העבירו את חוק האומנה
הצעת החוק צפויה לעשות מהפכה של ממש, לא פחות, בחייהם של משפחות וילדי האומנה ולהקל משמעותית על ההתנהלות היום יומית שלהם
חוק האומנה, שאושר לאחרונה בוועדת העבודה והרווחה ועבר לקריאה שניה ושלישית בכנסת בדיון וצפוי לעלות להצבעה היום (ג') במליאת הכנסת, הוא מהלך היסטורי ומבורך עד מאוד. אם יאושר סופית, תהיה זו הפעם הראשונה שבה יתקיים בישראל חוק שמסדיר את זכויותיהם ומעמדם של משפחות האומנה, ילדי האומנה ויחסיהם עם הוריהם הביולוגים. זהו מהלך נדרש עד מאוד, אך יש להצטער כי לקח 17 שנה, לא פחות, בכדי להוציאו לפועל.
עוד בערוץ הדעות:
השאירו את צה"ל מחוץ למדמנה הפוליטית
ועדת השרים לחקיקה היא הכי פחות חשובה
הצעת החוק, אותה יזמה ח"כ קארין אלהרר, צפויה לעשות מהפכה של ממש, לא פחות, בחייהם של משפחות וילדי האומנה ולהקל משמעותית על ההתנהלות היום יומית שלהם. למשל, עד כה, משפחת אומנה שרצתה לקחת את ילד האומנה להליך פעוט כמו תספורת, הייתה נדרשת להגיש בקשה רשמית ולקבל אישורים מגורמים שונים (משרד הרווחה, האפוטרופוס של הילד, ההורים הביולוגיים). לעתים לקח שבועות ואפילו חודשים להשיג אישורים כאלו. כל זאת, עבור משהו טריוויאלי והכרחי כמו תספורת.
נוהל זה חזר על עצמו גם כאשר היה מדובר בנושאים יותר מהותיים, כמו אישור להשתתף בטיולי בית הספר, לימודי נהיגה ואפילו ביצוע בדיקות דם לילד. לכל אלו ולאחרים נדרשו שורה של אישורים, שהכבידו ופגעו בחיי היום יום של המשפחות ושל הילדים, ואף הרתיעו משפחות שביקשו לשמש כמשפחות אומנה.
נוסח החוק החדש קובע, כי במרבית העניינים הקשורים בחיי היום יום של הילד, תהיה להורים האומנים סמכות לתת הסכמה, לבצע את הפעולות ולייצג את הילד ככל הנדרש, אלא אם כן הוגבלה סמכותם מראש. אולם, הצעת החוק גם מחייבת את המשפחות ליידע את ההורה הביולוגי מספיק זמן מראש על כל פעולה בכדי לאפשר לו להביע התנגדות. במקרה שכזה, יופעל מנגנון של "יישוב סכסוכים", כאשר מנחת האומנה והמפקח מטעם משרד הרווחה יקבלו את הסמכות לתווך בין ההורים הביולוגים לבין משפחות האומנה ולהכריע בנושא, בשעה שטובתו של הילד תהיה הגורם המכריע שיעמוד לנגד עיניהם. ללא מנגנון שכזה, חילוקי דעות בתהליכי אומנה לעתים מגיעים עד לפתחו של בית המשפט, גם בנושאים טריוויאליים.
גדולתה של הצעת החוק זו טמונה בכך שהיא נוסחה בשותפות עם ארגוני הורים, מהלך שאפשר לאזן בין הצרכים והרצונות של כל הצדדים לתהליך האומנה ולהתגבר על התנגדויות שונות שעצרו עד כה את החקיקה מלהתקדם הלאה. הצעת החוק מסדירה גם את זכויותיהם של ההורים הביולוגים ומעגנת את זכותם לקשר עם ילדיהם, לקבל מידע על ילדיהם, להיות שותפים בהחלטות חשובות ועוד. יותר מכך, מצוין בה באופן רשמי כי בבניית תכנית הטיפול לילד, יש לקחת בחשבון את "האמצעים שיש לנקוט על מנת לסייע להורים ביצירת תנאים שיאפשרו את שמירת הקשר הרציף עם ילדיהם וחזרת הילד לביתם". כך, החוק מתייחס באופן רשמי להיותה של האומנה הסדר זמני ולצורך לסייע להורים הביולוגיים בכדי שיוכלו לחזור ולגדל את הילד בעצמם.
נדרש חוק מהותי
למען הסר ספק, גם היום נושא האומנה מוסדר בתקנות שונות שגובשו עם הזמן. אולם, בכל זאת, אין ספק שנדרש חוק רשמי ומהותי בנושא, אשר יעגן באופן רשמי את הזכויות של כל הצדדים וייתן מענה לבעיות שעולות בתהליך. ההצעה החדשה גם מבקשת להסיר את מגבלת הגיל ולאפשר גם לזוגות יותר מבוגרים (55+) לשמש כמשפחות אומנה, להקים מנגנון לבירור תלונות של ילדים ששוהים במסגרות חוץ ביתיות ועוד.
תחום האומנה הוא נושא עדין ורגיש מאין כמוהו, אשר מהותו הוא טיפול בילדים ונוער בסיכון אשר הוצאו מביתם על ידי שירותי הרווחה בגלל הזנחה, התעללות או חוסר מסוגלות הורית. משפחות אומנה הן משפחות שמתנדבות לצרף למשפחתן ילד בסיכון, אחד או יותר, הזקוק לבית חם, ולטפל בו כאחד משלהן. מטרת האומנה היא לתת לילד מסגרת משפחתית בטוחה ואוהבת לגדול בה, בו בזמן שההורה הביולוגי משתקם, בכדי שבסופו של דבר הילד יחזור לחזקתו. זוהי משימה לאומית מהמעלה הראשונה. המארג העדין הזה, שמשלב ילד בסיכון, משפחה אומנת שמטפלת בו והורה ביולוגי, הוא אתגר יום יומי גם לצדדים המעורבים בו וגם לגורמים המפקחים עליו. מכיוון שכך, ראוי שיסדירו אותו בחוק בהקדם.
ילדים שגדלים במשפחות אומנה זוכים להתחלה חדשה ורבים מהם מצליחים להתגבר על נסיבות חיים קשות ולהגיע להישגים שמביאים למשפחותיהם ולחברה כולה גאווה גדולה. למרבה הצער, חסרות בישראל משפחות אומנה ולא מעט ילדים ממתינים כעת שיימצא עבורם בית חם. יש לקוות שהחוק החדש יעודד יותר משפחות להתנדב לעשייה המבורכת הזו והחשובה מאין כמוה.
הכותבת היא מנכ"לית עמותת אור שלום, עמותה המטפלת בילדים ונוער בסיכון http://www.orr-shalom.org.il
אור שלום מחפשת בימים אלה משפחות אומנה ל- 50 ילדים ממקומות שונים ברחבי הארץ. משפחות האומנה יעברו ב"אור שלום" קורס הכשרה ועובדת סוציאלית של העמותה תלווה את המשפחה ותסייע לאורך תהליך האומנה. עם קליטת הילד או הילדהה במשפחה חדשה, זכאי אחד ההורים לחופשת לידה על פי חוק. משפחות המעוניינות להיות משפחות אומנה מוזמנות לפנות לעמותת "אור שלום" בטלפון 03-5417000 או במייל Omna@Orr-Shalom.co.il .