איטליה על סף היסטוריה בנישואים אזרחיים
הפגנות ענק ודרמה פוליטית בארץ המגף: הצעת חוק בגיבוי רה"מ לאיחוד אזרחי לזוגות חד-מיניים והטרוסקסואליים מעוררת מרד במפלגת השלטון והתנגדות עזה של הכנסייה, גם בגלל פסקה הנוגעת לאימוץ על-ידי זוגות חד-מיניים. תומכי החוק מזכירים: "כל המעצמות כבר שם, רק איטליה מאחור"
איטליה מנהלת בימים אלה ויכוח היסטורי על שאלת אישורם של איחודים אזרחיים – הסדר המשווה את מעמדם המשפטי של זוגות לא-נשואים לזה של זוגות נשואים. הצעת חוק שהובאה בפני הסנאט האיטלקי וזוכה לתמיכתו הנלהבת של ראש הממשלה, מתיאו רנצי, מבקשת לאפשר איחוד אזרחי הן לזוגות הטרוסקסואליים והן לזוגות חד-מיניים, ובנוסף להעניק זכויות אימוץ לבני זוג מאותו המין, כך שהורה אחד שאינו הורה ביולוגי יוכל לאמץ חוקית את ילדו הביולוגי של ההורה השני.
המחוקקים באיטליה אמורים היו להצביע כבר בשבוע שעבר על הצעת החוק, אבל ההצבעה נדחתה בשל חשש ממשי של אנשי רנצי כי ההצעה לא תאושר. הצעת החוק נתקלת בהתנגדות עזה של מחוקקים בפרלמנט ושל הכנסייה הקתולית, שלה יש גם כיום השפעה גדולה מאוד באיטליה. במפלגת השלטון של רנצי, "המפלגה הדמוקרטית" שהיא מפלגת מרכז-שמאל, חששו שחברים קתולים במפלגה יערקו במהלך ההצבעה החשאית. הדיון בסנאט האיטלקי בהצעת החוק, שהחל בשבוע שעבר ונמשך רק כמה שעות, אמור להתחדש השבוע.
עצם העובדה שמחנה רנצי נאלץ לדחות את ההצבעה על החוק מהווה מבוכה לראש הממשלה. הוא הבטיח לאשר את החוק הזה כבר בשנה שעברה, אבל איטליה נותרה המדינה המערבית הגדולה היחידה שעדיין לא הכירה באיחוד אזרחי עבור זוגות חד-מיניים וזוגות הטרוסקסואליים. בכך היא ממשיכה לשלול מהזוגות האלה זכויות משפטיות כמו אלה הקשורות לירושה.
עיקר ההתנגדות של המחוקקים האיטלקיים לחוק נובע מסעיף בחוק שיאפשר לבני זוג שאינם נשואים לאמץ זה את ילדו של זה. צעד כזה נחוץ כדי לאפשר משפטית לבן הזוג שאינו ההורה הביולוגי של הילד לקבל סמכות מלאה עליו לצד ההורה הביולוגי. המתנגדים למהלך טוענים כי הדבר יעודד פונדקאות, שאינה חוקית באיטליה.
לפי סקרים שנערכו לאחרונה, 70% מהאיטלקים תומכים באיחוד אזרחי. עם זאת, רק כ-24% סבורים כי יש לאפשר לבני זוג מאותו המין זכויות אימוץ. מאות אלפי איטלקים הפגינו בחודש שעבר נגד הצעת החוק בהפגנת ענק ברומא שנערכה בתמיכת הכנסייה. מנגד נערכו גם הפגנות ענק בעד החוק, עובדה שמעידה על הפילוג העמוק שקיים באיטליה בנושא.
התמיכה הנלהבת של רנצי בהצעת החוק הפכה אותה למבחן פוליטי גדול לכוהנתו. לראש ממשלת איטליה יש רוב קטן בסנאט,
ומשימתו לשמור על הסיעות השונות בתוך מפלגתו מאוחדות קשה אף היא. אם הצעת החוק תאושר בבית העליון של הפרלמנט, היא תצטרך לזכות גם באישור הבית התחתון, אבל שם יש לרנצי תמיכה גדולה יותר.
רנצי עצמו הביע תסכול מהקושי להעביר את הצעת החוק, והודה כי הוא שוקל ללכת להצבעת אי-אמון בסנאט. אם אכן יילך להצבעה כזו ויפסיד בה – הוא ייאלץ להתפטר. רנצי מתחיל כעת את שנתו השלישית בתפקיד.