התיכוניסט מ"נאום המספריים" תומך ברמטכ"ל
יובל פולק בן ה-17, תלמיד מבת ים, שאל השבוע את הרמטכ"ל על הוראות הפתיחה באש והתשובה שקיבל חוללה סערה פוליטית. פולק, בעל מוטיבציה גבוהה להתגייס, מתנגד להתקפות על איזנקוט: "לא משנה מה היה אומר - היו תוקפים אותו"
הנער ששאלתו הולידה את נאום המספריים של הרמטכ"ל - תומך ברא"ל גדי איזנקוט. שנה בדיוק אחרי שנכנס לתפקידו כרמטכ"ל ה-21 של צה"ל, ספק רב אם איזנקוט, שאינו מרבה לדבר, תיאר לעצמו שדווקא ביקורו הראשון אצל תלמידי תיכון יגרור סערה פוליטית שכזו. את ההצהרה שהשמיע השבוע, ולפיה הוא אינו רוצה לראות חייל צה"ל מרוקן מחסנית על נערה חמושה במספריים, נתן הרמטכ"ל במסגרת נאום שהיה בסך הכול הנאום המשמעותי השלישי שלו מאז כניסתו לתפקיד. שני נאומיו הקודמים, גם הם מהחודש האחרון, נישאו במכון למחקרי ביטחון לאומי ובמרכז הבינתחומי, וגם הם כללו רמיזות מצד הרמטכ"ל שיכולות לעורר התנגדות פוליטית. אז הוא אמר ש"בהסכם הגרעין עם איראן יש גם הזדמנויות" וש"דיון על תקיפת המנהרות מעזה ראוי שייעשה במקומות הראויים".
ובכל זאת, את המחלוקת הגדולה ביותר עוררו הדברים שאמר הרמטכ"ל ביום רביעי בבוקר בפני מאות תלמידי תיכון בהיכל התרבות בבת ים. זה קרה בתום נאום מנומנם יחסית שנמשך 25 דקות, ושאת רובו הקריא מדפים שהכין מראש. "הנצרה שוחררה" דווקא בפרק השאלות והתשובות, שבדרך כלל באירועים כאלה מועד לפורענות מבחינת המשיב. הרמטכ"ל הקודם, רא"ל במיל' בני גנץ, צלח זאת בדיפלומטיות יחסית מול תלמידי תיכון מראש העין או מבאר טוביה במהלך כהונתו. השאלה הראשונה שהופנתה לאיזנקוט מצד התלמידים השבוע, נשמעה מתריסה ומטיחת ביקורת, כזו שחייבה את הרמטכ"ל לתת מענה הולם. "הוראות הפתיחה באש לא בהירות עד כדי סיכון חיי הלוחמים", שאל תלמיד תיכון רמות, יובל פולק בן ה-17. "האם הגיע הזמן לרענן את ההוראות? האם חיי חיילינו לא חשובים יותר?".
הרמטכ"ל ניפק תשובה ארוכה יחסית, של כמעט 5 דקות, ובה הבהיר עד כמה האצבע על ההדק חייבת להיות כבדה, שקולה ומאוזנת בימים אלה: "הוראות הפתיחה באש ניתנות לכל כוח היוצא למשימה. צה"ל לא יכול לדבר בסיסמאות כמו 'הקם להורגך השכם להורגו' ולהגיד שכל מי שמחזיק סכין או מספריים צריך להרוג אותו. לחייל וללוחם יש היכולת הבסיסית לפתוח נצרה ולפגוע במישהו רק כשיש סכנת חיים לו או לחבריו".
הרמטכ"ל גיבה את החיילים המשרתים באיו"ש והסביר כי "האתגרים שיש לחיילים ביו"ש הם קשים. הרבה יותר קל לגדוד להיות בגזרה ברורה - ברמת הגולן או בחזית לבנון - שבה אני יודע שאני פה, וביני לבין האויב יש גדר. בסביבה אזרחית המציאות היא מורכבת מאוד. חיילינו מקצועיים מאוד והכלים שלהם נכונים ומספקים. אם היינו פועלים בצורה לא ערכית, בהוראות הפתיחה באש שלנו ובביצוע הפעולות שלנו בסביבה אזרחית, זה היה מאיים על צה"ל".
עם זאת, הוא גם אמר: "היו מקומות שיש נערה בת 13 שמחזיקה מספריים או סכין, ויש מתרס בינה לבין החיילים. לא הייתי רוצה שחייל יפתח באש וירוקן מחסנית על נערה כזו גם אם היא עושה מעשה חמור מאוד, אלא יפעיל את הכוח הדרוש בביצוע המשימה. חיילינו ערכיים ומקצועיים מספיק כדי לעשות זאת ועלינו לשמר זאת אם אנו רוצים לשמור על רוח צה"ל, שיידע לנצח את הטרור ולהסתכל על עצמו במראה".
בשיחה עם ynet סיפר התלמיד פולק כי השאלה הוכנה מראש על-ידי גורמים בבית הספר, וכי הוא נבחר והתבקש לשאול אותה. "אני מזדהה עם השאלה, תומך בה ומבין אותה", אמר, "צריך שיהיה יותר חופש פעולה לחיילים. צריך שתהיה לחיילים האפשרות לנטרל את המחבלים עם נשקם - אם לא להרוג, אז לנטרל. אתה רואה בחדשות שמחבלים מתקרבים יותר מדי לחיילים. אם אהיה חייל לא, אני לא רוצה שאנשים שרוצים לדקור אותי יתקרבו אליי יותר מדי". פולק סבור שתשובת הרמטכ"ל הייתה טובה, "אבל הדוגמה פחות מוצלחת. אני מסכים שלא צריך לרוקן מחסנית על מחבלת בת 13, אבל חושב שגם לא צריך לתת לה להתקרב יותר מדי".
פולק עצמו מספר כי יש לו מוטיבציה גבוהה לשרת ביחידה קרבית כמו גולני או צנחנים. הוא צפוי לשרת ביחידה טכנולוגית אחרי שילמד בכיתות י"ג וי"ד. בינתיים הוא מבקש לתמוך ברמטכ"ל ולהעביר לו גם מסר: "שמעתי את הדברים שאמרו עליו. לא משנה מה הוא יגיד - מכל נקודת מבט יבקרו אותו. הוא איש מקצוע ולא נבחר ציבור. אם הוא יגיד שצריך לפתוח באש, יבקרו אותו מצד שמאל, ואם יגיד שלא - אז יתקפו אותו מצד ימין. הנאום שלו היה טוב ומקיף, והוא ציין עם מה הצבא מתמודד. הוא אמר גם דברים שהתקשורת לא פרסמה - שהוא בעד שילוב נשים בצבא וחיזוק המערך הטכנולוגי".
בצה"ל, בינתיים, מנסים להצניע את דברי הרמטכ"ל והסערה שהם חוללו - שהגיעה לשיאה במתקפה של השר ישראל כץ
עליו בעקבות פיגוע הדקירה הקטלני בסניף "רמי לוי" בבנימין. בצבא אומרים כי דברי איזנקוט אינם חדשים וכי הוא חוזר עליהם גם בשיחות סגורות: "הדברים שאמר מתורגמים למדיניות יום-יומית שמתבטאת בתדרוכים שמקבלים מדי יום הלוחמים באיו"ש בשטח. מפקדיהם מוודאים שההוראות הללו ברורות. זו מדיניות מבצעית נכונה ושקולה, שמבוססת על שנים של ניסיון שנצבר בקרב המפקדים הבכירים בפיקוד מרכז מהאינתיפאדה השנייה. כל גישה אחרת, גישה נטולת רסן, הייתה עלולה להביא אותנו לאלפי פלסטינים הרוגים ולהסלמה רבתי".