מחדל החיסונים: מש' הבריאות לא נערך - 30 מתו משפעת מתחילת החורף
30 בני אדם מתו משפעת מתחילת החורף - ועכשיו מתברר: משרד הבריאות לא נערך לחיסון המוני של התושבים, אוכלוסיות היעד לא מקבלות מידע ואלפי חיסונים שהוזמנו באיחור יושלכו לאשפה. משרד הבריאות בתגובה לידיעות אחרונות: “על הקופות להפעיל שיקול דעת”
מנתונים שפרסם המרכז הלאומי לבקרת מחלות עולה שהשפעת הייתה קשה בכל המדדים שנבדקו. עד כה טופלו 229 חולים במצב קשה, עלייה דרמטית בהשוואה לחורף הקודם (ראו מסגרת), ו־30 חולים נפטרו — וזאת כשהחורף עדיין לא הסתיים. אתמול נרשם עומס חריג בבית החולים ברזילי באשקלון, בין השאר בגלל מספר גדול של חולי שפעת. אבל למרות כל אלה, משרד הבריאות לא נערך באופן מספק לחיסון המוני של האוכלוסייה.
עוד על חיסון לשפעת
אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות
הצטננות ושפעת: כך תצאו מזה הכי מהר
מי צריך חיסון: פעילות גופנית מונעת שפעת
בדיקה: עד כמה באמת יעיל החיסון נגד שפעת
"משרד הבריאות לא עשה שום דבר בכל הקשור לחיסוני השפעת", אומר גורם בכיר לשעבר במשרד. "הקמפיינים לעידוד החיסונים באינטרנט ובטלוויזיה לא מגיעים לאוכלוסיות היעד החלשות, כמו קשישים וחרדים. היה מצופה שבחורף כל כך קשה המשרד ינהל קמפיין אגרסיבי יותר. בפועל אנחנו רואים שמספר המתחסנים השנה נותר כמו בשנה שעברה, ואפילו נרשמה ירידה קלה".
לפני כמה חודשים נרשם מחסור בחיסונים בעקבות התפרצות קשה של שפעת החזירים, שגרמו לרבבות אנשים להתחסן. קופות החולים מיהרו לרכוש חיסונים נוספים, ואחרי כמה שבועות הגיע מלאי נוסף. אולם בשלב זה התושבים האמינו כי ההתפרצות מאחורינו. כעת נשארו בקופות אלפי חיסונים בשווי חצי מיליון שקל שצפויים להיזרק לפח, מכיוון שאי־אפשר לשמור אותם לשנה הבאה.
"משרד הבריאות לא מפקח על קופות החולים"
גורמי רפואה טוענים שמשרד הבריאות אינו מפקח על קופות החולים בכל הנוגע להזמנת חיסונים. "כל קופת חולים מזמינה כמות חיסונים כפי שנדמה לה,
ואף אחד לא מבצע פיקוח. ישנם שלושה סוגי חיסונים, ואף אחד לא אמר לנו ולציבור איזה חיסון עדיף", אומר בכיר באחת מקופות החולים. "למה לא קיים מחסן חירום לאומי? אם נגמרים לנו החיסונים באמצע העונה אנחנו צריכים לפנות לספקים בחו"ל ולהתחנן בפניהם לרכוש מלאי חדש, וגם אז לוקח כמעט חודש עד שהחיסונים מגיעים. זה ממש מחדל. גם בשנה שעברה נוצר מחסור, והזמנו באמצע העונה עוד חיסונים, וגם אז זרקו 150 אלף חיסונים לפח".
השפעת היא המחלה בעלת ההשפעה הגדולה ביותר על כלכלת העולם המערבי, בגלל אובדן ימי עבודה וירידה בפריון, אבל בקופות החולים אומרים שמשרד הבריאות לא נוקט במדיניות ברורה. "רק לפני שלושה שבועות היה דיון בוועדת הבריאות, שבו קראו הח”כים למשרד הבריאות לשבת עם קופות החולים ולדון איך מונעים את הגידול בתחלואה, אבל עד עכשיו איש לא פנה אלינו".
המצב לא צפוי להשתנות. "סביר ששיעורי התחלואה ילכו ויעלו עם השנים משום שהאוכלוסייה הולכת מתבגרת והעובדה שמשנה לשנה יש שינויים בזני השפעת", אומר פרופ' נתי קלר, מנהל המחלקה למיקרוביולוגיה קלינית בתל־השומר.
ממשרד הבריאות נמסר: “למשרד מדיניות ברורה בנוגע לחיסוני השפעת הניתנים על ידי קופות החולים. משרד הבריאות הבהיר השנה כי אין לרדת מכמות החיסונים שהוזמנה בשנה קודמת ועל כל קופת חולים להפעיל שיקול דעת ולהזמין בהתאם לנדרש. יצוין כי השנה התעוררה בעיה עולמית: עקב מגבלה בייצור החיסון החי מוחלש בתרסיס, לא הגיע החיסון למדינות בעולם ביניהן גם ישראל. מדיווחי קופות החולים עולה, כי כמות החיסונים שהוזמנה התאימה לדרישה השנה”.