העליון: שינוי בדירה לא מצדיק איחור מסירה
הקבלנים יפצו על האיחור: בית המשפט קבע, כי סעיף בחוזה המאפשר לקבלן לאחר במסירת הדירה בגלל שינויים שביקש הרוכש - אינו חוקי. השופטת: בשנים האחרונות קבלנים מסדרים לעצמם "גמישות" בנוגע למועד מסירת הדירה, מה שפוגע בהגנה על רוכשי הדירות
ביקשתם לבצע שינויים בדירה והקבלן הודיע שכל שינוי יגרור איחור במסירת הדירה? ייתכן שגם אתם זכאים לפיצויים. כך, לפחות, קבע היום (א') בית המשפט העליון. בית המשפט קבע כי קבלן שיאחר במסירת דירה בגלל שינויים שמבקש לבצע בה הרוכש עשוי להידרש לשלם לפיצויים.
לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן
הפסיקה נרשמה בעקבות עתירה של בני זוג רכשו דירה בשנת 2012 בפרויקט בקרית אתא. על פי החוזה הקבלן התחייב למסור את הדירה בתום 18 חודשים מיום חתימת החוזה. בפועל, הדירה נמסרה 7 חודשים וחצי אחרי המועד.
בני הזוג פנו לקבלן ודרשו לקבל ממנו פיצויים. החוק מאפשר לאדם שקנה דירה ולא קיבל אותה בתום 60 ימים מתום המועד הקבוע בחוק, לקבל פיצויים בלי הוכחת נזק. הפיצויים עומדים על סכום ששווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה, כפול 1.5. אלא שאותו קבלן סיכם עם בני הזוג בחוזה כי אם הם יבקשו לבצע שינויים בדירה - כל שינוי שכזה יגרור 60 ימים נוספים איחור.
"נזק רב לציבור רוכשי הדירות"
באוקטובר 2014 הגישו בני הזוג תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות ובה טענו שהסעיף הזה נוגד את החוק וביקשו לקבל פיצויים. בית המשפט לתביעות קטנות קיבל את התביעה והקבלן הגיש ערעור למחוזי. בית המשפט המחוזי קיבל בחלקו את הערעור והפחית את הפיצויים שקיבלו בני הזוג.
הם מצידם הגישו בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון בטענה כי "המציאות שבה מוכרי דירות אינם עומדים בהתחייבויותיהם בכל הנוגע למועד מסירתן מסבה נזק רב לציבור רוכשי הדירות".
השופטת דפנה ברק ארז קיבלה את בקשת הערעור וקבעה כי יש לפצות את בני הזוג. באופן תקדימי, השופטת קבעה כי "איחור בקבלת הדירה עלול להותיר את הרוכש ללא פתרון דיור, לגרום לו לנזקים כלכליים ולהותירו במצוקה בשל חוסר הוודאות בכל הנוגע למועד המסירה". השופטת ציינה כי בשנים האחרונות קבלנים מסדרים לעצמם "גמישות" בנוגע למועד מסירת הדירה, מה שפוגע בהגנה על רוכשי הדירות.
השופטת ברק ארז הוסיפה, כי רוכש הדירה לא יכול להסיק מהסעיף שקובע דחייה של 60 ימים בכל שינוי שנעשה בדירה "מתי הדירה עתידה להימסר לחזקתו, ולא יכול לתכנן את צעדיו כראוי". היא ציינה כי "ניתן להניח כי בקשות מצדם של רוכשי דירות לבצע שינויים כאלה ואחרים בדירה, ולו הבסיסיים ביותר, אינן תופעה חריגה".
על כן, קבעה השופטת, הסעיף בחוזה מנוגד לחוק. בני הזוג יקבלו מהקבלן תשלום נוסף של 12 אלף שקלים (בנוסף לתשלום שכבר קיבלו על האיחור שניתן בבית המשפט המחוזי) וכן סכום של 20 אלף שקלים כהוצאות משפט.