5 פעולות שיקלו על ילדים עם הפרעות קשב
אפשר לעשות את החיים קלים יותר לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. טבלה מאורגנת, התייחסות בכל שבוע לקושי אחר ופידבקים על התנהגות טובה יחזקו את הילד וישפרו את המצב
מהי הפרעת קשב?
ההפרעה אינה חדשה ומוכרת לאנשי המקצוע מזה מספר עשורים אך במהלך השנים היו ויכוחים על מקור ההפרעה. כיום קיימת תמימות דעים על כך שמקורה הוא נוירולגי ואף גנטי. לילדים עם הפרעת קשב קיים קושי לבודד גירוי בודד מתוך שלל הגירויים בסביבה. כך למשל תלמיד יתקשה להקשיב לאורך זמן למורה בזמן השיעור ולבודד גירויים סביבו. הפרעת הקשב מחולקת לשניים: בלי היפראקטיביות (ADD) ועם היפראקטיביות (ADHD).
ריטלין - כן או לא?
מכיוון שההפרעה הינה ניורולוגית יתכן שטיפול תרופתי יכול לסייע. כהורה קשה מאוד לתת לילד שלך תרופה מדי יום. תרופות אלה אומנם אינן ממכרות אך זהו צעד לא פשוט כלל. ראשית מומלץ לכל הורה שקיים אצל ילדו חשד להפרעת קשב לפנות לאיש מקצוע עליו קיבל המלצות. במידה ופסיכיאטר או נוירולוג המליץ על טיפול תרופתי, אני מציעה לשקול זאת בחיוב מתוך הבנה שמדובר בכלי שיכול לסייע ולשפר משמעותית את התמודדות הילד עם הקושי.
10 משפטים שאסור לומר לילדים עם הפרעות קשב וריכוז
הבנה שמקור ההפרעה הוא נוירולוגי מסייעת לנו ההורים להבין שהילד לא בוחר להתנהג כך "כי בא לו" או שמא הוא עושה להורים או למורים "דווקא". הכרה שכזו מסייעת לנו להבין שמדובר בקושי ביולוגי ולכן סיוע תרופתי יכול לסייע. יחד עם זאת חשוב לציין כי תרופה (ריטלין ובני משפחתה) מסייעת במיקוד הקשב אך אינה מלמדת תגובות נכונות של איפוק והבלגה, ולשם כך יש לאמן את הילדים להתמודד ולא "לסמוך" על התרופה שתחולל פלאים.
איך לסייע לילד עם הפרעת קשב?
1. לחזק את החוזקות
ילדים בעלי הפרעת קשב רגילים לשמוע ביקורות, טענות ותלונות מצד ההורים, המורים וגם מחברת הילדים. כועסים עליהם על כך שאינם עומדים בציפיות, מפריעים, מרעישים ולא מצליחים. קשה לגדול בתחושה שאתה מאכזב את הסובבים אותך. ילדים אלה סופגים הערות פוגעות על בסיס יום יומי והדבר מחלחל לתוכם ופוגע בדימוי העצמי שלהם.
על מנת לשפר ולהעלות את הדימוי והביטחון העצמי חשוב מאוד לחזק אצל הילד את התחומים בהם הוא חזק. ניתן לעשות זאת למשל על ידי פיתוח כשרון מסוים או שליחה לחוג אותו הילד אוהב, אך החשוב מכל הוא להיות מודעים לכך שהילד צריך לשמוע כמה שיותר דברים טובים עליו ועל מעשיו. נסו להיות מודעים ליחס בין מספר החיזוקים החיובים לעומת ההערות הלא טובות אותן הילד שומע במהלך היום, ולומר לו כמה שיותר דברים חיוביים.
2. לבחור כל שבוע קושי
מודעות לקושי היא חלק מהפתרון. כדאי שכל הורה יערוך רשימה במה הפרעת הקשב באה לידי ביטוי בהתנהגויות הילד. חשוב לציין שלעובדה שלילד יש לקות מוגדרת, תווית הנקראת "הפרעת קשב" אינה נותנת לו לגיטימציה להתנהג באופן שאינו הולם. נכון, לילד יש קושי יותר מאשר אחיו או חבריו לכתה אך ניתן לסייע לו ולאמן אותו בתגובות נכונות וחלק מהסיוע הוא המודעות לקשיים.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו
מומלץ לשבת יחד מדי שבוע ולבחור קושי מסוים איתו מתמודד הילד. בשיח משותף, חשבו יחד על דרכים להתמודדות. למשל אם לילד קשה להכין שעורי בית ניתן לחשוב יחד איתו איך לדרג את משימות הבית כך שהוא ירגיש שיש משימות אותן הוא יכול לבצע ולהצליח ובחלק יזדקק לסיוע. כאשר משוחחים עם הילד וחושבים יחד איתו על דרכי פתרון ישנה סבירות גבוהה שהוא ישתף פעולה.
3. הכנת טבלה
ככל שרוטינות היום יהיו קבועות וחוזרות על עצמן מדי יום, לילד יהיה קל יותר לעבור מפעילות מהנה לפעילות פחות מהנה, כמו למשל המעבר מצפייה בטלוויזיה להכנת שעורי בית. ידוע כי לילדים עם הפרעת קשב ישנו קושי בהתארגנות ולכן מומלץ כי מדי שבוע תבנו טבלה שבועית ובה תשבצו יחד עם הילד את מטלות החובה שלו וגם את שעות הפנאי לחוגים או מפגש עם חברים.
ארגון ביומן או בטבלה יסייע לילד להיערך מראש ולתכנן את הזמן, כמו למשל ללמוד למבחן. אם ידוע שלילד יש מבחן בתורה ביום חמישי, אפשר לתכנן איזה פרקים הוא ילמד ובאיזה ימים. תכנון שכזה יעשה לו סדר ויקנה לו מיומנות של סדר וארגון.
4. תזכורות קבועות
אנו רגילים לבקש מהילדים להתנהג יפה אך ילדים עם הפרעת קשב וריכוז לא יזכרו תמיד את השיחה שלכם מאתמול. לכן כדאי מדי יום להזכיר להם לפני כל סיטואציה בה אתם יודעים שעלול להתעורר קושי התנהגותי (בבית הספר, בזמן הכנת שעורי בית, במפגש חברתי ועוד).
וכמובן להיות ערניים להתנהגויות שהם הפגינו לאחר ששוחחתם על מנת שהשיחה תקבל משמעות. חזקו אותם בכל פעם בה הם מגלים איפוק ושליטה על התגובות ובכלל בכל פעם בה הם מפגינים התנהגות טובה. ככל שתבחרו להתמקד בדברים הטובים הם יתרבו בהתאם.
5. הדגשת יתרונות ההפרעה
הפרעת קשב היא לא בהכרח דבר שלילי וניתן להשתמש לחיוב בחלק בתסמיני ההפרעה ולראות בהן יתרון עצום. לדוגמה, דווקא חוסר היכולת להתמקד במשהו מסוים יכולה לסייע להם לעשות כמה דברים בו זמנית, רמות האנרגיה הגבוהות יכולות לסייע להם לעבוד שעות ארוכות והאימפולסיביות יכולה לסייע להם לקחת סיכונים וליזום תהליכים.
כהורים חשוב שנמנע מלהסתפק בתווית ההפרעה ונדע שבמידה והילד מאובחן עם הפרעת קשב עלינו להיות מודעים ליתרונות ולחסרונות ההפרעה. אסור לנו להיכנע להתנהגויות או לקבל אותן בגלל ההפרעה. תפקידנו לסייע להם ולתת להם כלים שיסייעו להם להסתדר בחיים.
הכותבת
היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים