של חיילים ישראלים שמתארים את חוויותיהם בגדה ובעזה הקשו על ממשלת נתניהו להנציח את הקמפיין השקרי שלהם".

 

"כעת הדברים הגיעו לצומת קריטי, כשממשלת הימין של נתניהו מאיימת על 'שוברים שתיקה', בתביעות על בגידה ולחייב את חברי הארגון ללבוש תג מיוחד לבוגדים כשהם מגיעים לכנסת לדון עם מחוקקי החוקים. יהודים מאלצים יהודים אחרים ללבוש תגים מיוחדים. יהודים מאיימים על יהודים אחרים בכליאה ואפילו במוות באשמת כך שיביעו את דעתם בקול. מבצעי מעשים אלה אינם מבינים את האירוניה שבדבר שמכה בתדהמה.

 

"החלטנו לציין את שנת ה-50 לכיבוש בגדה המערבית בעריכת אסופת מאמרים נטולי צביעות שייכתבו על ידי סופרים בולטים מהעולם, ויעסקו בנושאים הקשורים בחיים בשטחים הפלסטינים.

 

"אספנו יחד מערך מדהים של מספרי סיפורים בעלי שם כדי להחיות את המצב בשטח. המאמרים שלהם יאפשרו לקוראים להבין את המצב בפלסטין-ישראל בדרכים חדשות, דרך הנרטיב האנושי, במקום דרך נקודת המבט הקודרת שאנו רואים בחדשות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מריו ורגס יוסה. זוכה פרס נובל בביקור בשטחים
צילום: AFP
לאתר ההטבות
מומלצים