מת הסופר אומברטו אקו ("שם הוורד")
אומברטו אקו, סופר, היסטוריון ופילוסוף איטלקי, הלך לעולמו בגיל 84 לאחר מאבק במחלת הסרטן. המחבר של "שם הוורד", שהפך בהמשך גם לסרט, גילה עניין רב בישראל, ביהדות ובקבלה, ואף ביקר בארץ. "אני נגד כל סוג של חרם", אמר
אקו, חוקר ספרות נודע, היסטוריון ופילוסוף, נולד בשנת 1932 באלסנדריה שבאיטליה. בשנת 1954 קיבל דוקטורט בפילוסופיה של ימי הביניים ובספרות מאוניברסיטת טורינו. אקו פרסם כמה ספרים בפילוסופיה, שביססו את מעמדו כאחד ההוגים החשובים בעולם בתחום ימי-הביניים. בסוף שנות ה-60 החל לארגן את התיאוריות שלו בסמיוטיקה, והרחיב את התעניינותו לערכים תרבותיים ולספרות. הוא התמנה לפרופסור הראשון בתחום הסמיוטיקה באוניברסיטת בולוניה בשנת 1971.
אקו זכה לפרסום עולמי בעקבות ספרו "שם הוורד", רב מכר בינלאומי שיצא ב-1980, תורגם ליותר מ-40 שפות והפך בהמשך גם לסרט בכיכובם של שון קונרי וכריסטיאן סלייטר. בין שאר הספרים שכתב ניתן למצוא את "המטוטלת של פוקו" "האי של יום האתמול" ו"בָּאודוֹלִינו". הוא גם פרסם ספרי עיון, בהם "תולדות היופי" ו"תולדות הכיעור".
אקו גילה עניין רב בישראל, ביהדות ובמיוחד בקבלה, ונושאים אלו אף מוזכרים בספריו ובעבודותיו האקדמיות. ספרו "בית הקברות של פראג", למשל, התבסס על "הפרוטוקולים של זקני ציון", ותיאר את האווירה המיוחדת שהיתה נחלתה של החברה האירופית בשלהי המאה ה-18.
"אני משוכנע שיש לי ראש תלמודי, ובמשך זמן מה חשבתי שאולי יש לי מקורות יהודיים, כי סבא שלי היה מאומץ. אבל סבתי היתה נוצרית, אז לפי החוקים נועדתי להיות גוי", אמר במהלך ביקור בישראל ב-2011. באותו ביקור גם דיבר על היחס של אנשי תרבות בעולם כלפי ישראל ולקריאות להחרימה. "אני נגד כל סוג של חרם, אני חושב שזה תמוה לא להזמין ישראלים לאירועים בחו"ל. זו גזענות. אני מגיע ממדינה שהיתה בעברה פאשיסטית, ולחרמות מהסוג הזה יש תוצאות שליליות", אמר.