סף גיל המחבלים נשבר בפיגוע ב"רמי לוי": הרוצחים הצעירים ביותר בגל הטרור
עומאר רימאווי ואיהאם סבאח מביתוניא שביצעו את הפיגוע הם בני 14 בלבד. על פי נתוני שב"כ, 22 מהמחבלים בגל הטרור הנוכחי הם מתחת לגיל 16. הגורמים המרכזיים: חשיפה להסתה נגד ישראל ורצון לחקות צעירים אחרים
שני המחבלים שביצעו את הפיגוע בסניף רמי לוי בשער בנימין הסמוך לרמאללה, שברו את שיאו המפוקפק של המחבל בן 16 שרצח את דפנה מאיר לפני כחודש בעתניאל. השניים הם הרוצחים הצעירים ביותר באינתיפאדה שפרצה לפני כחצי שנה, בני 14 בלבד.
השניים, עומאר רימאווי ואיהאם סבאח, יצאו מביתם בביתוניא הסמוכה לרמאללה כשהם חמושים בסכינים שהוסלקו בגופם, התקדמו קילומטרים בודדים והצליחו לחדור שני מעגלי אבטחה: של אזור התעשייה שער בנימין (שכבר ידע פיגועים השנה), ולאחר מכן של הסופרמרקט שבו מועסקים וקונים מדי יום עשרות אם לא מאות פלסטינים, לצד יהודים.
שני המחבלים נפצעו במהלך הפיגוע ופונו לבית החולים בירושלים, שם איהאם סבאח מת מפצעיו. השניים מצטרפים לכמה ילדים שביצעו פיגועים במהלך חודשי ההסלמה הנוכחית, ובהם אחמד מנאסרה בן ה-13 משכונת בית חנינא במזרח ירושלים שביצע פיגוע דקירה עם בן דודו בן ה-17 בשכונת פסגת זאב בירושלים, וכן מועאוויה ועלי עלקם, שני בני משפחה ממחנה הפליטים שועפאט שביצעו גם הם פיגוע דקירה בקרון של הרכבת הקלה בפסגת זאב.
על פי נתוני שב"כ שפורסמו לפני כשבוע, 22 מהמחבלים בגל הטרור שהחל באוקטובר אשתקד הם מתחת לגיל 16 (10 אחוזים מסך המחבלים), כאשר 81 מהמחבלים (37 אחוז), הם צעירים בני 16 עד 20. 74 מחבלים (34 אחוז) הם בני 25-21, בעוד רק 17 מחבלים (8 אחוזים) הם בני 30-26 ו-25 מחבלים (11 אחוז) היו בני 30 ומעלה.
במערכת הביטחון מצביעים על כמה גורמים שמובילים צעירים, בדגש על נערים, לבצע פיגועים: החשיפה הנרחבת להסתה נגד ישראל ברשתות החברתיות, שמערכת הביטחון עדיין מתקשה לנטר ולעבד מהן תוצרים מודיעיניים הרתעתיים; הרצון הבלתי נגמר לחקות את קרוב המשפחה/חבר/שכן/מחבלת-נערה שהפכה לגיבורה בטלוויזיה הפלסטינית; סכסוכים אישיים עם בני המשפחה או בעיות בבית הספר, ומעל הכל – הדור הצעיר הזה לא נולד או היה צעיר מאוד בשנות האינתיפאדה השנייה. בניגוד לבוגרים יותר בקרב הפלסטינים, שראו כי המאבק האלים לא תרם למטרה הלאומית להקים מדינה, הנוער הפלסטיני כן סבור שדרך ההתקוממות האלימה היא הנכונה מול הכיבוש.
בצה"ל מזהים גם דפוס לפיו חלק ניכר מהמחבלים הצעירים מגיעים ממשפחות משכילות, נורמטיביות, כך שהמניע הכלכלי הוא לא בהכרח הגורם לצאת ולפגע, בידיעה ברורה שסיכוייהם לצאת בחיים מכך הוא נמוך. יתרה מכך – בחלק מהמקרים פרנסי כפרים וערים פלסטיניות פעלו לשכנע את הצעירים המקומיים שלא לצאת לפגע, מחשש להטלת מגבלות תנועה כדוגמת כתרים. בצה"ל עדיין לא החליטו אם לכתר את ביתוניא (ממנה יצאו שני המחבלים) הסמוכה לבירה הפלסטינית הלא רשמית רמאללה, לאחר שנקטו בצעד דומה בחודש האחרון אחרי פיגועים קודמים בגדה. ספק אם גם כתר ימנע מהנער-מחבל הבא לצאת עם סכין ולדקור בפיגוע הבא.
רק שלשום קרא הרמטכ"ל רב-אלוף גדי
איזנקוט לנהוג באיפוק ובשיקול דעת מול מפגעים נערים שחמושים באמצעים קרים, בהתבטאות שעוררה מחאה מימין. הרמטכ"ל אמר לתלמידי תיכון בבת ים שחייל לא צריך לרוקן מחסנית על מחבלת נערה עם מספריים, וכי צה"ל לא פועל לפי סיסמאות של "הבא להורגך השכם להורגו". בכך ביטא מדיניות צה"לית יומיומית שאלפי לוחמים באוגדת איו"ש נדרשים ליישם בהחלטות של שניות בודדות: עדיפה השתלטות אגרסיבית, הכוללת ירי לפלג גוף תחתון אם צריך של כל מחבל, בטח אם מדובר במחבלת או בנער-מחבל, החמוש באמצעי קר כמו סכין, על פני ירי מיידי במטרה להרוג. גם הסמנטיקה הצה"לית כלפי פנים וכלפי חוץ הותאמה למדיניות זו, והביטוי "ירי על מנת להרוג" מהעבר הוחלף ב"ירי על מנת לנטרל".
הפיגוע של הנערים אתמול התבצע כאשר רוב בתי הספר הפלסטינים-ממשלתיים מושבתים בשל סכסוך עבודה שהכריז איגוד המורים הפלסטיני. השביתה נמשכת כבר כמעט שבוע והחשש הוא שהתלמידים המשועממים ניזונים במהלך היום מצפייה בטלוויזיה ומשיטוט ברשתות החברתיות - שם הם נחשפים בין היתר להסתה שמעודדת פיגועים.