מה חשוב לעשות כשנפגעים בתאונת עבודה?
תאונות העבודה בענף הבניין ממשיכות לגרום לפציעות חמורות של עובדים ואף לא מעט מקרי מוות. כיצד יכולים עובדים ובני משפחותיהם למצות את זכויותיהם במקרה של פציעה שארעה במהלך העבודה? מדריך
תאונות עבודה הפכו לרעה חולה בחברה הישראלית, כאשר בענף הבניין התופעה כבר הפכה למגפה של ממש, עם 8 הרוגים לפחות מתחילת השנה. האחרון שבהם קיפח את חייו ממש בתחילת השבוע (א') לאחר שנפל מגובה רב. כיצד יכולים העובדים למצות את זכויותיהם במידה שנפגעו במסגרת העבודה? ביקשנו מעו"ד עמיקם חרל"פ, מומחה בדיני נזיקין, תאונות וביטוח ממשרד עו"ד עמיקם חרל"פ ושו"ת, להשיב על מספר שאלות.
- לראשונה: אתר בנייה נסגר בעקבות מות פועל
- ללא קסדות ורתמות: צפו בהזנחת עובדי הבנייה
- משפחות הרוגי ענף הבנייה: ממוטטים לרסיסים
- אם לא תעבדו על המנוף בסופה - תפוטרו
מה זו תאונת עבודה?
"לפי הוראות חוקי המוסד לביטוח לאומי, תאונת עבודה תיחשב לפגיעה בעובד, תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וממנה", משיב חרל"פ. "כך למשל, תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, גם תיחשב לתאונת עבודה המזכה בפיצוי. בנוסף, תאונת עבודה תיחשב לתאונה שאירעה גם "עקב העבודה", כלומר בשל תנאי ההעסקה בעבודה וסיכוניה. למשל, החלקה במקום העבודה, או פגיעה מאחד ממכשירי התפעול הקיימים בעבודה. מנגד, אירוע שנגרם במהלך העבודה באופן מקרי וללא קשר אליה או לתנאיה, לא יזכה בפיצוי".
חרל"פ מוסיף כי החוק מכיר גם ב"מחלת מקצוע" כגורם לתאונות עבודה. "קיימת רשימה סגורה של מחלות וליקויים גופניים שונים", הוא מציין. "על מנת להיות מוכר כנפגע כתוצאה מאחד מהם, יש צורך להוכיח קשר סיבתי בין הופעת המחלה לבין תנאי העבודה, כמו למשל סרטן שהתפתח כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים במסגרת העבודה, צרידות שהופיעה כתוצאה מעיסוק במקצוע ההוראה וכן הלאה".
כך למשל הוא מזכיר מקרה שארע אשתקד ובו הביטוח הלאומי הכיר ברופא שחטף התקף לב בדרכו להשתלמות כנפגע תאונת עבודה, לאחר שהוכח שהוא היה נתון לתקופה לחוצה מאוד שבה קיבל יותר מ-2,100 פציינטים במהלך חודשיים וחצי. "במקרה אחר, בית הדין הארצי לעבודה פסק שפיטורים יכולים להיחשב תאונת עבודה אם יוכח נזק נפשי, כלומר קשר סיבתי בין הפיטורים לבין לקות נפשית ממנה סובל העובד", הוא מוסיף. "החקיקה והפסיקה מציינות סיטואציות רבות נוספות הנחשבות לתאונות עבודה, ולכן יש לבחון כל מקרה לגופו ולהתייעץ עם מומחה בתחום".
באילו מקרים ניתן לתבוע את המעסיק על רשלנות שבגינה אירעה תאונת העבודה?
חרל"פ מציין כי על מנת לקבל פיצוי מהמעסיק בשל הנזק שנגרם לעובד, יש לבחון האם קיים ממד רשלני או מחדלי בהתנהלותו או בהתנהגותו של המעסיק או מי מטעמו, שבגינו אירעה התאונה. "על העובד להוכיח שהמעסיק נהג ברשלנות או בחוסר זהירות, ושיש קשר סיבתי בין ההתנהלות הרשלנית הזו לבין האירוע שנגרם", הוא מציין.
"למשל, בפגיעה שנגרמת כתוצאה מנפילה מגובה של עובד בניין, על הנפגע להוכיח ששיטת העבודה הינה לקויה או שמקום העבודה לא מקפיד על הוראות בטיחות שונות ומשום כך נגרמה התאונה", מוסיף חרל"פ. "עם זאת, ישנם מקרים שבהם רשלנות המעסיק הינה מובהקת, וברור שהוא עבר על כללים בסיסיים של בטיחות, ואז אין צורך בהוכחה כזאת. לדוגמה, כאשר המעסיק לא מספק קסדות מגן באתר בנייה או במקרה של רצפה חלקה ללא שילוט או אזהרה וכן הלאה".
באילו מקרים ניתן לקבל פיצוי בגלל תאונת עבודה, ומה עשוי להיות גובהו?
חרל"פ מבחין בין שני סוגי פיצויים - מענק או קצבה מהמוסד לביטוח לאומי, ופיצוי מהמעסיק. באשר לפיצוי מהסוג הראשון הוא מציין כי "כל אדם שנפגע בתאונת עבודה רשאי להתייצב בפני ועדה רפואית שתבחן את היקף פגיעתו, ובהתאם לכך תיקבע רמת זכאותו לפיצוי. גובה הפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי הוא מוגבל, שכן הוא תלוי בהכנסה המוצהרת של העובד וכפוף לפרמטרים שונים הקבועים בחוק ובתקנות ביטוח לאומי, הקובעים בסופו של דבר את היקף הזכאות.
"הסוג השני, הרחב והמקיף יותר, הוא הפיצוי שניתן לקבל מהמעסיק, במידה שהוכחה רשלנותו", הוא מוסיף. "במקרה כזה יש להגיש תביעה נזיקית לבית המשפט, מגובה בחוות דעת רפואית. היקף הפיצוי משתנה ממקרה למקרה ותלוי בגורמים שונים כמו הפסדי ההכנסה שנגרמו, פוטנציאל ההשתכרות שנגדע, מידת העזרה וההוצאות הרפואיות שנדרשו ושיידרשו ועוד. כך למשל, גובה הפיצויים שיקבל עובד בניין צעיר שאיבד את יכולת עבודתו הפיזית ויהיה עליו להיות מרותק למיטתו כל ימי חייו, לא יהיה דומה לגובה הפיצויים שיקבל עובד בניין שהחלים מתאונתו לאחר מספר חודשים".
עוד הוא מדגיש כי הסכום שמתקבל מביטוח לאומי ומבית המשפט ביחד לא יכול לעלות על סך הנזק המלא שנגרם לעובד.
האם ניתן לערער על גובה הפיצוי שקבעה הוועדה של ביטוח לאומי או בית המשפט? כיצד?
"הדרך להגדלת גובה הפיצוי, היא הגדלת אחוזי הנכות שנקבעו", הוא משיב. "ניתן לערער על קביעת אחוזי הנכות שניתנו על ידי הביטוח הלאומי בוועדת עררים ובמקרים מסוימים אף על ידי פנייה לבית הדין האזורי לעבודה. ערעור על קביעת אחוזי נכות שניתנו על ידי מומחה בית המשפט, ייעשה באמצעות שאלות הבהרה, חקירה נגדית של המומחה ופעולות אפשריות רבות נוספות".
האם יש הבדל בין עצמאי לשכיר כשמדובר בזכויות של נפגעי עבודה?
חרל"פ: "גם אדם שעובד כעצמאי וגם אדם שהוא שכיר, זכאים לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי על פגיעות שנגרמו מתאונת עבודה בהתאם לחומרת פגיעתם. עם זאת, אצל נפגע עבודה שכיר יתבסס חישוב הזכות לקצבה בעיקר על תלושי השכר ממעסיקו. מנגד, לעובד עצמאי תחושב הקצבה בהתאם להכנסותיו המדווחות מעסקו כעצמאי, אשר לא תמיד משקפות את מלוא הכנסותיו. יש לזכור כמובן, שבעוד ששכיר יכול לתבוע את מעסיקו, הרי שלעצמאי בדרך כלל אין את הפריבילגיה הזאת".
מה חשוב לעשות אם נפגעים בתאונת עבודה?
חרל"פ ממליץ לקבל טיפול רפואי במהירות האפשרית ולהצהיר בחדר המיון כי מדובר בתאונה שאירעה במהלך העבודה. "גם אם נראה שלא נגרם לכם נזק משמעותי, יש להקפיד על בדיקת רופא שתתעד את מצבכם ותוכל לסייע לכם לתבוע פיצויים במידה שיופיעו כאבים או מוגבלות בתפקוד בשלב מאוחר יותר", הוא מפרט. "כמו כן, יש לאתר עדים לתאונה ולהחתים את המעסיק על הטפסים המתאימים באשר לדיווח הפגיעה. אם מדובר במפגע בטיחותי, כמו בור במדרכה או מכשיר לקוי, כדאי אף לצלם את התמונות מאירוע הפגיעה ואת המפגע עצמו, כדי להקל על הוכחת האירוע בהמשך.
מה עושים במקרה שבו התאונה גורמת למות העובד?
חרל"פ: "בני משפחה של עובד שנפטר כתוצאה מתאונת עבודה זכאים לגמלה לפי תקנות המוסד לביטוח לאומי. בדרך כלל מדובר בבני המשפחה הקרובים, אשר היו תלויים בעובד לפרנסתם. מעבר לכך, היורשים והתלויים יכולים לתבוע בשם המנוח תביעת רשלנות נגד המעסיק בגין המחדל שגרם למות יקירם. תביעה זו מתבררת בבתי המשפט ובמידה והיא תימצא מוצדקת, קרובי המנוח יהיו זכאים לפיצויים משמעותיים נוספים.