שתף קטע נבחר
 

לכל סיר יש סיפור: הבשלניות של בית שאן

יש מישהי בבית? לרגל יום האישה נסענו לבקר בבית שאן וגילינו עולם שלם של אוכל עדתי המתובל בסיפורים מרתקים על נשים עם ידיים טובות

סוד הקסם של בית שאן טמון באנשים החיים שם - ובעיקר בנשים הבשלניות שיודעות לארח כל מבקרת ומבקר כאילו היו מינימום מלך מרוקו ופמלייתו, בכבודם ובעצמם.

 

הנשים שעליהן בחרנו לספר כאן, לקחו את מה שהן הכי אוהבות לעשות - לבשל ולארח, ושילבו בתוך זה את הסיפור האישי של כל אחת. מהחיבור הזה עשו את מה שראוי לכנות בשיח הפמיניסטי העכשווי "העצמה נשית", אבל בסופו של יום מדובר על הרבה יותר מזה.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לילי טויזר | בישול פרסי

בקדמת הבית של לילי יש מרפסת ענקית מחופה פרגולה, שנבנתה במיוחד לאירוח, ובכל מקום פנוי במטבח הביתי עומדים סירים ענקיים, כמו חיילים ממושמעים ומחכים לשעתם. כבר בשביל הכניסה לבית, עוד לפני שהדמות החייכנית והאנרגטית של לילי מופיעה בדלת, אפשר להריח את ריחו של הבישול הפרסי עם הזעפרן, הלימון הפרסי, ההל, הקינמון והקימל - תבליני חובה במטבח הזה.

 

מלבד כל סוגי האורז הפרסי, לילי מגישה בסעודות הפרסיות שלה גם גונדי - המאכל הפרסי הלאומי: קציצות עוף נימוחות עם חומוס טחון שמוגשות בתוך מרק צח. יש שתגידו שסך הכל מדובר בקציצות ומרק צח, אבל אופן ההכנה והתיבול הופכים את המנה הזו למשהו שקשה להתנתק ממנו.

 

יש לה בסירים גם חורשט סאבזי, מעין מרק עשיר בירק ובלימון פרסי בעל טעם חמצמץ, יצירה נוספת פרי ידיה של לילי. מלבד אלה, תפריט האירוח של לילי כולל מנות פרסיות נוספות וגם את הקינוח "חם חם", שרק מי שגדל בבית שאן מכיר - ומי שמנסה, מתמכר מהטעימה הראשונה.

לילי טויזר עם מטעמים פרסיים ()
לילי טויזר עם מטעמים פרסיים

לילי היא השישית מבין 10 ילדים במשפחה, היא עלתה ארצה בגיל 3 חודשים וגדלה במעברה. היא אמנם פרסיה אסלית, אך הודות לחמות המרוקאית שלה, היא מדברת ומבשלת מרוקאית שוטפת. במרפסת הענקית היא עורכת לא רק סעודות פרסיות אלא גם חאפלות מרוקאיות שבהן האוכל מוגש בכלים המעוטרים בזהב.

 

  • האירוח מיועד ל-50-10 אורחים
  • מחיר לאדם: 150-85 ש"ח בהתאם לכמות הסועדים
  • פרטי התקשרות: 054-2030341

 

אסתר אשכנזי | קונדיטוריה הונגרית וקיורטוש

הבית של אסתר נמצא בסמטה קטנה בשכונה  טיפוסית, אבל ברגע שנכנסים פנימה, העיר נשארת מאחור ואתם מוצאים את עצמכם לפתע בהונגריה הפרטית של אסתר. בית מטופח להפליא חצר פנימית ירוקה עם מרפסת, חתולים ומגשים עמוסים בדברי מאפה הונגריים וכמובן ריח מתוק של קיורטוש - יגרמו לכם לשכוח מהיכן הגעתם.

המתוקים של אסתר (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
המתוקים של אסתר(צילום: לין לוי)

כשבאים האורחים, החצר לובשת חג ואסתר מכינה אירוח הונגרי מתוק עם ז'רבו - שהיא האימא של העוגות ההונגריות ונקראת על שם הקונדיטוריה המפורסמת ביותר בהונגריה שהוקמה על ידי אמיל ז'רבו - שלל עוגיות מיוחדות מבצק ערמונים, מקרונים הונגריים עם פרג ומילוי ריבה, ועוד מיני יצירות מתוקות שיגרמו לידיים שלכם להיות מושטות שוב ושוב לעבר הצלחת. אסתר אופה את כל אלה במו ידיה בצימר העץ הקטן והמאובזר, שהיא קוראת לו "המאפיה", שבעלה בנה לה בחצר של הבית.

 

אסתר הגיעה ארצה לפני 12 שנה, ולפני 7 שנים התחתנה עם בחור מקומי מבית שאן (חכו שתשמעו את סיפור ההיכרות והחיזורים הארוכים). לאחר שמצאה את עצמה בעיר זרה חסרת כל אפשרות תעסוקה, החלה לעשות את מה שהיא הכי אוהבת - לאפות.

 

  • האירוח מיועד ל-30-8 אורחים
  • מחיר לאדם: 60-40 ש"ח בהתאם לכמות הסועדים (כולל שתיה חמה)
  • פרטי התקשרות: 052-3844252

 

בת ציון יונה | בישול עיראקי

המפגש עם בת ציון, המקרינה כולה חמימות ולבביות, מרגיש כאילו אתם והיא מכירים עוד מילדות. הבית שלה נוצץ ומבריק, וכשנכנסים פנימה מגלים את הנוף עוצר הנשימה שנשקף מכל חלונות הבית. מכיוון שביתה ממוקם במקום גבוה וכ-5 קילומטר מהגבול עם הירדן, להיכן שלא תפנו את הראש, תראו את הרי גלעד ואת השדות הירוקים של עמק המעיינות.

מהמטבח של בת ציון (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
מהמטבח של בת ציון(צילום: לין לוי)

שולחן אירוח חגיגי עם מפה לבנה וכלים יפים ממתין לסועדים במרפסת המשקיפה לנוף, ואם מזג האוויר לא מאפשר ישיבה בחוץ, הסעודה מוגשת בחדר האירוח שבו חלון ענק המשקיף אל הנוף, ועל השולחן כל המאכלים שהגיעו מבית הוריה שעלו מעיראק.

 

הסעודה מתחילה בהמון סלטים צבעוניים ומנות ראשונות כמו קובה צמחוני ובשרי, סלט אפרסמון, בצלים ממולאים, סלט חצילים וסלט סלק חי - הכל מהמטבח הביתי כמובן. לאחר מכן עוברים למנות החמות: קציצות בקר עם אפונה, עוף אפוי עם אננס וספרייט, אורז עם זעפרן ובצל וכרובית מטוגנת.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בת ציון מחכה לכם ()
בת ציון מחכה לכם

הוריה של בת ציון עלו ארצה מעיראק (חכו שתשמעו את הסיפור) והיא עצמה נולדה במושב "רחוב". היא אמא ל-4 ולתחום האירוח הגיעה לאחר שעסקה שנים בחינוך גופני. בזמנה הפנוי מהבישולים ומהאירוח היא גם שחקנית בתיאטרון בית שאן.

 

  • האירוח מיועד ל-40-10 אורחים
  • מחיר לאדם: 140-95 ש"ח בהתאם לכמות הסועדים (כולל שתיה קלה חמה וקינוח)
  • פרטי התקשרות: 050-3200330 

 

מתכון לסלט אפרסמונים

בת ציון יונה

המצרכים:

4-5 אפרסמונים

כף סחוג

פלפל גרוס

2 כפות שמן זית

מיץ מלימון אחד

חופן גרעיני חמניה

חופן גרעיני דלעת

2 סלרי

 

אופן הכנה:

  1. חותכים את הסלרי ואת האפרסמונים לקוביות ומערבבים יחד.
  2. שמים בקערה את השמן זית, הסחוג ומיץ הלימון ומערבבים.
  3. מעבירים את הרוטב המוכן לתוך הקערה עם אפרסמונים והסלרי, מתבלים, מערבבים ומגישים.

 

רוחמה בלאווי | מסעדת אסתרנה

מסעדת אסתרנה היא ביסטרו ים-תיכוני עם תפריט גריל ומאכלים כורדיים. הסיפור שלה מתחיל עם אחת הבשלניות הוותיקות של בית שאן: רוחמה בלאווי. למרות שרוחמה היא ילידת מרוקו, חמותה הכורדית, אסתר, היא זו שלימדה אותה לבשל.

 

במשך שנים היא בישלה מהבית לאנשים שביקשו אוכל ביתי, עד שבנה שלומי החליט לפתוח לה מסעדה. כיום אין יום שלא תראו אותה במטבח המסעדה מגלגלת עלי גפן, מכינה את הקובה חמוסת (34 ש"ח) ואת הקובה סלק (34 ש"ח) המפורסמים שלה, וכמובן גם את הממולאים (48 ש"ח).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אם תגיעו לאסתרנה בשעות הצהריים כדי לזלול ארוחה עסקית, יקבל את פניכם מגש של סלטי הבית עם לחם פרנה מיוחד שנאפה על הגחלים, ואם כבר הגעתם, אל תוותרו על סלט אסתרנה (38 ש"ח) שנוצר במקרה והפך לאחת המנות המבוקשות במסעדה. מדי שבוע נערכות במסעדה הופעות חיות וערבי טברנה יוונית, הכול תחת השגחתה של רוחמה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

רוחמה גדלה במשפחה של 11 ילדים והיא אימא ל-5 בנים ובת.

 

  • העמל 7 בית שאן, 04-644-4244, המסעדה כשרה

 

חוות אלמו | חווה אתיופית

אין מדובר בחווה שאפשר למצוא על אם הדרך, אלא במיקום מיוחד בחצר של בית פרטי - ביתה של חווה אלמו. בכניסה לחווה ישנו מרכז המבקרים, בו מקבלים את הגלימה הלבנה המסורתית, חדר אירוח שבו נערכות הסעודות האתיופיות וטקס הקפה, וסוכה אתיופית אליה צמוד דגם מוקטן של בית אתיופי טיפוסי.

להיות חלק מהתרבות האתיופית (צילום: ליאור בלאוי) (צילום: ליאור בלאוי)
להיות חלק מהתרבות האתיופית(צילום: ליאור בלאוי)

החווה היא מרכז גרמאצ'ין (הגאווה שלנו, באתיופית) - פרויקט אישי של חווה, הרואה חשיבות רבה בהעברת המסורת המיוחדת של יהודי אתיופיה ובהצגת העולם התרבותי המיוחד של יהודי אתיופיה.

 

לאחר סיור קצר בחווה, נערך טקס הקפה המיוחד ומוגשת ארוחה אתיופית על מגש נירוסטה ענק, יחד עם לחם דאבו - מעין חלה אתיופית מתקתקה, ואנג'רה שהוא "לחוח" אתיופי ובריא במיוחד, מכיוון שהוא עשוי מדגן "טף" שמכיל את כל אבות המזון.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

לצד הפחמימות העשירות בטעמים מוגשים גם ארבעה מיני תבשילים שונים מקטניות: חומוס, עדשים ואפונה המתובלים בתערובת של 12 ומספר סוגים של תבלינים אתיופיים לצד אורז ותפוחי אדמה.

 

חווה אלמו מלווה את האורחים מרגע כניסתם אל המקום ועד לסיום תוכנית האירוח ומספרת סיפורים שלא תשמעו כל יום. היא אף תשמח לספר למעוניינים את סיפור עלייתה ארצה לפני 30 שנה דרך סודן, כשברחה מהוריה, בגיל 10, כדי לראות את ירושלים.

 

  • האירוח מיועד עד לקבוצות של עד 50 איש
  • מחיר לאדם: בהתאם לתוכנית הנבחרת
  • פרטי התקשרות: חווה - 054-2662335, 04-6060155

 

הבשלניות שבכתבה משתתפות בפסטיבל "סירים וסיפורים", פרויקט יזמות שהחל לפני 4 שנים בשיתוף עמותת התיירות "הצפון הקרוב" שמקדמת את התיירות באזור עמק המעיינות, בית שאן, גלבוע והגליל התחתון.  מלבד המאכלים הטעימים שמגישות הבשלניות של בית שאן, כל אחת מהן מביאה גם עולם תוכן אישי מרתק שמורכב מסיפורי ילדות ועליה נדירים, אופטימיות שלא פוגשים כל יום וגם עוצמה נשית שמתובלת בחן ורוך אימהי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור דוד דדון
יש מה לאכול בבית-שאן
צילום: ליאור דוד דדון
מומלצים